Timmermans nekiment Orbán kampányának

Publikálás dátuma
2017.07.17 17:40
Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP
Fotó: /
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a Népszavának eljuttatott nyilatkozatában cáfolta, hogy az Európai Bizottság Soros György tervét hajtja végre, és évente egymillió embert kíván betelepíteni a kontinensre.

Különböző magyarországi csatornákon — és sajnos kormányzati körökben is — olyan vádak hangzanak el, melyek szerint az Európai Bizottság egy állítólag mások által kigondolt terv végrehajtására készül, és ennek keretében évente egy millió migránst telepítene Európába — olvasható a nyilatkozatban.

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

"Az állítás annyira nevetséges, hogy szinte kínos reagálni rá. De mivel egész Magyarországon elterjedt, az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint a tények egyenes rögzítése. Brüsszel nem hajtja végre Soros úr vagy mások úgynevezett terveit. Az Európai Bizottság önállóan dolgozik az európai érdekekért, az európai polgárok szolgálatában. Az EU nem kéri, hogy évente egymillió bevándorlót hozzanak be Európába. A Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége nem része egy tervnek, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadnak be, ugyanis minden egyes menedékkérelemről a tagállamok határoznak. Magyarországot arra kérték, hogy korlátozott számú, 1294 embert fogadjon be Olaszországból és Görögországból.

Az EU az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy megerősítse határaink a védelmét, és visszaküldje azokat, akik nem jogosultak a menedékjogra. Az illegális bevándorlás és az embercsempészet ördögi üzleti modelljének a megszüntetésén munkálkodunk, és kezeljük a migrációs nyomás kiváltó okait. Ezek az európai társadalmakat foglalkoztató központi kérdések. Ahogyan a szélesebb értelemben vett értékeink is: a nyitott plurális társadalom és a gondolkodás szabadsága. Minden tagállam — saját vállalása alapján, demokratikus folyamatokban — elfogadta ezeket az értékeket.

Kötelességünknek érezzük a tények pontos rögzítését. Ugyancsak kötelességünknek érezzük, hogy párbeszédet folytassunk annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk számos európai kihívásra. Bízunk benne, hogy ezeknek a kihívásoknak akkor tudunk a legjobban megfelelni, ha egységesek vagyunk és szolidárisak mindazokkal, akik erre rászorulnak. A szolidaritás távolról sem hiánycikk Európában. Az európaiak megértik, hogy össze kell fogniuk. És az európaiak megérdemlik, hogy megismerjék az igazságot, ami a tényeken alapszik. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek során a szolidaritás nem csak szavakban, hanem konkrét tettekben érvényesül."

Frans Timmermans közleményét az Európai Bizottság az alábbi háttérinformációkkal egészítette ki:

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

"A tervezett Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének hatáskörével kapcsolatban ugyancsak helytelen információk láttak napvilágot. Ez nem egy olyan terv, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadjanak be. Valójában minden egyes menedékjog iránti kérelem elbírálása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az ügynökség feladata, hogy megkönnyítse és korszerűsítse a közös európai menekültügyi rendszer végrehajtását. Feladata lenne, hogy elősegítse a nemzetközi védelem iránti kérelmek egységes értékelését az egész Unióban, valamint működési és technikai segítséget nyújtson a tagállamoknak.

Az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy olyan, valóban nemzetközi védelmet igénylő embereket telepítenek át Európába, akik háború vagy agresszió elől menekülve érték el az EU határait, és akiknek a kérelmét korábban 75 százalékban elfogadhatónak nyilvánították. Mielőtt megtörténne az áthelyezés, a befogadó ország átvilágíthatja őket, és ennek alapján megtagadhatja bizonyos menedékkérők befogadását. A nyugat-balkáni útvonalon érkezők száma a 2016 elején mért átlagosan napi ezerről 2016 márciusa óta napi 73-ra csökkent."

Szerző
2017.07.17 17:40

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01