Fakockák és szabotőrök ellen harcol Tarlós

Publikálás dátuma
2017.07.28 07:09
Fakockák és szabotőrök ellen harcol Tarlós. FOTÓ: MTI/MOHAI BALÁZS
Fotó: /

Már a titkosszolgálatok is vizsgálják, hogyan került ki több mint háromezer utas minden személyes adata a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegy-és bérletrendszeréből – értesült lapunk. A városháza közben tovább magyarázkodik: azt gyanítják, hogy nem a rendszert üzemeltető T-Systems hálózatának a feltörésével jutottak ki a bérletesek személyes adatai a 24.hu szerkesztőségéhez, hanem valaki "kiszivárogtatta" azokat. (Ezt az állítást gyengítheti, hogy a botrányt épp az robbantotta ki: egy fiatal hekker biztonsági réseket talált a rendszerben, amelyeket könnyedén kihasználhatott volna.) Tarlós István ugyanakkor úgy fogalmazott: "nem kizárható", hogy a T-Systems dolgozói között kell keresni az elkövetőt. Az adatcsomag egyébként július 16.-i dátumozású és a BKK állítása szerint ebben az időpontban csak a T-Systems dolgozói férhettek hozzá a rendszerhez. Tarlós István polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is elmondta: az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen. Közben a T-Systems bejelentette, hogy gyakorlatilag új rendszert fejleszt a saját költségén.

Más kijelentéseiben is súlyos bűncselekmény gyanújáról tett említést a főpolgármester. Szerint lényegében kiberterrorizmus áldozata lett a BKK hétfő óta lefagyott webshopja is. Olyan túlterheléses támadás érte a szervert, mintha egy órán belül 40 millióan látogatták volna meg az oldalt. A főpolgármester által idézett szakemberek szerint egy ilyen támadás kivitelezése 1 millió euróba kerül, azaz valaki ismeretlen okokból körülbelül 315 millió forintot szánt arra, hogy egy időre ne működjön az akkor mindössze néhány ezer ember által használt szolgáltatás. Arról nem nyilatkozott, hogy kit gyanít az állítólagos támadás mögött. Az RTL kérdésére Tarlós a félreértések elkerülése végett azért azt leszögezte, hogy nem Soros Györgyre célzott az egymillió euró megemlítésével.

Ugyancsak ismeretlen támadó tehet arról, hogy szerdán sokadjára ismét leállt a hármas metró egy felújított szerelvénye. Az egyik kocsi ajtaja ugyanis nem nyílt ki, mivel egy fakocka beszorult az ajtó úgynevezett vezetősínjébe. Tarlós István felmutatta a fakockát, ami szerinte milliméter pontosan akkorára volt kialakítva, hogy blokkolja az ajtót. „Nem eshet ki ilyesmi valakinek a zsebéből, hogy pont abba a sínbe essen bele. Valaki szépen elhelyezte azt két állomás között, a csúcsforgalomban” – mondta Tarlós. Az ügyben a BKV tett feljelentést.

Ami a felelősséget illeti: a főváros a fakocka-ügyben a rejtélyes szabotőrt vádolja, az adatvesztés miatt pedig a rendszert fejlesztő T- Systemsre próbálják rátolni az ügyet. Az online jegyes rendszer sorozatos problémái miatt Tarlós István főpolgármester már korábban belső vizsgálatot rendelt el. Bár a főpolgármester többször is hangsúlyozta, hogy meg kell várni a vizsgálat végét, már most komoly kirohanásokat intézett a T-Systems és a német anyavállalata ellen, mondván: „ne lapuljanak alamuszi módon, hanem álljanak ki és adjanak magyarázatot az ügyre.”

Tarlós István ellenben nem hajlandó felmenteni Dabóczi Kálmán BKK vezérigazgatót. Tarlós szerint az a gyengeség jele lenne, ha a vizsgálat befejezése előtt, a sajtó nyomására lépne.

Lapunk kérdésére Tarlós István megígérte, hogy nyilvános lesz a vizsgálati jelentés, ugyanakkor azt, hogy pontosan kik végzik a belső vizsgálatot, illetve bevonnak-e külső szakértőt az ügyben, nem volt hajlandó elárulni nekünk. Nem tért ki arra sem, hogy a jegyrendszer biztonsági hibáit elsőként feltáró, és erről a BKK-t is értesítő fiatalember ellen már nem vétség, hanem bűntett miatt nyomoznak.

Vészes sofőrhiány
A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) szakszervezetei hónapok óta kongatják a vészharangot, hogy megengedhetetlenül sok túlmunkára kényszerülnek a buszsofőrök. A cég vezetése ugyan cáfolta, de terjed az a hír is, hogy a munkaerőhiány ellenére azokat nem veszik vissza, akik egyszer már felmondtak a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke most egy blogbejegyzésben kéri számon Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy érdemi tárgyalások helyett miért pazarol feleslegesen időt és energiát az érdekvédők támadására. Nemes Gábor a Népszavának elmondta, a cég sorra bukja el a szakszervezeti tisztségviselők ellen indított pereket, miközben nem haladnak a kollektív szerződés tárgyalásai, pedig a buszsofőröknek kiszállni sincs már idejük a járműből, tehát menetrendváltozásokra lenne szükség. A szakszervezet ismeretei szerint jelenleg száz sofőr hiányzik a vállalatnál, de a 3-as metró felújításának megkezdése után további 150 buszsofőrre lenne szükség és egyelőre a belső toborzáson és az odacsábított sofőrök után beígért „fejpénzen” túl nincs terv a hiány pótlására.

2017.07.28 07:09

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01