Hétmillió voks Maduro ellen

Agyonlőttek egy nőt, többeket megsebesítettek Venezuelában az ellenzék által szervezett, nem hivatalos népszavazáson, több mint hétmillióan voksoltak.

Milliók vettek részt Venezuelában a szimbolikus referendumon, közölte Henrique Capriles ellenzéki vezető, az ellenzéki pártok korábbi közös elnökjelöltje. „Ma bebizonyítottuk a világnak, hogy a venezuelai nép a demokrácia híve. Aki leadta a szavazatát, arra voksolt, hogy megoldást kell találni országunk problémáira” – idézte a madridi El País Caprilest, Miranda állam kormányzóját. Leopoldo López, a nemrégiben börtönből házi őrizetbe helyezett ellenzéki vezető Twitteren tudatta, hogy ő is leadta szavazatát a referendumon, amelynek érvényességét a venezuelai kormányzat elutasítja.

Az ellenzéki pártok kerekasztala (MUD) 101 ország 559 városában állított fel szavazóhelyiségeket, számos európai és latin-amerikai fővárosban is szavazhattak a emigrációban élő venezuelaiak. Az országon belül színházakban, sportpályákon, vagy egyszerűen csak utcai csomópontoknál állították fel a szavazóurnákat. Az ellenzéki voksolás felügyeletét egyetemi rektorok, volt latin-amerikai államfők vállalták. Öt volt elnök érkezett Caracasba: Jorge Quiroga egykori bolíviai, Vicente Fox mexikói, Andrés Pastrana kolumbiai elnök, s két volt államfő Costa Ricából, Laura Chinchilla és Miguel Ángel Rodríguez. A Maduro-kormányzat engedélyezte beutazásukat. A volt elnökök azt kérik, hogy a venezuelai kormány ismerje el a nem hivatalos referendum érvényességét.

Az El Universal című lap jelentése szerint 7 millió 186 ezren adták le szavazatukat a referendumon. Cecilia García Arocha, a Venezuelai Központi Egyetem rektora, a választási bizottság elnöke jelentette be, hogy 6 és fél millióan voksoltak az országon belül, több mint 693 ezren külföldön.

A bolívari szocialista kormányzat július végére írt ki hivatalos népszavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról, az ellenzék attól tart, hogy a néhai elnök, Hugo Chávez nyomdokaiba lépett államfő, Nicolás Maduro referendumának nincs más célja, mint a demokratikus intézményrendszer további szűkítése. Az ellenzék által mindössze 15 nap alatt megszervezett, jelképes referendumon három kérdést tettek fel: Támogatja vagy elutasítja az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását? Akarja-e, hogy a hadsereg kiálljon az 1999-es alkotmány és a jelenlegi nemzetgyűlés döntései védelmében? Támogatja-e szabad választások kiírását, nemzeti egységkormány megalakítását? A MUD mindhárom kérdésben az igen szavazat mellett kampányolt. A Datanálisis közvéleménykutató előzetes felmérése szerint tíz venezuelai közül heten ellenzik az alkotmány átírását, az alkotmányozó nemzetgyűlés felállítását.

Caracasban motorosok rálőttek a sorban álló szavazókra, egy 61 éves asszony, Xiomara Soledad Scott életét veszítette, hárman megsebesültek. A tömeg menekült a géppuskás motorosok elől, többen egy templomban kerestek menedéket. Egy újságírót megtámadtak, elraboltak és megvertek, sikerült kiszabadulnia, de kórházi ellátásra szorult. A kormányzat hallgatólagos támogatásával randalírozó motoros bandák, félkatonai csoportok rendszeresen rátámadnak a Maduro-rezsimmel szemben felvonuló tüntetőkre, a megmozdulásokban már majdnem százan életüket veszítették.

Venezuelában márciusban robbantak ki a kormányellenes tüntetések, amikor a legfelsőbb bíróság megvonta a hatalmat az ellenzéki többségű nemzetgyűléstől. A nemzetközi felháborodás hatására a döntést gyorsan visszavonták, de azóta is mindennaposak a megmozdulások. Maduro rezsimjét azzal gyanúsítja az ellenzék, hogy maga szervezett meg egy látszat-puccskísérletet, hogy annak ürügyén még keményebben csaphasson le a rendszer bírálóira. A gazdaság évek óta súlyos válságban van, a kőolajárak zuhanása csődbe vitte a dél-amerikai olajországot, amely az OPEC egyedüli latin-amerikai tagja. Egyre nehezebb a megélhetés, alapvető cikkek hiányoznak, napokig állnak sorba élelemért, tisztálkodási cikkekért, gyógyszerek sincsenek.

A súlyos venezuelai válság rendezéséért többen is közbenjárnak. Közvetített a Vatikán, José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő. A Financial Times értesülése szerint a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kubai látogatásának is egyik célja, hogy a venezuelai kormányzatot támogató kubai vezetést rávegyék, győzzék meg Madurót az alkotmányozó nemzetgyűlés tervének visszavonásáról.

2017.07.17 10:39

Gyermekkereskedelemmel foglalkozott egy klinika Ukrajnában

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A hatóságok külföldi szervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, hány gyermek került ki az országból.
Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket – hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben. Az MTI összefoglalója szerint Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem a férfi nevét. A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot – spermát, illetve petesejtet – sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre. A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a „szolgáltatásért” 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót – tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát. Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. „Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény” – jegyezte meg Knyazjev. Arra is rámutatott, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. „A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az” – tette hozzá a rendőrfőnök. 
2018.07.16 19:29
Frissítve: 2018.07.16 19:29

Veszélyes skorpiók lepték el a brazil városokat

Publikálás dátuma
2018.07.16 19:28
Sárga skorpió (Tityus serrulatus)
Fotó: Shutterstock/
Ellenszérumot küldenek szét az államokban, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben.
A brazil városokban elszaporodtak a skorpiók, amelyek alkalmazkodtak a városi élethez. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a skorpiócsípés okozta halálozások megduplázódtak az utóbbi négy évben – adta hírül a The Guardian című brit napilap. A Tityus serrulatus halálos csípésű brazil skorpiófajta hagyományos, szavannai életmódját elhagyva alkalmazkodott a városi léthez, csatornákban, a szemétben és a sittben is jól eléldegél. Brazil szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a halálos mérgű skorpiók egyre nagyobb veszélyt jelentenek a városlakókra, egyre több halálesetet jelentenek, amelyet skorpiók csípése okozott. Az elmúlt négy évben a skorpiók okozta halálesetek megduplázódtak: 2013-ban 70, 2017-ben pedig már 184 halálozást regisztráltak az egészségügyi rendszerben. A skorpiócsípések száma 2007-ben 37 ezer volt, tavaly pedig már 126 ezer esetet jelentettek. Sao Paulo államban a múlt héten egy négyéves kislány halt meg skorpiócsípéstől, mivel nem jutott időben ellenszérumhoz, ugyanis sok kisebb városban nem tartanak ellenszérumot.

Ellenszérumot küldenek szét

A skorpiók az erdőirtások következtében jelentek meg nagyobb számban a városokban, Brazíliában négy veszélyes skorpiófaj él, de a sárga skorpió, a Tityus serrulatus csípése különösen végzetes.  Rogério Bertani, egy Sao Pauló-i Butantan Intézet skorpiószakértője hangsúlyozta: személy szerint úgy véli, hogy a helyzet rosszabbodni fog. A sárga skorpió nősténye megtermékenyítés nélkül is képes a szaporodásra, rovarokkal és csótányokkal táplálkozik. Ugyanakkor az anyagcseréje nagyon lassú, akár hónapokig is elél táplálkozás nélkül – mondta Bertani. José Brites Neto állatorvos, aki egy négy fős skorpióvadász csoportot vezet a Sao Pauló-i Americanában, elmondta, hogy idén már nyolcezer skorpiót fogtak be ultraibolya-lámpákkal, éjszaka vadászva rájuk. Brites Neto szerint a sárga skorpiók a szennyvíz- és esőcsatorna-rendszeren keresztül terjednek el, mivel ott bőséggel találnak csótányokat. „Ez a faj uralkodik, hódít és nagyon alkalmazkodó” – magyarázta. A brazil egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: szétküldik az ellenszérumot az államokba, hogy azok osszák szét a városok egészségügyi intézményeiben. A szóvivő megerősítette, hogy a skorpió okozta halálozások főleg a gyermekeket érintik és a legtöbb ilyen halálos csípés a sárga skorpiótól származik. Az összes skorpiócsípések 87 százalékában nincs szükség ellenszérumra – tette hozzá.
2018.07.16 19:28
Frissítve: 2018.07.16 19:28