Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni

Publikálás dátuma
2017.07.12 07:32
Fotó: Win McNamee/Getty Images
Fotó: /

Igyekezett cáfolni a Fehér Ház, hogy bármi jelentősége lett volna az elnök legidősebb fia és a Kremlhez köthető ügyvédnő találkozójának. Ifjabb Donald Trump tegnap közzétette a megbeszélés előkészítésével kapcsolatos e-mail-üzenetek sorát, hogy jelezze, semmit sem akar eltitkolni. A The New York Times ugyanis újabb bizonyítékkal állt elő, azt írták, több fehér házi munkatárs is értesült egy e-mail-üzenetről, amelyből kiderült, Trump fiát előzetesen tájékoztatták arról, hogy orosz részről segíteni akarják apja kampányát, ennek részeként szervezték meg a találkozót. Donald junior a hétvégén elismerte, tudott arról, hogy Hillary Clintonra nézve hátrányos információkat ajánlott fel az ügyvédnő, azt azonban állítólag nem tudta, hogy Natalia Veszelnyitszkaja közeli kapcsolatban áll a Kremllel, s az ajánlat akár az orosz kormánytól jöhetett.

Kiderült az is, hogy Rob Goldstone újságíró egy orosz popsztár, Emin Alagarov kérésére javasolta a találkozót. Alagarov apja Donald Trump üzleti partnere volt 2013-ban, amikor a Miss Universe szépségversenyt Moszkvába vitték. Az idősebb Alagarov ifjabb Trumppal egy moszkvai Trump-torony esetleges felépítéséről tárgyalt, de a projektből nem lett semmi. Goldstone a New York Times-nak elmondta, hogy Veszelnyitszkaja a Clinton-kampány illegális orosz adományairól ígért információkat, de valójában az orosz árvák amerikai örökbefogadásának tilalma ügyében akart interveniálni Trumpéknál. Az ügyvédnő is nyilatkozott, cáfolta, hogy kampánykérdések egyáltalán szóba kerültek, s azt is, hogy az orosz kormánynak dolgozna.

Miután lelepleződött, hogy ő maga is érintett, Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni. Alan Futerfas korábban olyan irodának dolgozott, amely New York-i maffiózókat védett, jelentette a Washington Post. Az ügyvéd közölte, Trump fia kész tanúskodni a szenátus hírszerzési bizottsága előtt. A bizottság több tagja is jelezte, hogy szeretnék megkapni az emlegetett e-mail-üzenetet, s kikérdeznék Donald juniort. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata alelnöke aláhúzta, a Trump-kampány egy bizalmi embere először ismerte el, azzal a céllal találkoztak egy potenciális külföldi ügynökkel, hogy a demokrata elnökjelöltre nézve terhelő információkat tudjanak meg.

Az elnök fiának beismerése kínos helyzetbe hozta Jared Kushnert, Trump vejét, aki hivatalos fehér házi tanácsadóként dolgozik, míg ellenben Trump fiai magánemberek, a családi vállalatokat igazgatják. Nem ez volt az egyedüli orosz kapcsolatfelvétel, amelyről Ivanka Trump férje elfelejtett említést tenni.

Orosz fenyegetés
A G20 margóján lezajlott Trump-Putyin-találkozótól orosz részről azt remélték, hogy normalizálódik a viszony, s Washington visszavonja a tavaly, még Barack Obama hivatali idejében hozott szankciókat. Az Izvesztyija című lap szerint azonban Moszkva most azt fontolgatja, hogy mégiscsak válaszlépést tesz, kiutasít 30 amerikai diplomatát és elkoboz amerikai tulajdonban lévő ingatlanokat. Obama 35 orosz diplomatát utasított ki, s két hírszerzési létesítményt záratott be, ezek újranyitását többször is sürgették.

Szerző
2017.07.12 07:32

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37