Féktelen urizálás a Fidesznél

Publikálás dátuma
2017.07.29 07:01
A háttérben a kormányfő kedvence, a Volkswagen Multivan, elöl a kísérők Audija FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Ellenzékben még tiltakozott a tízmilliós állami autók miatt a Fidesz, kormányon azonban már úgy látják: ez egyáltalán nem luxus.

Miközben 2010 óta 11,3-ról 2016-ra 13,9 évre nőtt a hazai személygépkocsi-állomány életkora, vagyis egyre öregebb autókat hajtanak a magyarok, addig az Orbán-kormány illetékesei úgy vélik: ma már egyáltalán nem számít kirívónak egy 10-20 milliós állami szolgálati jármű. Ez derült ki legalábbis abból a válaszból, amit Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott a Nemzetgazdasági Minisztérium. A MSZP-s országgyűlési képviselő arra várt választ: „Összesen mennyi luxusautót tart fenn a kormány?” A tárca azt közölte erre: „A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nem tart fenn és nem finanszíroz luxusautókat.”

A kormányzat tehát luxuson alulinak tartja például a Skoda zászlóhajójának számító, felső-közép kategóriás Suberb-et, amelynek a listaára, alapfelszereltségtől függően 7,8 és 13 millió forint közötti, de extrákkal akár 15-16 millióba is kerülhet. Ebből a „nem luxus” modellből egyébként 140 van csak a minisztereket, államtitkárokat, helyettes-államtitkárokat, miniszteri biztosokat és tárca nélküli minisztereket kiszolgáló állományban. Azt, hogy pontosan milyen felszereltségűek és mennyibe kerülnek ezek a típusok, nem közölte a tárca.

A felső vezetőket kiszolgáló, több mint 200 kocsiból álló flottában megtalálható még - az Orbán Viktor kedvencének is számító - Volkswagen Multivan, amely bőrülés nélkül, alapáron „csak” 10,6 millió forint, de nyilván a legolcsóbban 9,2 millióért kapható Volkswagen Sharan is teljesen hétköznapi választás. S bár nem a tárca hatásköre, de azért a terrorelhárítás másként nem tudja védeni a hazát, csak Q7-es Audikkal, amelyek már 17 millióért is megvásárolhatóak.

Nyilván nem luxus az sem, hogy a gyermekéhezés ellen két Audi A6-ossal száll harcba Orbán Viktor főtanácsadója. "Hegedűs Zsuzsa nagyjából tízmillió forintnyi benzint autókázott el, áldásos tevékenysége közben. További kérdésünk: hány gyerek lakott jól ezalatt?" - közölte ugyanis az MSZP, miután Bangóné Borbély Ildikó egy másik írásbeli kérdésére kiderült: "Hegedűs Zsuzsa megbízása ideje alatt 272 104 kilométert utazott a részére biztosított gépjárművekkel".

Varga Mihály miniszter nevében Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár azt közölte: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által biztosított gépjármű 24 945 liter, míg a szervizcsere-gépjármű 5 968 liter üzemanyagot fogyasztott. Itt érdemes felidézni: a miniszterek, államtitkárok, helyettes-államtitkárok, miniszteri biztosok és tárca nélküli miniszterek 204 autójába több mint mint 95 millió forintért tankoltak csak az idén január elseje és június közepe között, szervizre pedig majd 60 millió ment el.

Hornung egyébként Hegedűs Zsuzsa autói kapcsán azt is közölte: a kormányzati flottában lévő Audi "a 2006-2010-es kormányzati ciklusban került beszerzésre, a 10 éves gépjármű futott kilométereinek száma jelenleg közel 450 000, mely futásteljesítmény a gépjármű gazdaságos üzemeltethetőségének, életciklusának végét jelenti. A miniszterelnöki főtanácsadó asszony ezen kívül szervizcsere-gépjárművet használt az elmúlt időszakban, melyet a szerviz-szolgáltató a szerződésben vállaltaknak megfelelően biztosított számára".

Lapunk írta meg: a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnökét olykor fekete, máskor pedig ezüst színű Audi A6-os személygépkocsival szállítják. Mint azt maga Hegedűs akkor lapunknak elmondta, a fekete Audit 2010 júniusától használja, amióta kinevezték – havi egymillió forintos fizetésért – Orbán Viktor főtanácsadójának. A másik – 2009-es évjáratú, 240 ezer kilométert futott – ezüst Audi nem a kormányzati flottába tartozik. Azt a Porsche Hungaria ajánlotta fel használatra a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítványnak, de azt nem csak a szervizelés idején, hanem mindig használhatja: a csereautó valójában ajándékautó, amelyet nem az alapítvány, nem is a gyermekéhezés harcosa, hanem szintén az állam tart fenn 2013 óta, közpénzen.

Szerző
2017.07.29 07:01

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41