Plakátpuccs a Házban

Publikálás dátuma
2017.06.23 22:10
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Egyszerű többséggel szavazta meg a politikai reklámok kihelyezésének szigorítását célzó javaslatot az Országgyűlés, miután a Fidesz - több körben - kitrükközte az ellenzéket.

Rendkívüli ülésen döntött az Országgyűlés kormánypárti többsége arról a törvényről, ami alaposan megnehezíti a pártok közterületi plakátkampányait. A jelenlévő 123 fideszes és kereszténydemokrata képviselő ugyanis megszavazta a világosan alkotmányellenes módosítást, amelyet még a rendkívüli ülés előtti napon is alaposan "megreformált" a kormányoldal, kijátszva az ellenzéki pártokat.

Az utóbbi hetekben nagy port kavart az a lex Simicska néven elhíresült, kétharmados javaslat, amivel azt akarta elérni a Fidesz, hogy kampányidőszakon kívül ne is helyezhessék ki hirdetéseiket a pártok, de ennek csak az egyszerű többséget igénylő részeit sikerült elfogadni a megelőző, utolsó üléshéten. Így viszont értelmezhetetlen volt a jogszabály, amit ezért Áder János államfő vissza is küldött az Országgyűlésnek.

Nem a törvény formája dönt
Nem a törvény formája dönti el, hogy kétharmad, vagy sima többség szükséges hozzá, hanem maga a törvényhozási tárgy. Nem lehet formálisan kimenekülni ebből. Az alaptörvény pedig egyértelműen kimondja: a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet változtatni, feles többséggel nem - mondta lapunknak Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint nem is kérdés, hogy alkotmányellenes a Fidesz húzása, viszont túlságosan nem lepődött meg, hiszen: „a magyar jogállamnak már régóta hivatalosan is vége van.”

Ezek után kezdett piszkos játszmákba a kormányoldal, ötpárti egyeztetést kezdeményeztek, amelyre az MSZP saját plakát- és kampányszabályozó javaslatcsomaggal készült. Miután azonban ez vállalhatatlan kompromisszumokra kényszerítette volna a szocialistákat, akik más ellenzéki pártok támogatását sem nyerték el, mindössze a Fidesszel születhetett volna valamiféle alku e témában, amit azonban Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt világosan megtiltott. Az MSZP ezt követően közölte: nem nyújtanak be saját törvénymódosítást.

Ennek ellenére a Fidesz, pontosabban az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke, Gulyás Gergely javaslatnak tekintette az ötpárti egyeztetésre megküldött tervezetet, s napirendre vetette azt a rendkívüli ülésen. Mindezzel párhuzamosan - ráadásul úgy, hogy Kósa Lajos frakcióvezető hétfőn még arról beszélt, alkotmányellenes lenne az MSZP javaslatának napirendre kerülése pénteken - a Fidesz csütörtök este úgy módosította saját eredeti törvényjavaslatát, hogy azt feles többséggel is el lehessen fogadni. A kampányidőszakon kívüli tilalomról az ő módosítójukban már nem volt szó, arról viszont igen, hogy a költségvetési támogatásban részesülő szervezetek plakátjait csak listaáron lehet kitenni. Ez azért érdekes kitétel, mert így a Civil Összefogás Fórum, vagy az előző választáson még nem indult Momentum Mozgalom is mentesül a törvény hatálya alól. Mindezt úgy kívánta keresztülnyomni a Házon a kormányoldal, hogy egyszerűen kicserélte a módosítandó törvényt.

Megtépázta Juhász Péter pártját a plakátvihar

Az Együtt soha, semmilyen körülmények között nem gyakorolt nyomást senkire sem azért, hogy megszavazza a Fidesz plakáttörvényét – reagált a párt elnöksége Szelényi Zsuzsanna állítására. Az Együtt színeiben parlamenti mandátumot szerzett, de frakció hiányában független képviselő ugyanis Facebook-oldalán bejelentette, hogy kilép a pártból. Az Együtt politizálása számára eddig is túl akcionalista volt, de ezen még túltette volna magát. Azt viszont a politikai meggyőződésével és a politikai realitásokkal teljesen ellentétesnek tartja, hogy az Együtt próbált nyomást gyakorolni rá: bizonyos feltételekkel szavazza meg a plakáttörvényt.

Kilépésével az Együtt politikusainak száma a felére, kettőről egyre csökkent a parlamentben. Hírmondónak már csak Szabó Szabolcs maradt. Az Együtt közleménye szerint Szelényi még nem nyilatkozott mandátuma sorsáról. Az elnökség figyelmét bizonyára elkerülte, hogy Szelényi egyértelművé tette: parlamenti képviselő kíván maradni.

A rendkívüli ülés előtt az MSZP-n kívül váratlanul Juhász Péter, az Együtt elnöke is előállt egy plakátjavaslattal. A szocialisták visszavonták a magukét, Juhász pedig azzal igyekezett csitítani a kedélyeket, hogy csak akkor ragaszkodna a sajátjához, ha azt a teljes ellenzék támogatná. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azonban a hét közepén – amikor még úgy nézett ki, hogy a plakáttörvény elfogadásához kétharmados többség kell – arról beszélt, hogy tudomása szerint a Fidesz megkörnyékezett ellenzéki képviselőket. A kormánypárt próbált nyomást gyakorolni rájuk, hogy szavazzák meg a fideszes plakáttörvényt. Volner az MSZP mellett az LMP-t és az Együttet is megemlítette.

A Fidesz eljárásmódja alaposan megdöbbentette az ellenzéket. A szocialista Bárándy Gergely szerint nyíltan megsértették a házszabályt és a törvényalkotási bizottság ügyrendjét, amikor az MSZP által az ötpárti egyeztetésre elküldött dokumentum módosító indítványként került az Országgyűlés elé. Az ügyet aljas politikai manipulációnak tartotta és egyértelművé tette: a szocialistáknak minimális szándéka sincs a fideszes játszmához asszisztálni. Gulyás Gergely a vitában azt mondta: ő csak akkor járhatott volna el kritizálható módon, ha a neki megküldött javaslat nem kerül a bizottság ügyrendjére. Azt állította, hogy a bizottság szocialista tagjai nem kívánták a javaslatot visszavonni. Valójában azonban Bárándy, a törvényalkotási bizottság szocialista alelnökeként még csütörtökön levelet küldött Gulyásnak, melyben jelezte: az MSZP tagok kezdeményezéseként feltüntetett javaslat egy szakmai tervezet, aminek a bizottság eljárásához semmi köze nincs. Bárándy már akkor is tisztázta: az MSZP képviselőcsoportja a törvényjavaslatot nem támogatja, s a javaslat napirendről levételét is kérte.

Végül a módosítókról szóló döntéskor a szocialisták kétharmadot igénylő javaslatára a jelenlévő képviselők 64,4 százaléka szavazott, így az nem ment át. A 123 igen szavazat viszont elegendő volt az egyszerű többséget igénylő törvénymódosítás elfogadásához, majd ugyanennyivel a módosított plakáttörvény is átment. Vagyis kampányidőszakon kívül ezentúl is lehet plakátolni, de azok a pártok és szervezetek, amelyek költségvetési támogatásban részesültek, csak listaáron tehetik ezt meg. Az MSZP szerint a plakáttörvény egyszerű többséggel való elfogadása is alkotmányellenes, ezzel egyetértett az LMP és a Jobbik is a vitában. Sőt, a jogász szakma is úgy látja, nyílt alkotmánysértést követett el a kormányoldal. Gulyás azonban ebben is teljesen elvtelenül védte a mundér becsületét előterjesztőként: szerinte ugyanolyan generális szabályozásról van szó, mint az adótörvények vagy a számviteli törvény, amelyek feles parlamenti többséggel elfogadhatóak, holott érintik a pártok gazdálkodását.

Tállai megvonta vállát

Nem az adóhatóságtól szivárgott ki, hogy nyomozás folyik Simicskai Lajos cégeinél a Jobbik plakáthelyei miatt - állította Tállai András. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Hír TV kérdésére közölte, egészen biztos abban, hogy nem beosztottjai értesítették a sajtót. Éppen ezért nincs is szükség rá, hogy kivizsgáltassa a jogsértést - érvelt sajátos logikával a NAV-elnök.

Az eset furcsasága, hogy a kormánypárti Magyar Idők még az adónyomozás kezdete előtt értesült a „közérdekű bejelentésre” induló eljárásról: előbb, mint maguk a plakátcégek. Tállai nem tért ki arra, hogy a NAV munkatársain kívül ki tudhatott még a Simicskáéknál tervezett (időközben végrehajtott) vizsgálatról, de láthatóan nem is különösebben izgatta magát a kérdésen.

Az adóhatóság hivatalosan eddig csak annyit közölt, hogy „egy reklámpiaci gazdálkodó ellen” folytat büntetőeljárást. Lapunk többször is próbált bővebbet megtudni a NAV-tól, amely azonban még azt sem volt hajlandó megerősíteni, hogy a szóban forgó vizsgálat egyáltalán összefüggésbe hozható valamely párt politikai tartalmú plakátkampányával. Pedig akkor már tele volt a sajtó a hírrel, hogy az eljárás a jobbikos plakátok ügyében Simicska cégeinél folyik.Szerző
2017.06.23 22:10

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02