Önbetörés történt a kötvényeket forgalmazó cégnél?

Publikálás dátuma
2017.06.28 07:16
Nem kizárt, hogy így igyekeztek eltüntetni iratokat FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
Két és fél hónapja törtek be az Arton Capital terézvárosi irodájába - a félmilliárdnyi készpénz mellett érzékeny dokumentumokhoz is hozzáférhettek. A titkosszolgálat is vizsgálódik. Nem kizárt az önbetörés.

Kifosztottak egy letelepedési kötvényeket forgalmazó céget Budapesten, a Hajós utcában még április elején. A betörők igen szép summával távoztak, hiszen mintegy félmilliárd forintnak megfelelő eurót vittek el, ráadásul a kötvények forgalmazásával kapcsolatos bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek – írta a 444.hu. Hozzátették, a rendőrség szokatlanul nagy erőkkel mozdult rá a betörésre.

A szóban forgó cég az Arton Capital, amely vállalkozás Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat. Az ellenzék által számos alkalommal kifogásolt és kritizált konstrukció lényege, hogy tehetős külföldiek 300 ezer euró (90 millió forint), plusz a 50-60 ezer eurós (1,5-1,8 millió forint) jutalékért cserébe, a kötvények lejegyzése révén magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak az Európai Unió területén. A befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. (A konstrukciót és a rendszert számos fórumon Rogán Antalhoz kötötték.)

A lap szerint nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel – vélekedik a 444 egyik forrása.

Az MSZP az eset tegnapi nyilvánosságra kerülése után úgy reagált, hogy privát tolvajok loptak meg állami tolvajokat, amikor kifosztották a letelepedési kötvényeket forgalmazó céget. Az MSZP pedig figyelmezteti Rogán Antalt, hogy a pénz eltűnése nem mentesíti sem őt, sem társait a bezsebelt 157 milliárdos haszon 75 százalékos különadója alól, amit a Botka-kormány 2018-tól fog kivetni a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore cégekre.

Ennél életszerűbb kérdésnek tűnik, hogy jogosult volt-e ekkora összeget a házi pénztárában tartani a vállalkozás. A vonatkozó előírások szerint ezzel semmilyen szabályt nem sértett az Arton. A számviteli törvény 2012 végi módosítása szerint ugyanis megszűnt a házipénztárban tartható pénzek 500 ezer forintos felső határa. A házipénztár készpénzállományát ma már nem határolják be, így lényegében egy cég bármekkora összeget tarthat a „mackójában”. A házipénztár maximális készpénzállományát ma már jellemzően a vállalkozás határozza meg, abban az összegben, amely a működéséhez minimálisan szükséges. Ezt a számviteli szabályzatában rögzíti – jegyezte meg egy neve mellőzését kérő könyvelőiroda vezetője. Az más kérdés, hogy ha biztosíttatni szeretné magát a társaság, akkor ilyen nagy összegnél a biztosító valószínűleg komoly követelményeket ír elő a vállalkozás számára. A szóban forgó tétel már van akkora, hogy fegyveres őrt követeljenek meg. Ezt azonban a biztosító és a vállalkozás közötti megállapodás tisztázza – hangsúlyozta.

Egy másik könyvelő iroda vezetője hozzátette: az is kérdés lehet, hogy az ellopott pénz vajon az Arton Capitalé volt-e? Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vállalkozás leadott tavalyi pénzügyi beszámolója ezt nem zárja ki. A számok ugyanis arról tanúskodnak, hogy meglepően magas pénzeszközzel rendelkezett. Az év végi mérleg szerint 6,3 milliárd forint állt a cégben.

Rendőrségi forrásunk szerint az ügyben a titkosszolgálatok is nagy erőkkel vizsgálódnak. Elképzelhető ugyanis, hogy az ellopott dokumentumokat valakinek érdekében lehet nyilvánosságra hozni. De ugyanígy nem zárható ki az sem, hogy éppen egy esetleges hivatalos vizsgálat elől, konspiráltan igyekeztek így eltüntetni az iratokat.

Minél nagyobb értékű egy bejelentett lopás, a tapasztalt nyomozóban annál nagyobb gyanú ébred, hogy önbetörés történhetett - állítja forrásunk.

Orbán Ráhel és Gyurcsány
Az eset nagyban hasonlít ahhoz, amikor Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt egy mobiltelefon. Akkor a Nemzeti Nyomozó Iroda gyilkossági osztálya vett DNS-mintát az ott dolgozó összes alkalmazottól. Tízmilliós összeget költöttek az elemzésre, de nem jutottak eredményre.
Érdekes, de talán csak egybeesés lehet, hogy Gyurcsány Ferenc nem sokkal a most nyilvánosságra került betörést követően kezdett célozgatni arra, hogy Orbán Viktorra terhelő banki dokumentumokat mutattak meg neki.Szerző
2017.06.28 07:16

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01