"Migránsok", civilek és Soros után itt az új ellenség - Ki kerül a célkeresztbe?

Publikálás dátuma
2017.07.25 16:48
Népszava illusztráció
Fotó: /
A Magyar Nemzet tette közkinccsé értesülését, kit/mit talált ki az amúgy egyetlen eredeti gondolatot ki nem találó Habony/Finkelstein co. Minek is erőltetnék meg magukat, miután a történelem bőséggel kínál jól bevált recepteket, lehet visszanyúlni a múltba, mondjuk a goebbelsi propaganda idejére, de manapság is akad lenyúlnivaló ötlet.  Itt van mindjárt az egyik jóbarát,  a török vezér, Erdogan. Ma kezdődik meg Törökországban az egykori ellenzéki lap, a Cumhuriyet újságíróinak és munkatársainak pere. A kormányzat „terrorizmussal” vádolja őket - írtuk a minap. És igen, közel járnak a megfejtéshez.   

A Magyar Nemzet ugyanis úgy értesült, hogy ősztől az újságírók is célkeresztbe kerülhetnek.

Hogy ez pontosan mit jelent, a lap forrásai részletesen nem fejtették ki, ám utaltak arra: megpróbálják aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét.

Még mielőtt továbmennénk, pillantsunk bele ebbe, a HírTv által még 2015-ben közzétett összeállításába.

Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban – idézi fel a szövegkörnyezetéből kiragadva is világos üzenetet Orbán tusnádfürdői beszédéből a Magyar Nemzet, jelezve, hogy mire lehet számítani a választási kampányban. A Fidesz elnöke nem először beszélt arról, hogy „mi a baj” a nem kormánypárti, általa „liberálisnak” titulált sajtóval, ám a lap több forrásból is úgy értesült, hogy az idei tusnádi beszéd egy újabb, médiaellenes kampány felvezetője volt. A kommunikációs gépezet, az utóbbi években felvásárolt és alapított médiumok a kampányban ismét „szintet ugranak”.

Mint a Már megint csatába hív Orbán Viktor c. cikkünkben megírtuk, a Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely a tusványosi beszédet úgy jellemezte: Magyarország miniszterelnöke valójában nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban.

És itt a lényeg. 

Vajon az említett nép nagy része meddig lesz hajlandó kárörvendeni, hogy pillanatnyilag nem rajta, hanem a cigányokon, a földi pokol elől menekülő  "migránsokon", egy amerikában élő magyar/zsidó "pénzemberen", aztán majd - ha a hír igaz - az újságírókon csattan az ostor. Meddig hiszik (megint) el, hogyha igazodnak, ha meghúzzák magukat vagy épp lelkesen tapsolnak az első sorokban, és, ha kell hajánál fogva rántanak le egy nőt a földre, mert megzavarni merészeli az áhitatot, hogy akkor ők megússzák. 

A civilekkel szembeni fellépés beleillik a már említett hatalmi logikába. Hasonlítsuk a többiekhez: Erdogan és Putyin már világosan megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni, így Orbán csak őket másolná - ezt Lengyel László mondta a Népszavának még áprilisban adott interjújában. Az autoriter rendszerek működési szisztémája: nem tűrhetnek maguktól független intézményeket. (...) A civilek másik csapata leleplezi a korrupciót, ami természetesen megint csak igen veszélyes egy, épp a korrupcióból építkező rendszer számára - mondta a politológus, és hát, ahogy a Magyar Nemzet is írja, ez a baj lehet az újságírókkal is:  firtatják a Fidesz belső viszonyait, és igyekeznek feltárni a gazdasági hátország üzleteit. 

A Newsweek amerikai hírmagazin online kiadásán megjelent írás szerzője, Alexander Nazaryan, a Newsweek vezető szemleírója felidézi, hogy Orbán Viktort nevezték már diktátornak és despotának, és Nyugat-Európában sokan gondolják úgy, hogy a "nemzeti alapokon nyugvó új illiberális államról" alkotott eszméje Magyarországot Németországtól és Franciaországtól Törökország és Oroszország felé fordítja - szemlézi bármily óvatosan is a külföldi sajtót az MTI, a lényegi mondatokat nem hagyhatja ki. (Ám persze nyilván szükséges enyhítheti a dolgot, ezt most ezzel próbálták elérni:  Iowa állam republikánus képviselője, a Tea Party irányzat tagja ugyanakkor egy minapi Twitter-üzenetében azt írta: Orbán Viktort "a történelem a nyugati civilizáció Winston Churchilljeként fogja feljegyezni, ha a nyugati civilizáció túléli a kulturális öngyilkosságot".)

És hát Törökország, vagyis visszakanyarodunk az újságírókat már célkeresztbe állított Erdoganhoz, pedig írhatnánk a másik barátról, Putyinról is. De azért ott még nem tartunk.  

Szerző
2017.07.25 16:48

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02