Kritizálta a hatalmat - Megbüntették az aktivistát

Publikálás dátuma
2017.08.01 07:03

Fotó: /
Nem lehet büntetlenül kritizálni a hatalmat Hatvanban: egy aktivista túl sok észrevétele miatt már csak kísérettel úszhat a település strandjának medencéjében.

Bíró József nem könnyű ember. Kitartó, ha kell, közérdekű adatigényléssel ostromolja a hivatalokat, s feljelentést tesz, ha úgy érzi, visszaélnek a köz vagyonával. Megszokta, hogy mindezek miatt a hatalom emberei nem szeretik őt, mert „tüske a köröm alatt”.

Most azonban olyasmi történt vele, amire még ő sem számított.

Pihenni, és úszni szeretett volna a hatvani strandon, ehelyett azonban azt tapasztalta, hogy az intézmény dolgozói minden lépését követik, s nem tudott úgy tempózni, vagy egyik medencétől a másikig sétálni, hogy ne figyelte volna valaki. Hatvan kisváros, mindenki ismer mindenkit, feltűnik, ha vigyázó szemek kísérnek. – Először nevettem a dolgon, de később inkább sírni szerettem volna, mert azt hittem ezek az ÁVH-s módszerek már elmúltak. Ám rá kellett jönnöm, hogy megint divatba jöttek, s akár ilyen aljas módszerekkel is megpróbálják a kritikai hangokat elhallgattatni – mondta lapunknak az aktivista.

Egy, a strandon dolgozó ismerőse később kiszivárogtatta neki azt a „körözéses jellegű” fotót, amin a férfi arcképe virít, a következő felirattal: „Bíró József ha jön, várjon, őrrel mehet. Ha jön, tájékoztatni, hogy nem készíthet felvételt. Kálmánnak azonnal szólni!” (Havassy Kálmán a strandért is felelős Hatvani Szolgáltató Intézmény vezetője. - a Szerk.) A fotó a strand bejáratánál, a pénztár egyik belső üvegfalára volt kiragasztva, vélhetően azzal a céllal, hogy azok is felismerjék a létesítményt esetleg felkereső aktivistát, akik nem ismerik őt személyesen.

– Miért ne készíthetnék bármilyen felvételt, akár magánszemélyként, akár a 60lap.hu szerzőjeként egy olyan közintézményről, amilyen a városi strand? – méltatlankodott lapunknak Bíró József. Korábban már volt vitája a szolgáltató intézmény vezetőjével, amiért nyáron az uszodában nem engedélyezték a reggeli úszást, úgymond „élettani” okokra hivatkozva. – Azt mondta az igazgató, hogy a hideg éjszakák után reggelre nem tud felmelegedni a víz. Pár nappal később viszont bérbe adták az uszodát egy nyári gyerektábornak, épp erre az időszakra. Élettanilag a gyerekekre nem veszélyes a hideg víz, csak a felnőttekre? – tette fel a költői kérdést Bíró József. Azt is kifogásolta, hogy egyhetes karbantartási szünet után a strand medencéinek szűrője ugyanolyan koszos volt, mint korábban.

– Jogom van állampolgárként megfogalmazni az észrevételeimet, jogom van ahhoz, hogy erről írjak a honlapomon, s ahhoz is, hogy közérdekű adatokat kérjek, vagy feljelentést tegyek, ha visszásságokat tapasztalok. Az, hogy emiatt úgy bánnak velem, mint egy körözött bűnözővel, kiplakátolják a fényképemmel a strandpénztár falát, majd pedig követnek, ha úszni megyek, több mint felháborító, s jól jellemzi a mostani időket, amelyekben „fortélyos félelem igazgat” - mondta.

Bíró József az eset után levélben fordult a város polgármesteréhez, a korábban fideszes, majd a pártból a korábbi polgármester, Szabó Zsolt kezdeményezésére kizárt, így jelenleg független Horváth Richárdhoz, s azt kérte, határolódjon el a történtektől. Fejezze ki, hogy a megfigyelés nem az ő utasítására történt, s távolítsa el azt a vezetőt, aki az ominózus fotó és felirat kihelyezését elrendelte. „Felhívom figyelmét arra, hogy amennyiben Ön erre nem hajlandó, akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy ez az egész ügy az ön utasítására történt. Kérem, hogy ne a “lakájmédiában” üzengessen, hanem álljon elém, és mondja a szemembe az igazat. Végezetül ajánlanám a hatvani strandra látogatóknak, hogy jegyük megvásárlása előtt tájékozódjanak arról, hogy esetleg őróluk is van-e fotó kirakva, illetve ha már kalandvágyból, vagy egyszerű kíváncsiságból bemerészkednek a kerítésen belülre, nézzenek körül, nem figyeli-e valaki őket...” - írta Bíró József a 60lap.hu-n. Lapunknak elmondta: feljelentést is tett, mert ez az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Kerestük Havassy Kálmánt, a Hatvani Szolgáltató Intézmény vezetőjét, s azt tudakoltuk, vajon ki és miért rendelte el Bíró József „megfigyelését, s fényképe kihelyezését. Telefonon azt mondta, csak az alpolgármesterrel való egyeztetés után nyilatkozhat, s e-mailben válaszol. Ezt azonban – noha kértük –, eddig nem kaptuk meg.

Eltolt kerékpárút
Bíró József korábban az „eltolt” hatvani kerékpárút miatt fogalmazta meg kritikáját, kérte ki a szakvéleményeket, majd tett feljelentést. A Hatvan és Boldog között egymilliárd forintból elkészült út alól nem sokkal az átadás után több helyen áttört a nád, az aszfalt berepedezett. A kerékpárutat a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt építette: a „G” nap után a Simicska Lajoshoz köthető Közgép helyett ez a cég lett az az útépítési tenderek egyik nagy nyertese.

2017.08.01 07:03

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01