Műanyag műanyag hátán

Publikálás dátuma
2017.08.02 07:17

Fotó: /

Egy új tanulmány - amely elsőként vállalkozott arra, hogy áttekintse, hogyan alakult a globális műanyagtermelés - úgy találta, az 1950-es évektől 2015-ig az emberiség 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártott. „Ennek a mennyiségnek a fele az utolsó 13 évben készült” – írja Roland Geyer, a University of California professzora, a Science Advances cikkének vezető szerzője.

„Csodálatos sikertörténetnek tűnik, de a környezetre gyakorolt hatások nagyon kemények lehetnek.” 2015-ig 6,3 milliárd tonnát helyeztek ki szemétként, ennek 9 százalékát hasznosították újra, 12 százalékát égették el, a többi szemétlerakókba került. Ha ez így megy tovább, 2050-re 12 millárd tonnát helyeznek el ide.

Geyer kutatócsoportja úgy kalkulált, hogy 2010-ben 4,8 és 12,7 millió tonna között kerülhetett műanyag az óceánokba. Ez olyan borzasztó mennyiségnek tűnt, hogy újra át kellett nézniük a felhasználási adatokat. Most, hogy látja az átfogó képet, Geyer nincs meglepve a tengeri műanyagszemét mennyiségétől - ez csak töredéke a gyártott tömegnek.

A 20 méter magas, 7000 palackból álló iThemba Torony ezentúl ott fog díszelegni Troye villeben, Johannesburgban, és emlékeztet, milyen problémával is állunk szemben. A tervező, r1 elmondása szerint a reményt szimbolizálja. Hogy még látványosabb legyen LED izzókat helyeztek el benne, így minden este átalakul egy varázslatos, csillogó-villogó toronnyá.

A 20 méter magas, 7000 palackból álló iThemba Torony ezentúl ott fog díszelegni Troye villeben, Johannesburgban, és emlékeztet, milyen problémával is állunk szemben. A tervező, r1 elmondása szerint a reményt szimbolizálja. Hogy még látványosabb legyen LED izzókat helyeztek el benne, így minden este átalakul egy varázslatos, csillogó-villogó toronnyá.

Az ipari társulásoktól származó publikus és egyedileg kikért adatokat használtak a különféle anyagok előállításáról – PVC, PET, polietilén. Jelenleg évi 400 millió tonna műanyagot gyártanak. A biológiai alapú, illetve biológiailag lebomló műanyagok évi mennyisége 4 tonna. 2015-ben 60 millió tonna szintetikus szálat készítettek, ez a mennyiség az alumíniuméval azonos.

Az előállított mennyiség 60 százaléka kerül szemétlerakókba, vagy más helyekre a környezetben. A műanyagok fosszilis üzemanyagokból készülnek, nem bomlanak le. Ehelyett apró részekre esnek szét, amelyek bekerülnek a tengerekbe és édesvízkészletekbe, de hogy ott milyen hatásokat fejtenek ki még nem ismert. A műanyagszemét problémájának megoldása több mint egyszerűen újrahasznosítás: helyettesítőket kell használni, csökkenteni kell a felhasznált mennyiséget egy adott termékben és az építkezéseken, még energiát is lehet nyerni az elégetésükből.

Szerző
2017.08.02 07:17

Széttépett egy csillagot egy óriási fekete lyuk

Publikálás dátuma
2018.06.30 12:10
Árapályerők általi szétszaggatás, azaz TDE-jelenség illusztrációja Forrás: AFP
Fotó: /
Rádió- és infravörös-detektorok segítségével először sikerült közvetlenül megfigyelni egy sok millió naptömegű fekete lyuk által széttépett csillag nagy sebességgel mozgó maradványát.

A galaxisok magjában lévő, hatalmas (több millió, vagy esetenként akár több milliárd naptömegű) fekete lyukak közvetlen környezetében a gázból és porból álló anyagokon kívül csillagok is keringenek. A szakemberek régóta feltételezik, hogy ezek közül néhány annyira közel kerülhet a kozmikus “szörnyetegekhez”, hogy azok rendkívül erős gravitációs teréből többé nem tudnak szabadulni, és egy idő után az – egyre szorosabb közelítés miatt folyamatosan növekvő – árapályerők szó szerint szétszaggatják a tragikus sorsú égitesteket - olvasható a csillagaszat.hu-n.

Az angol szakkifejezéssel TDE-knek (Tidal Disruption Event, azaz árapályerők általi szétszaggatás) nevezett események létére eddig csak közvetett bizonyítékok léteztek, ráadásul általában ezek sem bizonyultak mindig perdöntőnek. Egy távoli galaxisban bekövetkező TDE a látható vagy ultraibolya tartományban készített képeken ugyanolyan, a “semmiből” előbukkanó fénypontnak tűnik, mint egy szupernóva-robbanás; a különbséget a fényesség-változás időbeli menete és a színképek jellege jelentheti. Ugyanakkor az sem számít közvetlen bizonyítéknak, ha egy fénygörbe vagy egy spektrum nem hasonlít egyetlen ismert csillagrobbanás-típuséhoz sem, de a TDE-k elméleti modelljeivel jól leírhatók – ezek a modellek ugyanis több bizonytalan tényezőt is tartalmaznak, ráadásul más, eddig ismeretlen folyamatok is állhatnak ezen megfigyelt jelenségek hátterében.

Egy, a Science folyóiratban közölt friss tanulmány eredményei szerint viszont úgy tűnik, közvetlen bizonyítékot is sikerült találni egy fekete lyuk által történt csillaganyag-szétszaggatásra. A csaknem egy évtizedig tartó megfigyelésekkel sikerült eljutni a közvetlen bizonyítékig: a rádiómérések idővel egy elnyúlt alakot kezdtek mutatni, ami a fekete lyuk körül pályára állt csillaganyagból származó, igen nagy sebességgel mozgó, töltött részecskék nyalábjának tipikus nyomjelzője.

Az eddigi, nagy léptékű felmérések alapján meglehetősen kevés TDE jelenlétére lehetett következtetni. Mivel azonban ezek a felmérések jellemzően a látható tartományban zajlanak, valószínűsíthető, hogy számos TDE észrevétlen maradhat. Komolyabb előrelépést a következő évtizedekre tervezett infravörös-égboltfelmérésektől lehet várni.

2018.06.30 12:10
Frissítve: 2018.06.30 19:25