Soros György mosolya

Publikálás dátuma
2017.07.03 07:01
Most épp a magyar származású amerikai üzletember mosolya veszélyezteti a magyar sorsot – Alvás! a kormány szerint. FOTÓ: Molnár
Fotó: /
Újabb ötmilliárdos kommunikációs kampányban folytatja az Orbán-kormány az egyoldalú nemzeti konzultációját. A gigaösszegű népbutítás főellensége ezúttal Soros György.

Az IMF, a migránsok, Brüsszel, és még ki tudja hány nemzetet "veszélyeztető" világpolitikai tényező után Soros György magyar származású amerikai üzletembert kell megállítani. Legalábbis az Orbán-kormány szerint, amely újabb óriásplakátokkal árasztotta el Magyarországot a hét végén, s ezúttal az "erős és büszke" Magyarország vezetőiként arra ösztönzik a választópolgárokat, hogy "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén".

Az érthetetlen kormányüzenetnek vélhetően súlyos ára van, amit természetesen az adófizetők állnak. A múlt szerdai Magyar Közlönyből tudni ugyanis, hogy az idei évre tervezett "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat" 26 milliárddal növelte a kormány. Hogy pontosan mire költik, az akkor nem derült azonban ki, hiszen a kiadások nagy részét nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosították. Ugyanakkor Kovács Zoltán kormányszóvivő már pénteken reggel arról beszélt, azért kell új kommunikációs kampány, hogy "ne veszítsük el egyrészt a magyar emberek felhatalmazását és legitimációját, másrészt a realitásokhoz, tehát a valós témákhoz való viszonyunkat." Ehhez tette hozzá Dömötör Csaba, hogy a valós témák "részeként új közterületi plakátokat is közzétesz" a kormány. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Időknek kifejtette, hogy bár a konzultáció lezárult, az abban foglalt kérdésekről továbbra is intenzív vitákra számít a kormány, így ismerteti álláspontját. Amely tehát az, hogy zavarja őket Soros György nevetése.

E lényegi kérdésben pedig az újabb plakátolás és hirdetésözön - megyei és országos lapokban, rádiókban, tévékben, online felületeken, köztéren - összesen 5,6 milliárdos tételt jelenthet - az adófizetőknek. A Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal még vélhetően májusban hirdetett meg egy közbeszerzést „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására”. Ez a tender a negyedik volt a témában, tavaly novemberben 1,1, két hónappal később 1,9, februárban pedig 7,9 milliárdos értékben kötöttek szerződést ügynökségekkel a kék plakátokkal fémjelzett kampányokra. Most ehhez jön hozzá az 5,6 milliárdos keretű kampány. A mostani tendert úgy írták ki, hogy előző kettő még decemberig tart.

Dömötör Csaba egyébként bevetett egy, vélhetően újabb kormányzati panelt is interjújában: kitért ugyanis arra, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül, az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével. Ezen a téren most már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak – tette hozzá. Ez azonban nem igaz, hiszen - mint a Népszava elsőként megírta - az Orbán-kormány konzultációi során hatalmas, 50-60 százalékos kedvezményt kap a hirdetési listaárakból. A Harangozó Tamás MSZP-s képviselő által megszerzett kormányzati szerződésekből kiderült: a tavalyi kvótakampányban például a listaárak töredékét fizette a kabinet, mégis milliárdos tételt jelentett a közterületi kampánya.

Eközben a Jobbik is újabb óriásplakát-kampányt indít, s a radikális párt - vélhetően ismét Simicska Lajos közterületi felületein, hasonló kondíciókkal - 2050-2065 óriásplakátot és további több száz kisebb hirdetést helyez ki országszerte. A szélsőséges párt újabb kampányának áráról egyelőre nem tudni, de azt már most közölték: a pártfinanszírozási törvény módosítása miatt a mostani plakátjaik csak két hétig, július 15-ig maradhatnak kint. A helyzet pikantériája, hogy míg a kormányzati tájékoztatásra se törvény, se erkölcs nem vonatkozik a Fidesz, ami a Jobbik plakátkampánya ellen – Áder János véleményével szemben minden jel szerint alkotmánysértő – törvényt alkotott, törvénytelennek nevezte a Jobbik plakátolását.

Feljelentett Fidesz-plakátolás
Juhász Péter, az Együtt elnöke Domokos Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökéhez fordul, miután kiderült, hogy a Fidesz hazudott 2010-es választási elszámolásában. Mivel feltételezhető, hogy 2014-ben hasonlóan jártak el, és az még nem évült el, így feljelentést is tesz. A Demokratikus Koalíció is az Állami Számvevőszék és az ügyészség visszamenőleges vizsgálatát követeli a Fidesz 2010-es plakátkampánya ügyében. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a napokban nyilvánosságra került hírek szerint a kormánypárt hét éve csalt a kampányelszámolással, és ezzel a számvevőszék mellett a választókat is "átverte".
Megírtuk: a 24.hu arról számolt be, hogy a Fidesz a 2010-es választások elszámolásában csak harmadakkora ráfordítást jelentett le az ÁSZ-nak kültéri reklámjairól, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött számláján valójában szerepel, ráadásul a Fidesz által 2010-ben igénybe vett óriásplakátok tényleges száma és értéke a teljes számlaérték akar 30 szorosa is lehet az óriásplakátok mennyiségét merő hivatalos, piaci audit szerint.

Szerző
2017.07.03 07:01

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30