Minisztérium lehet az NAV-ból

Publikálás dátuma
2017.08.01 07:21
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A kormány a büntetés mértékének felezésével az adócsalóknak tesz engedményt, de a késedelmi kamatot drasztikusan emeli.

A jogbiztonság egyik alapkövetelménye, hogy az adótörvények stabilak legyenek. A Nemzetgazdasági Minisztérium mégis véleményezésre kiküldött két törvényjavaslatot, a lényegében kerettörvény jellegű adóeljárásról szólót, és azt a bővebbet, amely az adózás rendjéről szól. Történt mindez annak ellenére, hogy Lázár János kancelláriaminiszter néhány hete kijelentette, hogy idén nem kerül újabb adócsomag az Országgyűlés elé jóváhagyásra. Mind a két jogszabálytervezet deklarált célja, hogy csökkentsen az adóigazgatás és az adóalanyok adminisztrációs terhein, azonban ezt a szándékot - szakértők szerint - csak részben éri el.

A két törvénytervezettel kapcsolatban Ruszin Zsolt, Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke megjegyezte, az adminisztratív terhek aligha csökkennek, ha az adóhatóság azt hangoztatja, hogy kiszélesíti az elektronikus eljárások körét, miközben a törvénytervezetben még a postai értesítés részleteit taglalják. Ennél fontosabb, hogy míg a hatályos szabályozás szerint a szándékos adóeltitkolás esetén 200 százalékos bírságot kockáztatnak az adózók, a jövőben e tétel a felére csökken. A szakember ezt önkritikus beismerésnek tartja. Ruszin Zsolt szerint ugyan a NAV titkolja az adóbírságok behajtásának az eredményességét, de itt arról lehet szó, hogy az összességében több tízmilliárd forintos büntetésből legfeljebb százmillió forintos nagyságrendben lehetett behajtani. A bírság enyhítésével a kormány lényegében az adócsalókat pártolja. Ruszin Zsolt véleménye szerint a csalókat, a csalárd módon eljárókat a magas összegű büntetés eszközével lehetne visszatartani, amiről most az állam részben lemond. Ennek szellemében ítélhető meg a kormánynak az a szándéka is, hogy ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól. (Magyarul minden jogosnak vélt bírság csak a felét éri.)

Előremutató elképzelés viszont, hogy a tervezet szerint megszűnnek az egy évnél hosszabb ideig tartó ellenőrzések. (A változás természetesen nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert esetükben a revizoroknak 180 napon belül be kell fejezniük a vizsgálatot.) Ruszin Zsolt szerint végre megszűnhet az a gyakorlat, hogy az adóhatóság akár öt esztendeig is az adóalany nyakára jár. Az azonban aligha változik - mutatott rá a szakember -, hogy lesz olyan revizor, aki mondjuk egy húszmillió forintos kötelezettségnél kétezer forintos hátralék esetén is végrehajtást indítványoz, míg egy kevésbé lelkes revizor vizsgálódása megáll a millió forintoknál. Ideje lenne már a jóhiszemű és a rosszhiszemű adótartozásokat külön kezelni - vélekedett Ruszin Zsolt.

Megszűnik továbbá az adószám felfüggesztésének intézménye is, mert ennek nem volt igazi visszatartó ereje, inkább csak jelzésértékűnek fogták fel az érintettek.

A kormány oldalára feltöltött szövegből kiderül, hogy az új adózási, adóigazgatási eljárási szabályok 2018. január elsejétől lépnek hatályba. Azokban az ügyekben, amelyek már korábban indultak, de még nem született meg a jogerős határozat, már az új - a kormány szerint az adózók számára kedvezőbb - rendelkezéseket kell figyelembe venni. Kivéve, amikor az adózó a régi szabályokkal jár jobban, mert ilyenkor az idén december végéig hatályosak az irányadók.

Annak viszont aligha örülnek majd az adóalanyok, hogy brutálisan emelkedik a késedelmi pótlék mértéke. Aki ma elkésik az adókötelezettsége teljesítésével, a jegybanki alapkamat kétszeresének, vagyis jelenleg 1,8 százalék megfelelő pótlékot kell fizetnie. A jövőben viszont az alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékére emelkedik a fizetendő rész, vagyis 5,9 százalékos pótlékot kellene fizetni a NAV-nak. Az előterjesztő NGM szerint ezzel megszüntetik azt a helyzetet, hogy a legolcsóbb hitelező jelenleg az adóhatóság, illetve az állam.

Felsőbb szintre kerülhet az adóügy
A jogszabályok útvesztőiben jól eligazodni tudóknak azonnal feltűnt, hogy a törvénytervezet szerint a sebbel-lobbal önállóságát elvesztett és lényegében a nemzetgazdasági tárca részévé tett Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár adóügyi minisztériummá válhat. Erre abból lehet következtetni, hogy a törvénytervezetben szereplő feladatok ellátásáért az "adóügyben eljáró adópolitikáért felelős minisztert, illetve a NAV-ot irányító minisztert jelöli ki". Bár a jelenlegi kormánystruktúra számos logikátlanságot tartalmaz (önálló "Paks-miniszter", a takarékszövetkezeteknek a fejlesztési tárca alá rendelése), ám az nehezen képzelhető el, hogy az adópolitikáért ne a Nemzetgazdasági Minisztérium feleljen. Ugyanakkor a végrehajtás elképzelhető egy a NAV bázisán működő minisztériumban. Amellett, hogy ez ismét a bürokrácia, és az ezzel együtt járó költségek növekedésével jár, elgondolkodtató, hogy a pénzügyeknek és a költségvetésnek nincs önálló tárcája, de a jelek szerint az adó- és vámügyeknek lesz. Bár azt sem lehet kizárni, hogy a jogszabálytervezetet nem kellő gondossággal fogalmazták meg, s akkor minden marad a régiben.2017.08.01 07:21

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37