Botka megállapodott Molnár Zsolttal

Publikálás dátuma
2017.07.31 20:37
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Megállapodás született Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Molnár Zsolt, a párt országos elnökségének tagja között hétfőn arról, hogy lezártnak tekintik az elmúlt hetes szópárbajt, s ezután az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke "teljes mellszélességgel" támogatja a szocialisták szövetségi politikáját. Másfél órát tárgyalt ugyanis egymással Botka és Molnár Szegeden, hogy tisztázzák az elmérgesedett konfliktust kettőjük között.

A szegedi találkozó után az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt közölte: az ügyet lezártnak tekinti. Botka szerint a szövetségi politikát a párt májusi kongresszusa fogadta el egy határozatban, s tájékoztatása szerint ezt Molnár Zsolt is tudomásul vette, sőt ígéretet tett arra: ezután nemhogy a nyilvánosság előtt nem fogja kritizálni a párt által követett álláspontot, de a jövőben inkább biztonságpolitikai szakkérdésekkel kíván foglalkozni.

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Népszavának is azt mondta: valóban konstruktív, kompromisszumkész megbeszélésen vannak túl, ahol sem árulás, sem kollaboráció nem került szóba, ahogy senki kizárása vagy listáról lehúzása sem. A beszélgetés légköre sem ilyen volt - állította Molnár, aki szerint kifejezetten jó hangulatban váltak el, s így néznek a közös munka elé. Ő maga egy biztonságpolitikai stratégia kidolgozására kapott megbízást, ezzel készül a következő hetekben.

Molnár megerősítette: Botkát támogatja miniszterelnök-jelöltként, így tartja magát a kongresszuson elfogadott irányhoz is. Megismételte: a vitás kérdéseket párton belül beszélik meg, ehhez ő és reményei szerint minden MSZP-s politikus tartani fogja magát.

A két politikus között azután harapózott el a konfliktus, hogy Botka László a múlt heti 168 Órában azt mondta: nem tűri pártjában az árulást és a kollaborációt a Fidesszel. A szegedi polgármester az MSZP álláspontjával ellentétesnek minősítette Molnár Zsolt egy, a szövetségi politikával kapcsolatos nyilatkozatát. A képviselő ugyanakkor abszurdnak nevezte Botka nyilatkozatát, szerinte ugyanis egy demokratikus pártban joga van elmondani a véleményét. Botka szerint azonban az, hogy valaki másfél hónappal egy kongresszusi döntés után teszi ezt a nyilvánosság előtt, nem más, mint árulás.

A két politikus most mindenesetre az MSZP támogatottságának javítására kíván koncentrálni, információink szerint erről lesz szó a párt döntéshozó testületének, az Országos Választási Bizottságnak keddi ülésén is, amelyet csütörtökről hoztak előre - Botka kérésére.

Szerző
2017.07.31 20:37

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10