Metróért Egyesület - Új és mégis hatéves

Publikálás dátuma
2017.07.17 07:05
SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, de az egyesületét csak most jegyezték be
Fotó: /
Az egyesület bejegyzése az elmúlt években folyamatban volt, semmilyen szabálytalanságot nem követtünk el. Nem rajtunk múlt, hogy a bejegyzést a bíróság elutasította – reagált Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, amikor szembesítettük azzal: öt éven át egy hivatalosan nem is létező szervezet vezetőjeként nyilvánított rendszeresen szakmai véleményt.

Bíró Endrét azért kerestük meg, mert megtudtuk: noha a Metróért Egyesület és elnöke számtalan alkalommal szerepelt szakértőként a nyilvánosság előtt és sokszor a főpolgármester oldalán, 2017. július 6-ig valójában jogilag nem is létezett, hiszen csak ekkor jegyezte be a bíróság. Noha ez jogilag nem kifogásolható, és a szakmai hozzáértésre sincs hatással, azért az kérdéses: etikus-e úgy szerepelni és százezreket érintő kérdésekben nyilatkozni egy szervezet elnökeként, ha az legfeljebb szűk baráti körként létezik?

Mint kiderítettük, a Metróért Egyesület bejegyzési kérelmeit öt év alatt ötször utasította vissza a cégbíróság. Az első bejegyzési kísérletet 2011. novemberben történt, amikor BUME-ként, Budapesti Metróért Egyesületként szerettek volna megalakulni. Céljuk „a Budapesten élő és ide látogató emberek kulturált, biztonságos és gyors metrón közlekedésének elősegítése” volt.

Akkor a bejegyzéshez többek között hiányzott a főváros hozzájárulása a névhasználathoz. 2012 után pedig öt év telt el, amíg Bíró Endre – aki az M3-as metróvonalon vezetett szerelvényeket és instruktori beosztásig vitte –, ismét nekifutott az egyesület jogképessé tételének. Ez alatt az idő alatt sikerült a főpolgármester bizalmi körébe kerülnie. Ezt jelezte, hogy a BKV M3-as szerelvényeit felügyelő szakmai bizottságában is helyet kapott. Az egyesület elnökeként pedig Tarlós István meghívott szakmai előadójaként szerepelt a főpolgármester 2016. októberi sajtótájékoztatóján.

Érdemes kitérni arra is: egy idő után Tarlós már tisztában volt azzal, hogy az egyesület jogilag nem létezik, de ez csak átmenetileg zavarta. Akkor tette szóvá, amikor Bíró 2016. decemberben a főpolgármesternek nem tetszően nyilatkozott a Pillangó utcánál történt metró balesetről. Akkor a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott a főpolgármester, hogy szerinte most sokan idézőjeles metrószakértőként nyilatkoznak, s vezetik félre az embereket, ilyen az úgynevezett Metróért Egyesület. A főpolgármester által bekért hivatalos papírok igazolták, hogy hivatalosan be sem jegyzet civil szervezetről van szó. „Ennek elnöke, Bíró Endre nyugdíjas, aktív korában csak orosz szerelvényekkel foglalkozott, a francia Alstomok működését, fékrendszerét csak hírből ismerheti” – mondta addigi szövetségeséről Tarlós.

A főpolgármester fél évvel korábban még egészen másként állt hozzá a be sem jegyzett civil szervezethez. 2016. júniusban Tarlós az oroszok által felújított M3-szerelvény védelmében idézte a Metróért Egyesület szakvéleményét. Bíró ugyanis kiállt az orosz szerelvény mellett. – Jóval magasabb műszaki színvonalat jelent, mint az M3-as metrón közlekedő típus, és vannak ugyan korszerűbb járművek, de a 3-as vonal járműproblémája így is évtizedekre megoldódik – hivatkozott az egyesület szakvéleményére a főpolgármester. Ekkor kiderült az is, Tarlós milyen nagy becsben tartja a szervezetet: Bíró ugyanis a főváros megbízásából átvizsgálhatta a prototípust. Információink szerint nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor az egyesület kiváltságos jogot kapott. Megtörtént, hogy a városháza utasítására, a BKV éjszakai alagútbejárást rendezett az elnöknek.

Az idén nyáron, öt év elteltével Bíró ismét megpróbálkozott az egyesület megalakításával. Az első bejegyzési kérelem azonban megint elbukott – ezúttal abban hibáztak, nem az egyesület képviselője, hanem egyik tagja nyújtotta be az iratot. Ezt követőn az elnök maga adta be az iratot: öt év után, a hatodik nekifutásra, 2017. július 6-ra sikerült 10 taggal bejegyeztetnie a szervezetet.

SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, deaz egyesületét csak most jegyezték be

SZAKÉRTELEM SZERVEZET NÉLKÜL - Bíró Endre sokat nyilatkozott már, deaz egyesületét csak most jegyezték be

2017.07.17 07:05

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39