Heisler minden betűre figyelt

Publikálás dátuma
2017.07.20 22:44
Népszava fotó/Tóth Gergő
Fotó: /
Benjamin Netanjahu nem sokkal elutazása előtt, csütörtök délelőtt a szálláshelyéül szolgáló hotelben fogadta a magyarországi zsidó felekezetek, vallási közösségek képviselőit. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezésére létrejött találkozó nem szerepelt az izraeli miniszterelnök hivatalosan közzétett programjában.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija előző este a Mazsihisz székházába nem ment el, a szállodában tartott rendezvényen azonban jelen volt. Tájékoztatása szerint a két héttel ezelőtt megjelent új, magyar nyelvű Talmud-fordítás két kötetét adta át az izraeli miniszterelnöknek. A kötetek „szimbolikusan is kifejezik azt a magyar zsidó reneszánszot, amelyhez a látogatás újabb erőt adott”. Az izraeli miniszterelnök – tette hozzá Köves Slomó – megköszönte a köteteteket, és érdeklődött a helyi zsidó vallási élet reneszánszáról.

Értesüléseink szerint a megbeszélésen az egyik résztvevő a Horthy Miklós megítélése körüli vitát is szóba hozta. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ezt nem cáfolta ugyan, de a megbeszélés tartalmáról nem nyilatkozott: hivatkozása szerint abban állapodtak meg, hogy az izraeli kormányra bízzák az eseményről szóló közlemény kiadását.

Nem a kamerák kedvéért játszották meg magukat, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu tényleg nagyon élvezte egymás társaságát – állították egybehangzóan olyanok, akiknek az izraeli miniszterelnök látogatása során rálátásuk volt a színfalak mögötti világra is.

Az újságírók nem kaptak lehetőséget, hogy kérdésekkel zavarják meg a kedélyes polgártársi légkört.

A Mazsihisz székházában tartott szerda esti rendezvényen azonban Heisler András nem hagyta szó nélkül a magyar kormány Soros György elleni plakátkampányát. Mi egy olyan országban akarunk büszke, magyar zsidók lenni, ahol senkinek az arcmásán nem éktelenkedhetnek „büdös zsidó” feliratok – mondta Orbán és Netanjahu jelenlétében. A Mazsihisz vezetője bírálta az izraeli kormányt is. Hidegzuhanynak nevezte, hogy az izraeli külügyminisztérium felülbírálta nagykövetét, aki szintén a plakátkampány leállítását kérte.

MTI fotó

MTI fotó

Kemény és bátor – legtöbben ezekkel a jelzőkkel minősítették a helyszínen Heisler András beszédét. Utólag már találkozni lehetett kevésbé lelkes véleményekkel is. Akadtak, akik egyetértettek ugyan Heisler kijelentéseivel, de úgy vélték, az ilyesmit inkább zárt ajtók mögött kell előadni. Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu viszont a diplomatikus stílust kedvelők számára is csalódást okozott. A két miniszterelnök úgy tett, mintha nem is hallotta volna, miről beszélt előttük Heisler András.

Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke lapunk kérdésére így értékelte a történteket: mind a hárman elmondták, amit el akartak mondani. Heisler András a közösségét foglalkoztató kérdésekről beszélt, Orbán Viktor arról, hogy megvédi Európát és Magyarországot, Benjamin Netanjahutól pedig megtudhattuk, milyen szép dolog zsidónak lenni. Elbeszéltek egymás mellett, a három felszólalásnak nem volt közös halmaza – állapította meg a főrabbi.

Köszönet az EMIH-től

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és az országosan hozzátartozó vallási, civil zsidó szervezetek, köszönetüket fejezik ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, aki háromnapos látogatásával azt üzente, hogy a múlt fájdalmait nem felejtve, de a jövőbe nézve a magyar zsidóság büszkén élheti meg zsidó identitását – hangsúlyozta lapunknak Köves Slomó. Az a tény, hogy Izrael miniszterelnöke páratlanul meleg fogadtatásban részesült és – a kritikai hangok ellenére -- képviselte Izrael és a zsidó nép érdekeit, a rabbi szerint fontos és pozitív történelmi esemény mind a magyar-izraeli kapcsolatok, mind pedig a magyar zsidóság életében.


Általában magam írom a beszédeimet, de ez csapatmunka volt, hárman készítettük – számolt be a beszéd születésének körülményeiről Heisler András a Népszavának. „Minden szótagra és betűre figyeltünk, szerettük volna megtisztelni a jelenlévő két miniszterelnököt azzal, hogy egyértelműen és pontosan fogalmazunk. Az utolsó pillanatig finomítottuk a szöveget” – folytatta. A Mazsihisz elnökét 92 éves, Auschwitzot túlélt édesanyja is arra biztatott, hogy nyugodtan mondja el amit gondol, mert az „őszinte és igaz”. Közlése szerint nagyon sok pozitív reakciót kapott, külön örül annak, hogy hitközségi tagok és más zsidó emberek mellett nem zsidók is gratuláltak.

Megosztás és kitérítés

Orbán Viktor saját politikájának, rendszerének és kormánya Soros Györgyöt démonizáló kampányának legitimálására használta fel a Netanjahu-látogatást és a hazai zsidóság megosztását – mondta a Népszavának Juhász Attila. A Political Capital szakmai vezetője szerint ez a legitimációs törekvés pedig mind a belpolitikában, mind a nemzetközi szinten eredményes lehet. „Orbánnak kedvez, hogy a nyilvánvalóan antiszemita érzelmeket is kiváltó Soros-ellenes kampánnyal kapcsolatban az izraeli álláspontot megfogalmazók és a hazai zsidó szervezetek is megosztottságot, bizonytalanságot mutatnak – gondoljunk csak az izraeli nagykövetség visszavont nyilatkozatára, vagy a kérdésről folytatott hazai vitákra. Ez a bizonytalanság épp elég az Orbán-kabinetnek ahhoz, hogy elhárítsa a Soros-ellenes kampánnyal kapcsolatban az antiszemitizmus vádját, ez pedig, főként nemzetközi szinten nagyon fontos a számára - vélekedett a politológus, hozzátéve: Heisler András kritikája Orbánnak és Netanjahunak csak egy epizód volt, amit a magyar kormányfőnek nem érdeke felnagyítani azzal, hogy reagál rá.

– A Netanjahu-látogatás, ha közvetlenül nem is, de része lett a Soros-plakát diskurzusnak, amelynek megítélése kapcsán sok más között a kívülállóknak is láthatóvá vált a magyarországi zsidóság heterogenitása és a politikai szereplőket illető eltérő megítélései – vélekedett lapunknak Böcskei Balázs. A politikai elemző szerint ebbe illeszkedett Heisler András szerdai beszéde is, hiszen a Mazsihisz elnöke élesen, Orbán-rezsim kritikusan, a Soros-plakátok kapcsán jelentkező vagy vélt antiszemitizmusra reflektált. Böcskei szerint Heisler mondatainak és a látogatásnak jelentősebb, erőviszonyokat változtató belpolitikai következménye nem lesz. A politikai elemző szerint a kormányzat elérte célját a diplomáciai eseménnyel, „szót értettek” a felek, és a Netanjahu-látogatással az antiszemitizmus-diskurzus is ideiglenesen kitérítésre került.

2017.07.20 22:44

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:10

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:10
Frissítve: 2018.07.21 13:10

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00