Felelőtlen Fidesz-ígéretek Kőbányán

Publikálás dátuma
2017.07.03 22:05
Jancsi-telepen még utcanevek sincsenek, az itt élők mégis maradnának, ha tehetnék. FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
A régi Kis MÁV-telepen élő családokat egy évtizeden át hitegették, hogy megvehetik lakásaikat, ma mégis a kilakoltatás rémével kell megküzdeniük.

Az utóbbi évtizedekben senkinek nem volt fontos, hogy mi lesz a Hungária körút-Salgótarjáni út-Zách utca által határolt, vasúti pályák menti területtel, azaz a régi Jancsi-teleppel. A hol emeletes, hol földszintes, 120 éves épületeket a vasúti járműjavító dolgozóinak építették szoba-konyhás szolgálati lakásokkal, de közülük sok ingatlanban már régen nem vasutasok, hanem máshol dolgozó leszármazottaik élnek. A MÁV nemcsak azért kötött velük is bérleti szerződést, mert a telepen nőttek fel, hanem azért is, mert a lakások korszerűsítésére, fürdőszoba-kialakítására saját zsebből sok pénzt áldoztak az itt lakók, akik azt is elviselték, hogy a közművek, a közterületek semmit nem fejlődtek a környéken.

A szomszédos, hasonló telepek lakásainak nagy részét már régen megvehették a lakók, a megmaradt bérlakásokat pedig az önkormányzat újította fel például a közeli Pongrácz telepen, csak a Jancsi-telepen maradt a többség jóhiszemű lakáshasználó. Pedig itt mindenki meg akarná venni azt, amiben él. „Összefogás a Jancsi telepért” néven egyesületet hoztak létre, a civil szervezet pedig folyamatosan küzd azért, hogy a 248 lakásban élő családok jogi helyzete végérvényesen rendeződjön. Az utóbbi, több mint egy évtized ígérgetések, hitegetések hullámhegyein és elutasítások hullámvölgyein át vezetett, s ma sincs végleges megoldás. Pontosabban belső önkormányzati egyeztetéseken állítólag már elhangzott Kovács Róbert polgármester szájából, hogy a területen a dózerek hoznák el a valódi megoldást, csak hivatalosan ezt még senki nem merte felvállalni.

Az egyesület papírhalmokkal igazolja, hogy a MÁV először 2008 áprilisában döntött úgy, eladja a lakóknak a lakásokat, majd a fővárosi kormányhivatalt most vezető akkori kőbányai fideszes polgármester, György István, a szocialista többségű képviselő-testületet maga mögött tudva meg is állapodott a vasút akkori vezetőivel az adásvétel feltételeiben. A 2002-es önkormányzati választáson többségbe került Fidesz azonban megakadályozta a szerződés aláírását, s nem lépett a következő ciklus szocialista vezetése sem. Az időhúzást megelégelve a MÁV 2008-ban önállóan döntött a lakások eladásáról, 2015-re az egész teleptől megszabadult volna, de az elhanyagolt, régi közművek és úthálózat miatt az önkormányzattal nem jutottak egyezségre.

Érzékelve az egyre fokozódó feszültséget, 2010-ben a választásra készülő Fidesz, élen az azóta a kerületet vezető polgármesterrel, eget és földet is megígért a lakóknak. Kovács Róbert levélben tájékoztatta őket, hogy „az értékesítés ügyét jelentősen felgyorsíthatják, amennyiben a kerület vezetésével a Fidesz-KDNP jelöltjeit bízzák meg". Hittek neki, megszavazták. Az ezt követő első ciklusban látszólag harcolt is értük, hiszen 2014-re elérte, hogy a MÁV az egész területet átadja a Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy onnan az önkormányzat vehesse át, sőt még azt is „kijárta”, hogy az ilyenkor kötelező 15 éves eladási tilalom alól mentesüljön Kőbánya. Aztán mégsem történt semmi, sőt tavaly októberben a polgármester már azt közölte a civil szervezettel, hogy a lakások eladásáról szó sem lehet. Helyette egy-két éves szociális bérlakás szerződéseket kötnek a lakókkal, amit az önkormányzat nem köteles meghosszabbítani. Hogy mi lesz a sorsa a többnyire idős lakóknak, senki nem tudja, hiszen a kerület nem köteles gondoskodni a lakhatásukról, ha utcára teszik őket.

Lehet, hogy jogszerű, de lelketlen és cinikus

Az egyesület szerint mindenki a végsőkig elkeseredett, amiben nemcsak a hitegetés miatt érzett csalódás van benne, hanem az is, hogy az új bérleti szerződéseket a korábbi díj tíz-tizenötszöröséért köti meg velük az önkormányzat – legalábbis Somlyódy Csaba szerint. A helyi MSZP-s képviselőhöz és a testület ellenzéki tagjaihoz azért fordultunk, mert levélben 11 kérdést intéztünk a kerület polgármesteréhez, ám válasz nem érkezett, s a titkársági telefonján sem sikerült őt elérni. Az LMP-s Tóth Balázs szerint egyértelműen felelőtlen ígérgetés volt a Fidesz részéről, hogy megvehetik a lakásokat az itt élők, mert előzetesen senki nem tudta, milyen műszaki és jogi helyzetben van a terület. Csak akkor szembesültek azzal, hogy még a földhivatali papírok sincsenek rendben, amikor a Vagyonkezelőtől végül átvették a Jancsi-telepet. A képviselő azt is mondta, megérti a lakókat, de évtizedek gondjai ragadtak az önkormányzat nyakán, amelyekkel sem a MÁV, sem a Vagyonkezelő nem foglalkozott.

Somlyódy ugyanezt úgy fogalmazta meg: a kerület „beleszorult a telep műszaki problémáinak megoldásába”, ami azért is érthetetlen, mert a Hungária körút másik oldalán folytatódó régi MÁV-telep VIII. kerülethez tartozó lakásait Kocsis Máté évekkel ezelőtt el tudta adni a lakóknak, vagyis csak politikai döntés kérdése, hogy milyen megoldást választanak. Az MSZP helyi frakcióvezetője szerint lehet, hogy jogszerű, amit a polgármesteri hivatal a lakókkal művel, de abban biztos, hogy lelketlen és cinikus a módszer, hiszen az eredeti komfort nélküli lakásokat komfortosító, kibővítő embereket büntetéssel fenyegetve, zsarolva veszik rá az új szerződés aláírására. Valamivel jobb helyzetben van 40-50 család, amelyik a MÁV-tól kapott határozatlan idejű szerződési ígéretet tud felmutatni. A szocialista politikus úgy látja, a lakásrendelet módosításával egyszerűen ki kellene emelni a Jancsi-telepet a kerület többi bérlakása közül és erre a területre a speciális adottságok miatt más szabályokat kellene hozni, hogy az évek óta egyre nagyobb bizonytalanságban élő lakók megnyugodhassanak: a hivatali káosz ellenére akkor sem kerülnek utcára, ha nem vehetik meg a lakásokat. Mert ma mindenki ettől retteg.

2017.07.03 22:05

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39