Polgárháborús helyzet fenyeget

Publikálás dátuma
2017.08.02 07:36
Fotó: AFP
Fotó: /
Teljesen kormányozhatatlanná válhat Venezuela, s párhuzamos államok alakulhatnak ki a dél-amerikai országban – nyilatkozta lapunknak egy szakértő a válság kapcsán.

Lilian Tintorinak és két gyermekének alig volt ideje hozzászokni, hogy három börtönben töltött év után férje, Leopoldo López ellenzéki vezető végre hazatért. A sokak által hősként tisztelt egykori polgármester a múltban aktívan részt vett az ellenzéki tüntetések megszervezésében, 2014-ben ezért 14 év börtönbüntetésre ítélték. Lópezt júliusban engedték ki és helyezték házi őrizetbe, ám három hét „szabadság” után keddre virradóra ismét nyoma veszett.

„Nem tudjuk, hogy hova lett, s hova vitték. De ha bármi történik vele, azért Nicolás Maduro lesz a felelős” – írt egy kétségbeesett üzenetet helyi idő szerint éjjel fél egykor López felesége, aki csupán annyit látott, hogy a hírszerzés (SEBIN) autója jött a férjéért. López napokkal korábban utcára hívta a Maduróval szemben kritikus tömegeket, hogy együtt tüntessenek az elnöknek elsöprő hatalmat biztosító alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása ellen. Az elmúlt napokban hasonlóan kritikusan nyilatkozott a kormányról egy másik köztiszteletben álló ellenzéki, Antonio Ledezma is, akinek keddre virradóra szintén nyoma veszett. A lánya által megosztott video tanúsága szerint az apját pizsamában rángatták el otthonról, majd egy SEBIN feliratú autó elhajtott vele.

A vasárnapi voksolás óta még nagyobb a káosz a latin-amerikai országban, mint az elmúlt hónapokban, pedig április óta forrong Venezuela. A főügyész tájékoztatása szerint mostanáig 121 ember vesztette életét a kormányellenes tüntetéseken. Az ellenzék álal bojkottált voksolás napján erőszakos demonstrációk zajlottak országszerte, az összecsapásokban tucatnyian meghaltak. Venezuela már jó ideje a teljes összeomlás szélén áll, s a kormányellenes tömegek szerint ezért Nicolás Maduro a felelős, ahogy a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányért, valamint az egyre diktatorikusabb berendezkedésért is. A korábban Maduro-párti, mostanában azonban egyre kritikusabb főügyész, Luisa Ortega azt mondta, nem ismeri el alkotmányozó nemzetgyűlést, és vizsgálatot indít az ügyben. Az ellenzéki politikusok, akik mostanáig többségben voltak a parlamentben, szintén kijelentették: nem hagyják, hogy feloszlassák a parlamentet, nem hátrálnak meg.

Julia Buxton, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója szerint félő, hogy párhuzamos államok alakulnak ki. „Nem kizárt, hogy teljesen kormányozhatatlanná válik az ország, és a megosztottság tovább nő. A legrosszabb forgatókönyv szerint Venezuela közelebb kerül egy erőszakos, polgárháborús konfliktushoz, hiszen nem lesz semmilyen mechanizmus arra, hogy békésen oldják meg a politikai vitákat” – magyarázta a Népszavának a Venezuela-szakértő, aki hozzátette: várhatóan folytatódni fognak az ellenzéki tüntetések is. „Félő azonban, hogy ezek kicsúsznak az ellenzéki koalíció irányítása alól, s még kaotikusabbá és erőszakosabá válnak. Ha ez bekövetkezik, a biztonsági erők még keményebben fognak lecsapni” – kommentálta Buxton.

A szakértő úgy véli, van egy derűlátóbb forgatókönyv is, miszerint a nemzetközi nyomás hatására elkezdődhet egy dialógus, ám erre kicsi az esély, hiszen a jelek szerint a nemzetközi közösség inkább a szankciók és az elszigetelés taktikáját választja. Az Egyesült Államok például hétfőn befagyasztotta Nicolás Maduro amerikai vagyonát. A CNN értesülései szerint hamarosan további, az olajipart érintő gazdasági szankciókat jelenthetnek be, amelyek igazán nagy csapást jelenthetnek a kormány számára, hiszen a nyersanyag jelenti a fő bevételi forrást. „Ezzel csak tovább erősítik Maduro antiimperialista retorikáját, ugyanakkor üzemanyagot jelentenek a kormányellenes tüntetések szervezői számára, s csökkentik a párbeszéd esélyét” – véli Buxton.

2017.08.02 07:36

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras