Török Ádám: a bírálat nem politizálás

Publikálás dátuma
2017.06.19 07:01
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Nem akarta befolyásolni a kormányzati politikát kritizáló Hegymenet című tanulmánykötet megjelenését - állítja Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára.

- Gyurgyák János, az Osiris kiadó vezetője szerint az MTA-tól üzentek neki, hogy politikai szempontból jobb lenne, ha a kormány politikáját bíráló Hegymenet című tanulmánykötet nem jelenne meg. Mi igaz ebből?

- Nem üzentem és nem is kértem senkit erre. Nem valószínű, hogy Gyurgyák János kitalálta, amit mondott. Feltételezem, hogy valaki vitt hozzá valamilyen üzenetet, de nem tudjuk, hogy ez honnan származik. Ezt jelenleg is próbáljuk kideríteni.

- Volt kommunikáció a kötetről az MTA és a kiadó között?

- Nem volt. Rudas Tamással, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetőjével beszéltem hónapokkal ezelőtt egy tanulmányról, amely az Index.hu-n jelent meg. (Orbán Krisztián: Száz év szorongás. Miért ellenségei a magyar rezsimek az ország felzárkózásának? - A szerk.) Az írás nem nevezhető tudományos publikációnak.

- A többi tanulmányról mit gondol?

A tanulmányok harmada tudományosan is megalapozott munka, kiemelném Feledy Botond külpolitikai tanulmányát. Harmada elfogadható minőségű, de közismert dolgokat állít és inkább az esszé műfajához tartozik. A többiről kevésbé jó a véleményem.

- Belekeverték az ügybe?

- Nem hiszem, hogy a személyem volt a lényeg. Néhányan nagy hullámverést keltettek a könyv körül, a cél talán az is lehetett, hogy minél többen halljanak róla. Az Akadémia központilag pályázati rendszeren keresztül támogatja a tudományos könyv- és folyóirat-kiadást, a kötet szerzőitől ilyen kérés azonban nem érkezett hozzánk.

- Egy ilyen könyvet a jelenlegi politikai és médiakörnyezetben politikai állásfoglalásnak tekintenek. Hogyan tudja fenntartani egy kutató a tudományos függetlenségét?

- Több akadémiai intézet társadalomtudományi kutatásokat végez, amelyek érintkeznek a politikával. A kutatóinknak lehet véleménye politikai kérdésekről, ugyanakkor egy szakpolitikai irány bírálata nem politikai állásfoglalás. Az Akadémia feladatai közé tartozik a közvéleményt is érdeklő társadalmi problémák elemzése. Akadémiai kutatótól senki ne várja, hogy leírja, melyik miniszterelnök volt jobb, mert az nem tudományos kijelentés.

- Az MTA iránti közbizalmat hogyan lehet fenntartani?

- Bízom benne, hogy fönn lehet tartani. A Hegymenetnek sikere lett. Az MTA-nak ez nem rossz hír, mert azt jelenti, hogy a kutatói produkálnak olyat, ami a piacon értékes. Az már kevésbé jó hír, ha kiderül, hogy a sajtóvita miatt fogyott el.

- Az MTA-nak vannak más, kifelé is kommunikálható eredményei. A Lendület programmal idén hét kutatót csábítottak haza külföldről. Ez sikernek számít?

- Gyakran felmerül, hogy mennyire teljesül az a cél, hogy haza akarunk hozni kutatókat. A számok azt mutatják, hogy azoknak a kutatóknak a jelentős része, akiket a Lendület program eredetileg megcélzott, már hazajött. Ugyanakkor támogatunk olyan kutatókat is, akik nem dolgoztak hosszabb ideig külföldön, de nemzetközi mércével is jól teljesítenek. Az eredményeket is érthető formában kell kommunikálni. A társadalmat nem hatja meg, ha számára érthetetlen, látszólag jelentéktelen témákkal foglalkozunk, pedig ezek is fontosak. Felfedező alapkutatás nélkül nem lesznek a mindennapjainkban hasznosítható új eredmények sem. Az úgynevezett árva gyógyszerek kutatásával például alig akar valaki foglalkozni, mert túl ritka betegségek kezelésre használják, így nincs piacuk. A kutatásuk közben viszont sok fontos dolgot felfedezhetünk. Az MTA nem az üzleti, hanem a társadalmi hasznosság szempontjai mentén végzi a munkáját.

Névjegy
Török Ádám
Budapesten született 1952-ben
Közgazdász, az MTA rendes tagjává 2007-ben választották
2014 óta az MTA főtitkára

Nem mert kiadni egy magyar helyzetről szóló könyvet az MTA

A 444.hu értesült úgy néhány hete, hogy arról győzködte az MTA akadémiai főtitkár Török Ádám Gyurgyák Jánost, az Osiris kiadó vezetőjét, hogy jobb lenne, ha nem jelenne meg egy készülő, Magyarország helyzetét bemutató tanulmánykötet. A portál akkor azt írta, Török az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatóján keresztül üzent Gyurgyáknak, aki szerint viszont olyan utoljára a '80-as években fordult elő vele, hogy van egy jó kézirata, ám a valamiért nem lehet azt kiadni.

A "Hegymenet" című, "Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon" alcímet viselő kötet megírásához 28 szerzőt kértek fel, köztük akadémiai tagokat is. Az MTA-tagok, így Vékás Lajos jogtudós, MTA-alelnök, Csaba László közgazdász meg is írták a maguk tanulmányát. A szerzők mindannyian ingyen dolgoztak a tanulmányköteten. Eleinte úgy volt, hogy az MTA támogatja a kötet megjelenését, ám végül visszavonulót fújt, így végül a jezsuita rend kutatóintézetének anyagi támogatásával adták ki.

2017.06.19 07:01

„Közbiztonsági érdekből” záratják be az Aurórát és a Corvin Clubot

Publikálás dátuma
2018.07.16 17:43
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Az Auróra régóta szúrja a józsefvárosi vezetés szemét. A szórakozóhely azt közölte: ők nem kaptak hivatalos értesítést, a szokásos nyári nyitva tartás szerint üzemelnek.
Hétfőn a hatóság elrendelte a Marom Klub Kft. által üzemeltetett Auróra Kioszk és Auróra Kert, valamint a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Corvin Club üzlet bezárását – közölte honlapján a józsefvárosi önkormányzat. Mint írják, Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalának Jegyzője még 2017. június 28-án rendelte el „a lakosság által rendszeresen és folyamatosan panaszolt Auróra 9-11. szám alatt üzemelő Auróra Kioszk és Auróra Kert bezáratását. A Kioszk esetében a nyomozó hatóság kezdeményezésére közbiztonsági érdekből, a Kert esetében pedig kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiányában.”  A Marom Klub Kft. a döntések ellen fellebbezett, ezeket azonban „a bíróság és a kormányhivatal – a Marom Klub Kft rosszhiszemű és jogsértő eljárása miatt – végül elutasította”. A közlemény szerint a jegyző utasítására a hatóság hétfőn felszólította a Kft.-t, hogy az általa birtokolt ingatlanok használatának jogcímét igazolja érvényes szerződéssel, ennek megtörténtéig pedig az üzleteket bezáratta. Amennyiben az igazolás nem történik meg, a helyeknek végleg be kell zárniuk, ha pedig új szerződést mutatnak be, az egyben új kereskedelmi bejelentést is szükségessé tesz – ebben az esetben a hatályos helyi rendeletnek megfelelően a jövőben kizárólag 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva. „A bírósági végzésből kiderült, hogy a Marom Klub Kft. korábban büntetőjogi felelősségének tudatában az önkormányzat hatóságát félrevezette és megtévesztette, mivel kérelmei beterjesztésekor nem volt jogosult eljárni. Az ügyben egyébként tekintettel a hatóság félretájékoztatására, a hivatal feljelentést tett”.
Azt is közölték, hogy az Auróra Kert vonatkozásában – Budapest Főváros Kormányhivatala jogerős döntése miatt – a kertben létesített, kereskedelmi tevékenységet kiszolgáló építményeket az üzemeltetőnek el kell bontania, mivel engedély nélkül építette. Amennyiben ezt nem teljesíti, hatósági intézkedésekre kerül sor. A jegyző utasítására a hatóság hétfőn elrendelte a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett, Blaha Lujza tér 1-2. Corvin Áruház IV. emeleti szintjén és az áruház tetőteraszán lévő, „Corvin Club” elnevezésű üzletének bezárását is. „A 2018. június 21-én a hajnali órákban a helyszínen végzett rendőrségi ellenőrzés következtében több személy esetében a rendőrség kábítószer birtoklása, valamint kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt bűntető eljárást folytat. Mindezekre tekintettel a rendőrség hivatkozással a szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól szóló 1999. évi LXXV. törvény 5-6. §-ában foglaltakra kezdeményezte a fenti üzlet ideiglenes bezárását. A jegyző a törvényben foglaltaknak megfelelően közbiztonsági érdekből az eljárás befejezéséig, de legfeljebb egy évi időtartamra az üzletet ideiglenesen bezáratta” – olvasható a közleményben.

Az Auróra nem tud erről

Az Auróra holnaptól a szokásos nyári nyitva tartás szerint 4-től üzemel – közölte a Facebook-oldalán az Auróra, hozzátéve, hogy nem kaptak hivatalos értesítést az önkormányzattól. „Önkormányzati honlapokat és sajtóhíreket nem tudunk kommentálni, mert ezeknek nincsen jogi hatása. A Józsefvárosi Sajtóiroda nem adott további tájékoztatást, a Jegyzőiroda és a Hatósági osztály pedig jelenleg nem elérhető” – írták.
2018.07.16 17:43
Frissítve: 2018.07.16 17:52

Erős szél és sok eső jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.16 16:34

Fotó: Shutterstock/
A meleg idő viszont marad, akár 32 fokot is mérhetünk.
Záporos, zivataros időre és erős szélre kell készülni a következő napokban. Különösen a hét közepén, főleg az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Kedden alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Főként az ország északkeleti, illetve délnyugati megyéiben lehet több a felhő, ezeken a területeken néhol zápor, zivatar alakulhat ki. Az északnyugati szelet napközben élénk, néhol erős, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén olykor viharos közeli lökések kísérik, de zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között valószínű, de kisebb körzetekben 10, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható. Szerdán napközben észak, északkelet felől vastagabb felhőzet húzódik fölénk, több-kevesebb napsütés a Dunántúlon valószínű. Elsősorban a Dunától keletre várható többfelé eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Csütörtökön a középső és keleti területeken többnyire erősen felhős lesz az ég, nyugatabbra kevesebb felhő valószínű, akár hosszabb időre is kisüthet a nap. A Dunántúl nyugati felén helyenként, keletebbre még többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon időnként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Pénteken a sok gomolyfelhő mellett nyugaton számíthatunk több napsütésre. Elsősorban a Dunától keletre valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szelet a középső országrészben még erős széllökések kísérik, de szélerősödés zivatarban is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Szombaton és vasárnap a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, szórványosan várható zápor, zivatar. A szél megélénkülhet, de szélerősödés csak zivatar környezetében valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. 
2018.07.16 16:34
Frissítve: 2018.07.16 17:24