Népszerűbb volt a vizes vb az NB I-nél

Publikálás dátuma
2017.08.01 07:51
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A Duna Arénában egyetlen nap többen voltak kíváncsiak a vizes világbajnokság úszóversenyeire, mint a labdarúgó NB I-ben egy forduló hat meccsére összesen.

Érdekes fejtegetést olvastam a napokban arról, hogy az örvendetesen sikeres vizes világbajnokság micsoda kohéziót teremtett az emberek között – ez önmagában igaz –, és generációk nőttek fel a nélkül, hogy ilyen nagy esemény hazai rendezésének minden örömét átélhették volna. A sportújságíró-elnök, rendkívüli és meghatalmazott labdarúgó-nagykövet, valamint többszörös főszerkesztő (mind egy személyben) konklúziója pedig – mint mindig – az volt, hogy a kommunizmus rossz ötletnek bizonyult, az efféle közösségi élmények elmaradása, igenis, az átkosból fakad.

A kommunizmus valóban nem volt ragyogó szikra, de magam legalább olyan rossz ötletnek tartom több százezer honfitársunk marhavagonban történő elszállítását a halálba, noha annak semmi nem köze nem volt a kommunizmushoz. Hogy aztán az azért nem csekély mértékben felelős személyt – akit Karsai László történész konzekvensen közönséges tömeggyilkosnak nevez – utóbb „nagy államférfinak” minősítik, az megint csak nem különösebben felemelő idea. De hagyjuk a történelmet és annak átírását, maradjunk csak a sporthistóriánál meg annak másítási kísérleténél. A helyzet ugyanis az, hogy az én ifjú koromban bizony komoly közösségi élményt jelentett már az is, ha a sportinduló felcsendült a meccsek előtt a Népstadionban. Ott, ahol ki tudja, hányszor ültem-ugráltam 75-80 ezer ember társaságában – attól függ, mennyi jegyet adtak ki –, még olyan kettős labdarúgó-mérkőzéseken is, amelyeken az FTC az Arges Pitesti, a Vasas pedig a Dundalk csapatát fogadta. Nem lehet mondani, hogy közönségvonzó ellenfelek érkeztek volna 1967 őszén Budapestre, de ott volt „csalinak” Albert Flórián, Varga Zoltán, Mészöly Kálmán, Farkas János, és senki sem csalódott a zöld-fehér 4:0 meg a piros-kék 8:1 miatt...

Szintén a megannyi közösségi élmény közé sorolom, hogy 1966 decemberében a Szemere utcai általános iskolában elmaradt a délutáni oktatás a Vasas–Internazionale BEK-visszavágó miatt. (Ez volt a Belvárosban; Angyalföldön talán már délelőtt sem nyitottak ki a tanintézetek.) A válogatott abban az esztendőben győzte le 3-1-re a vb-n tizenkét éve veretlen brazilokat a világbajnokságon, majd az ősszel a dánokat úgy verte 6-0-ra, hogy az 5-0-ás félidő után a nézők háborogtak a második szakaszban tapasztalt lazítás miatt. „Csak az ellenfelet kell megválasztani” – morgott az egyikük. Mire a másik: „Na, igen, a dánok és a brazilok ellen már megy.”

Amúgy szintén a régi renegátok idején rendezték 1982-ben a női kézilabda-világbajnokságot, melynek minden napján tízezer néző volt a Budapest Sportcsarnokban, sőt még a C csoportos jégkorong-vb is zsúfolt lelátók előtt zajlott ugyanott. Fölösleges tehát „komcsizni”, pláne úgy, hogy – mint tudjuk – vannak jó komcsik (a hatalom ölelésében) meg rosszak (a rezsimtől és szolgálóitól megvetve). A tárgy szempontjából a legfőbb difi azonban az, hogy a sportban létező legfőbb közösségi élményt sehogyan sem sikerül megteremteni. Akárhány százmilliárdot önt az állam az úgynevezett futballba, a tribünök változatlanul üresek, a dekadens Nyugaton a belga, a holland, a svájci másod-, valamint a német és az olasz harmadosztályban is több néző van, mint nálunk, a virágzó Kelet NB I-ében. A debreceni luxus stadion, valamint a felcsúti katedrális felépítése ellenére e két csapat a két sereghajtó az első osztályban, melynek hat találkozója összesen 13 810 nézőt vonzott legutóbb.

Igaz, a Duna Arénát megtöltötte volna e publikum.

2017.08.01 07:51

Nem kapott vízumot Alexis Sánchez az USA-ba

Publikálás dátuma
2018.07.16 21:55
Alexis Sánchez
Fotó: AFP/ OLI SCARFF
A klubvezetők remélik, hogy a játékos hamarosan mégis csatlakozhat a Manchester United csapatához.
A chilei Alexis Sánchez vízumproblémák miatt nem utazhatott a Manchester United labdarúgócsapatával az Egyesült Államokba. Az MTI a Sky Sport hétfői beszámolója alapján azt írja, a csatár azért nem kapott vízumot, mert korábban 16 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották Spanyolországban adócsalás miatt. A klubvezetők ennek ellenére reménykednek abban, hogy Sánchez hamarosan mégis megkapja az engedélyt, és csatlakozhat a csapathoz. A Manchester United vasárnap utazott az Egyesült Államokba, ahol csütörtökön a mexikói Club América együttesével játszik felkészülési mérkőzést Phoenix-ben, később pedig a többi között a Liverpool, a Real Madrid és az AC Milan csapatával is találkozik. Az utazó keretnek nem tagja a holland Daley Blind, aki minden bizonnyal visszatér az Ajaxhoz, a vasárnap véget ért világbajnokságon szerepelt játékosok – Paul Pogba, David de Gea, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Marcus Rashford és Jesse Lingard – pedig pihenőt kaptak, így ők sem utaztak el klubcsapatukkal. 
2018.07.16 21:55
Frissítve: 2018.07.16 21:55

Nem játszhat a stadionjában a Paksi FC, míg nincs kész a vendégszektor

Három lehetséges forgatókönyv létezik.
A Paksi FC egyelőre nem rendezheti saját stadionjában a hazai mérkőzéseit a labdarúgó NB I-ben – írja az MTI. A klub honlapjának beszámolója szerint Balog Judit ügyvezető a hétfői szurkolói ankéton elmondta: ameddig nem készül el a vendégszektor, nem futballozhatnak otthon. „Három lehetséges forgatókönyv létezik: a legjobb, hogy a Vidi FC elleni mérkőzésre végeznek a munkálatokkal. A B variáns, hogy a rekonstrukció miatt a pályaválasztói jogok felcserélését kérjük, a C pedig, hogy albérletbe költözünk erre az időre” – közölte. Arról, hogy melyik verzió lép majd életbe, később adnak tájékoztatást. A paksiak a második fordulóban, jövő szombaton mérkőznek a címvédő MOL Vidi FC-vel. Az eseményen Csertői Aurél vezetőedző kijelentette, hogy céljuk az első hat hely valamelyikének megszerzése a hétvégén rajtoló bajnokságban. 
2018.07.16 21:35
Frissítve: 2018.07.16 21:35