Elszabadultak - VOLT fesztivál

Publikálás dátuma
2017.06.22 07:49
ELLIE GOULDING - A brit énekesnő június 28-án este lép fel
Fotó: /
Két soproni srác, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert megálmodták, 19 évesen pedig meg is valósították az álmot: a hűség városában fesztivált alapítottak.

Az első, 1993. április 4-én a soproni Sportcentrum legkisebb termében tartott rendezvényt Fülöp Zoltán édesanyja által, négy lepedőből varrott molinó hirdette, amire azt írták: Éljen április 4., elszabadulásunk ünnepe! Egy évvel korábban indult útjára a Ligeti Nagy Tamás és Hegyi Hill Zoltán főszerkesztette, gigantikus méretével feltűnő és exkluzív tartalmat hordozó kultikus Volt popkulturális magazin. Ennek nevét kérte kölcsön a két siheder.

 VOLT Fesztivál június 27. - július 1. Sopron, Lővér Kemping

Azok még a mobiltelefon nélküli idők voltak, a szülők otthoni telefonszámlája tanúskodott a szervezésről, a családtagok és a barátok plakátragasztottak együtt az alapítókkal, akik húszon innen nem valószínű, hogy sejtették, negyedszázados kultúrtörténetet írnak és egyszer „Sopronért” érdemérem kitüntetettek lesznek.

Ami VOLT, az majd lesz
Az idei fesztiválhimnuszt a Punnany Massif jegyzi: a Pásztor Anna, Charlie és Pető Szabolcs közreműködésével készült Ami VOLT, az majd lesz című dalt nyilván mindenki kívülről fújja majd a záró napra. A jubileumhoz egy másik dal, a VOLT Allstars + Zävodi Jelszó: LOVE címűje is kapcsolódik, amelyet egyetlen alkalommal, június 26-án, a Petőfi Zenei Díj átadóján hallhat csupán élőben a közönség, egyebekben pedig megtalálható a benzinkutakon kapható VOLT-válogatásalbumon.
Cs. A.

Az először 800 vendéget fogadó rendezvény évről-évre nőtt, nyolc éves koráig tavasszal töltötte meg fesztiválozókkal a belváros többségében barokk korból származó polgári házai övezte parkjait.

Térben és időben kinőtték addigi kereteiket, kicsi lett a Sportcsarnok, és egyre több programsátor került a környező utcákra és terekre, és már 1994-re három naposra nőtt a buli.

2002-re a Lővérekbe és nyári időpontra került nagyjából húszezres közönségével, 90 fellépőjével és 7 színpadával az akkor már a Sziget Fesztivál portfóliójába tartozó fesztivál, amely tavaly már csaknem 150 ezer embert vonzott Sopronba.

Az egyik legpolgáribb magyar város lakói először idegenkedve fogadták a pázsiton alvó, a boltok előtt kígyózó sorban álló, nemcsak koncerteken bulizó fesztiválozókat, ám idővel a Woodstock-nemzedék tagjai, szüleik és gyerekeik nem csupán a tudomásul vették a hétköznapjaikat felborító (örök)fiatalokat, hanem befogadták, megszokták és megszerették őket.

LINKIN PARK - A legnagyobb sztárzenekar június 27-én, kedden este 9-kor lép fel a Telekom Nagyszínpadon - FOTÓ: KRISTINA SERVANT

LINKIN PARK - A legnagyobb sztárzenekar június 27-én, kedden este 9-kor lép fel a Telekom Nagyszínpadon - FOTÓ: KRISTINA SERVANT

Mert a Bahreinből minden évben csak erre az egy hétre hazautazó építész pár éppúgy tudja, mint a zsebpénzét és a diákmunkáért járó fizetését erre a néhány napra kuporgató békéscsabai gimnazista, hogy VOLTozni nemcsak alternatív, rock vagy világzenei koncerteket, kiszámíthatatlan talkshowkat, képzőművészeti installációkat, furabogár emberekkel való találkozásokat jelent. VOLTozni kúl.

Az idei kínálat

A jubileumi fesztivál húzóneve egyértelműen a Linkin Park, amelynek idei lemeze alaposan megosztotta a rajongókat és a kritikusokat is. A Paramore ellenben nagyot dobott legutóbbi lemezével, s úgy tudott önazonos maradni, hogy közben felnőtt: ne lepjen meg senkit, ha már nem csak tizenévesek buliznak majd az amerikai rockbanda fellépésén.

Ami a csemegéket illeti: a The Cult érkezése – különösen a legutóbbi, elmaradt koncert tükrében – tavasz óta tartja lázban a hazai gothokat, az amerikai Imagine Dragons elektronikával kevert zúzása pedig borítékolhatóan óriási tömeget vonz majd a nagyszínpad elé. A buliveteránoknak ott lesz Fatboy Slim, a megőrülni vágyóknak az ausztrál Pendulum, a keményeknek az Enter Shikari, a romantikus partiarcoknak pedig a remek Year & Years vagy az elképesztő hangú Jess Glynne.

ELLIE GOULDING - A brit énekesnő június 28-án este lép fel

ELLIE GOULDING - A brit énekesnő június 28-án este lép fel

 

Érkezik a nagy magyar közönségkedvenc, Elie Goulding brit énekesnő, de eldobhatjuk az agyunkat Martin Garrix szettjére vagy lépegethetünk a berlini Fritz Kalkbrenner mixére is – ide a rozsdás bökőt, hogy nem múlik el az este a gigasláger, a Back Home nélkül!

Cs.A.

2017.06.22 07:49

„Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával!”

Publikálás dátuma
2018.07.23 09:00

Fotó: AFP/
Egyre élesebb a hangnem az Egyesült Államok és Irán között. Teherán háborús fenyegetéssel vádolja Washingtont.
Az iszlám köztársaság vezetői közt viszonylag mérsékeltebb politikusnak tekintett Hasszán Róháni elnök – az ISNA félhivatalos hírügynökség vasárnapi jelentése szerint – azt mondta: Amerikának tudnia kellene, hogy „az Iránnal való béke minden békék anyja, de az Iránnal való háború minden háborúk anyja”. Ezt a kissé talán nehezen megfejthető üzenetet világosabbá tette azzal, hogy hozzátette: „Trump úr, ne játszadozzon az oroszlán farkával, mert megbánhatja”. Az amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok a maga részéről felmondja az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország és az önálló jogalanyként fellépő Európai Unió által Iránnal 2015-ben megkötött megállapodást, amelyben Teherán vállalta, hogy nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére, felhagy az ezt célzó urándúsítással, a nemzetközi közösség pedig feloldja azokat a szankciókat, amelyeket korábban rendelt el, az iráni atomfegyverkezés miatti aggodalomtól vezettetve. 
Donald Trump szerint az elődje, Barack Obama hivatali idejében aláírt megállapodás rossz, mert nem tartalmazza a szükséges garanciákat, és Teherán orránál fogva vezeti a nemzetközi közösséget.
Az amerikai szankciók visszaállítása azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok büntetni kívánja azokat a külföldi vállalatokat is, amelyek tiltott termékekkel és szolgáltatásokkal üzletelnek Iránnal.
Hogy az iráni szénhidrogén-szállításokra ráutalt országok mennyi haladékot kapnak a szankciók érvényesítése alól, egyelőre nem teljesen tisztázott kérdés. Az viszont egyértelműen körvonalazódik, hogy az amerikaiak ellenében a többi aláíró félnek nagyon nehéz lenne tartósan és hitelesen fenntartania az atomalku érvényét. Róháni most megismételte az elmúlt hetekben már többször elhangzott iráni fenyegetést, hogy az amerikai szankciókra – elsősorban az iráni olajeladások akadályozására - válaszlépésként Teherán elrendelheti a Hormuzi-szoros blokádját, és azzal megbénítaná a Perzsa-öböl Iránnal szembeni túlpartján fekvő országokból tankhajókkal történő olajkivitelt. 
A Hormuzi-szoros esetleges lezárására vonatkozó iráni fenyegetésekre természetesen nem maradtak el amerikai részről az „azt próbálják meg” típusú válaszok, de a hét végén új dimenzióba helyezte az amerikai-iráni szembenállást az NBC amerikai tévéhálózat, amikor azt az értesülést közölte:
Irán felkészült kiterjedt kibernetikai támadások végrehajtására amerikai, európai, illetve közel-keleti elektromos hálózatok, vízművek, egészségügyi intézmények és technológiai cégek ellen.
Eszerint Európában különösen Németország és Nagy-Britannia veszélyeztetett, és Washington figyelmeztette szövetségeseit, erősítsék meg számítógépes védelmüket, sőt, szükség esetén legyenek készek ellentámadásra is. Irán ENSZ-nagykövete szerint – nem meglepő módon – az amerikai vádak alaptalanok, és azt próbálják leplezni, hogy éppenséggel az Egyesült Államok készül kibernetikai háborúra Irán ellen.
 Az amerikai média egy része arról is ír, hogy a Fehér Ház tudatos, megtervezett propagandakampányt indított az ajatollahok állama ellen, amelynek keretében rossz fényben tüntetnek fel iráni vezetőket, tényeket torzítanak el, és a korábbi amerikai kormányzat Irán-politikájának ellentmondó állításokat terjesztenek. Az élesedő hangnem nem sokkal azután tapasztalható Washington és Teherán között, hogy Trump Helsinkiben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kettejük négyszemközti beszélgetésének tartalma nem szivárgott ki a médiába, de a csúcstalálkozó előtt több olyan értesülés látott napvilágot, hogy az amerikai kormányzatot különböző közel-keleti politikai körökből erősen kapacitálták arra: törekedjen Trump olyan megállapodásra Putyinnal, amelynek alapján Washington nem támadná tovább Moszkvát az ukrajnai orosz agresszió miatt, cserébe viszont a Szíriában nagy befolyással rendelkező orosz elnök elérné a teheráni támogatást élvező síita fegyveresek semlegesítését Szíriában, Irán kiszorítását a polgárháború sújtotta országból.

Az ajatollah nem hisz a tárgyalásban

A Róháninál keményvonalasabbnak tartott Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője előzőleg, szombaton közzétett nyilatkozatában az államfőnél is tovább ment, amikor leszögezte: hatalmas hiba lenne azt hinni, hogy az Egyesült Államokkal tárgyalások útján rendezni lehet a problémákat. Hamenei szerint az atomalkuból történt amerikai kihátrálás éppen azt tanúsítja, hogy Washingtonnak a saját aláírása sem számít. 

Témák
USAIrán
2018.07.23 09:00
Frissítve: 2018.07.23 09:13

Lövöldözés Torontóban - két ember meghalt, tizenhárman megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.23 06:06
Rendőrök állnak őrségben a torontói vérontás helyszínén
Fotó: AFP/ Cole Burston
Egy nőt agyonlőttek, tucatnyi ember pedig megsérült a vasárnap éjszaka a torontói támadásban. A merénylővel a rendőrök végezhettek.
Halálos áldozata is van a torontói fegyveres lövöldözésnek: helyi rendőri jelentések szerint egy, eddig meg nem nevezett támadó civilekre támadt Greektown városrészben – egy fiatal nő meghalt, 13-an pedig megsérültek a golyózáporban. A sérültek között van egy válságos állapotú lány is - tudatta a torontói rendőrség. A támadót szintén lelőtték, ám a hatóságok jelenleg is szemtanúkat keresnek a vérontással kapcsolatban, a merénylet háttere, kiváltó okai még nem ismertek.
Egy férfi ablakból kihajolva videózott a lövöldözés közben, felvételén hat lövés dördül el - valószínűleg ez már a támadó és a rendőrök tűzpárbaja közben történhetett (a szemtanú ekkor még kilenc sérültről tudott). A helyszíni képeket itt találja.
BBC idéz egy túlélőt, Jody Steinhauer told, aki éppen családjával vacsorázott a környéken, amikor meghallotta a lövéseket: 10-15, tűzijátékra emlékeztető durranást hallott az utcáról, aztán az emberek sikoltozni kezdtek.  
2018.07.23 06:06
Frissítve: 2018.07.23 09:40