Szétbeszélés az MSZP-ben

A szétbeszélés az MSZP legrosszabb hagyományai közé tartozik, és most megint fenyegeti a pártot. Amióta Botka megkísérelt egy nyitást, az MSZP bárói, múltba beágyazott vezetői nyilvánosan is megengedik maguknak a morgolódást, ami állítólag a pártdemokrácia része, valójában pedig csak a pozícióik védelmezése. Botka fő üzenete az, hogy az MSZP-nek szakítania kell a 2010 előtti politikával és meg kell szabadulnia azoktól a politikusoktól, akik ezt a kudarcos politikát képviselik. Ez a fordulat már évek óta váratott magára, és nagy szégyen, hogy korábban nem került sor a múlttal való leszámolásra, hiszen ez az alapvető oka annak, hogy az MSZP elvesztette hitelét, szavahihetőségét, főleg a választásról választásra belépő fiatal nemzedékek előtt.

Botka radikális fordulatot kínált, az egyetlen lehetőséget a kitörésre, és éppen az MSZP báróinak lázadása bizonyítja, hogy jó irányban indult el. Már ezerszer elhangzott, hogy a 2014-es modell, a felülről elrendezett összefogás - jórészt a régi emberek régi pozícióinak megvédésére – megint kudarchoz vezet. Ezt a sajtó is gyakran ismételgeti, balliberális körökben mégis egyebet se hallunk, mint hogy a demokratikus pártok miért a belső vitáikkal foglalkoznak, ahelyett, hogy összeborulnának. Hát azért, mert végre valahára el kell jutni oda, hogy a múltat is konkrét emberek képviselik, és még most is viselik. Ki kell mondani, hogy Gyurcsány mindmáig nem volt képes arra, hogy kritikusan feldolgozza a saját szerepét 2010 előtt, s ezért méltán népszerűtlen a lakosság széles körében, főleg a fiatalok között. Botka bátorságára vall, hogy kimondta: nem szabad olyan választási szövetséget létrehozni, ami magával cipeli a múlt összes terheit és kudarcot vallott szereplőit. Ha a baloldal a választási matematikába a múlt törmelékeit is beleszámolja, akkor nemcsak a 2018-as választási eredményeit kockáztatja, hanem tovább halasztja-halogatja a régóta esedékes megújulást.

A Fidesznek nagy szüksége van az MSZP-re, mégpedig a „small is beautiful”, a kicsi szép alapon. A Fidesznek ugyanis kellenek demokratikus díszletek házi használatra és nemzetközi megjelenésre. A jól kezelhető kispártok is hozzátartoznak a demokrácia imitációjához, amit a nemzetközi sajtóban gyakran Patyomkin demokráciának neveznek. Nem robogunk ebbe az irányba, hiszen már régen ott vagyunk, de a díszletek időnként felújításra és csinosításra szorulnak, és a Fidesz szerint erre a legjobb alkalom a következő „szabad” választás, ami újratermeli a Fidesz hegemóniáját, körülvéve hitelesítő kispártokkal. Itt találkozik a Fidesz stratégáinak és az MSZP egyes elkényelmesedett vezetőinek az érdeke, akár mindenféle megegyezés nélkül is, mert a Fidesz megkapja a könnyen kezelhető és külföldön is jól mutató „ellenzéki” pártot, a parlamenti komfortba beleszokott, ötlettelen és humortalan szoci politikusok pedig a szokásos rutintevékenységük terepét.

A felmérések szerint a harminc alattiak fele nem akar szavazni, ez az unalmat politikává emelő MSZP-s vezetők történelmi felelőssége, évtizedes hanyagsága, mert az MSZP a gyorsan elmúló jelenbe beleragadva elvesztette a fiatalságot. Az MSZP már korábban is generációs gettóba szorult, de 2010 után még inkább hiánycikk az innováció és kreáció, az újítás és alkotókészség, ami nélkül nem lehet megszólítani a negyven, sőt még inkább a harminc alatti szavazókat. Molnár Gyula kezdeményezett egy nyitást a baloldalon, Botka László folytatta és kiteljesítette, kimondta a megújulás és a múlttal való szakítás szükségességét. Csak azokkal kell összefogni a baloldalon, akiknek van merész jövőképük és hajlandók tenni is érte, küzdeni a megvalósításáért. Különben a baloldal és az egész MSZP mellett elmegy a történelem, hiszen a mostani vita nemcsak a 2018-as választásról szól, hanem az egész baloldal jövőjéről 2018 után. Sőt, talán elsősorban arról szól, mert ha az MSZP nem képes radikálisan megújulni, drasztikusan szembefordulni a 2010 előtti múltjával, akkor nemcsak a 2018-as választásokon szenved kudarcot, hanem hosszabb távon is eljelentéktelenedik, és akkor egy teljes generációt kell várni, míg az új baloldal párttá szerveződik.

A baloldal feladata az őszi nyitástól a jövőkép felvázolása, de először azt kell tisztázni, hogy a múlt elavult receptjeivel és lejáratott szereplőivel nem lehet hiteles jövőképet felvázolni. Már készülődnek az MSZP szakpolitikusai a mezőgazdaságtól a szociálpolitikáig az alternatív kormányprogram kidolgozásával. Ezért jó lenne az ősz folyamán a hátunk mögött tudni a „szeressük egymást gyerekek” politikai giccsét, és azok felé fordulni, akik eddig elfordultak a politikától, mert az MSZP nem volt vonzó és szavahihető számukra. Ehhez az is kell, hogy az MSZP legrosszabb hagyományait képviselő, jól ismert szétbeszélők hátralépjenek. A magyar lakosság nagy többsége arra vár, hogy megszólítsák, hiteles arcokkal és hiteles programokkal.

2017.08.02 08:03

Igazi spanyol sztárcsapathoz utazhat az Újpest

Publikálás dátuma
2018.07.20 15:42

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A lilák jövő csütörtökön, Spanyolországban kezdenek, visszavágó egy héttel később, a Szusza-stadionban. Nebojsa Vignjevic élvezhető futballt és szoros eredményt ígér.
A Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójából kedden továbbjutó MOL Vidi FC és az Európa-liga hasonló szakaszából továbblépő Budapest Honvéd után csütörtökön az első párharc 3-1-es veresége ellenére hazai környezetben 4-0-ra nyerő Újpest is kvalifikálta magát a második körbe, a négy élvonalbeli kupacsapatból tehát egyedüliként a Ferencváros vérzett el. Az újpestiek fordításának a Neftci Baku legyőzésén túl komoly „jutalma” van, hiszen a hazai kupagyőztes az EL háromszoros győztesével (2014, 2015, 2016), az előző szezonban a BL negyeddöntőjéig jutó Sevillával találkozik a következő fordulóban.
„Remélem, azok az emberek, akik negatív kritikával illették a csapatot az első meccs után, most bocsánatot kérnek majd. Örülök, hogy a labdarúgóim megmutatták, hogy mit tudnak és mire képesek – idézi az ujpestfc.hu az Újpest vezetőedzőjét, Nebojsa Vignjevicet. – Köszönöm a szurkolóknak, mert nagyon fontos szerepet játszottak a visszavágón, nagyszerűen biztatták a csapatot. Hatalmas élmény, hogy sikerült eredményesnek lennünk, óriási dolog, hogy a Sevilla ellen pályára léphetünk majd. Jó lehetőség ez az együttesnek és a stábnak is, hogy tanuljunk egy ilyen kaliberű csapattól. Tudom, hogy mindent megteszünk majd azért, hogy élvezhető futballt nyújtsunk és szoros eredmény alakuljon ki.”
Pénteken kialakult a továbbiak pontos menetrendje is, amelynek megfelelően jövő csütörtökön idegenben, 21.45-től kezdenek a lila-fehérek Spanyolországban. A visszavágóra egy héttel később, a Szusza-stadionban kerül sor. A BL-ben a bolgár Ludogorets ellen szereplő MOL Vidi FC ugyancsak vendégként kezdi a maga párharcát kedden (második mérkőzés a következő szerdán, Felcsúton), míg az El-ben a luxemburgi Progres Niederkorn csapatát kapó Budapest Honvéd csütörtök este a Bozsik-stadionban fogadja ellenfelét a 2. forduló első találkozóján.
Szerző
2018.07.20 15:42

Horvátországot csinálna Magyarországból az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.20 09:50
A devizahitelesek folyamatos tiltakozása ellenére az állami akarat győzött az elszámolások menetét illetően
Fotó: Népszava/
Rendkívüli parlamenti ülésen nyitná ki újra a devizahitelek rendezésének ügyét az MSZP, a Fidesz hallani sem akar róla.
A zágrábi kereskedelmi bíróság múlt heti döntésében kimondta: a horvátországi devizahitel-adósokkal a bankok a szerződéskori árfolyamon kell elszámolniuk, azaz az árfolyamkülönbözet visszajár. A pénzintézetek pedig elmarasztalhatóak abban a tekintetben is, hogy rossz tájékoztatásuk révén tisztességtelenül szedték be a pénzt - szólt az ítélet. Erre hivatkozva az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében - jelentette be a párt elnökhelyettese csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Szakács László azt mondta:
azt kérik a Fidesztől, hogy legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és szintén a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat.
A szerződések újraszámolásának idejére kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot kell elrendelnie a kormánynak ezekben az ügyekben. Lapunk érdeklődésére Szakács László azt mondta: míg Zágrábban bíróság mondta ki a jogerős ítéletet, addig nálunk törvényt kellene erről alkotni. Hivatkozott arra is, hogy Horvátország mellett Szlovéniában és Romániában is született hasonló következtetéseket tartalmazó ítélet. Az ellenzéki politikus  úgy vélte, hogy a hazai bankok anyaországaikban valószínűleg nem tudtak volna olyan hitelszerződéseket kötni, mint Magyarországon, ezért nyugodtan követelhetik tőlük, hogy itt is ugyanolyan tisztességes feltételekkel kössenek szerződéseket. Kérdésünkre, hogy ez mekkora összeget jelenthet az anyabankok számára, Szakács László szerint 2000-2200 milliárd forint lehet az, ami összességében visszajár a devizahitel-adósoknak. Addig is míg kedvező döntés születik kilakoltatási moratóriumot javasolnak a szocialisták, ez már csak azért is sürgető lenne, mert jelenleg 120 ezer családot fenyeget a kilakoltatás réme. Egy friss adat szerint mintegy 285 ezer nyugdíjas ellen folyik végrehajtási eljárás adósságuk miatt. Szakács László szerint az az általános tapasztalat, hogy az időskorúak nagyrészt, mint kezesek viselik gyermekeik családjának bebukott hitelét. A Fidesz a szocialisták rendkívüli ülésszakot kezdeményező indítványára úgy reagált, hogy az MSZP  kormányzásuk idején eltörölték az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, helyette kockázatos devizahitelekbe kényszerítették azokat, akik otthont szerettek volna családjuknak. Szakács László a kormánypárt kijelentésére lapunknak elmondta, hogy ha a Fidesz támogatja a parlament rendkívüli ülésének összehívására vonatkozó indítványukat, akkor bocsánatot kérnek a valóban nem végiggondolt  intézkedésükért. Az kimaradt a Fidesz-közleményből, hogy a 2000-2005 között futó otthonteremtési program is inkább a jómódúaknak kedvezett, és visszaélésekre is lehetőséget adott a második, harmadik otthon felhúzására, illetve a kedvező kondíciójú támogatott hitelekből vállalkozók is tömegesen építettek eladásra lakásokat. Az állami kamattámogatás pedig olyannyira megterhelte a költségvetést, hogy a kivezetés után három évvel, 2010-ben is mintegy 150 milliárd forintot kellett kifizetni ilyen címen. Az tény, hogy a lakástámogatások feltételeinek folyamatos rángatása és a magasan tartott kamatok mellett a bankok és az ügyfelek felismerték a svájci frank alacsony kamatában és még kedvező árfolyamában "rejlő" lehetőséget, és megindultak a később katasztrófához vezető devizahitelezés felé.  Az Országgyűlés 40 képviselő javaslatára ül össze.
Szerző
2018.07.20 09:50
Frissítve: 2018.07.20 10:16