Neymar vette a kalapját

Publikálás dátuma
2017.08.03 07:51
Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Fotó: /
Szerdán új korszak kezdődött a labdarúgásban. A brazil zseni ugyanis bejelentette csapattársainak, hogy távozik a Barcelonától, s a PSG-hez igazol.

A Paris Saint-Germain katari tulajdonosa az egészen elképesztő, 222 millió eurós kivásárlási árat sem sajnálta Neymarért. A francia L«Équipe című lap úgy tudja, hogy a brazil fenomén péntekig megérkezik a francia fővárosba, ahol a hétvégén esik át az orvosi vizsgálaton, a jövő hét elején pedig hivatalosan is bemutatják a szurkolóknak.

Az átigazolás több kérdést is felvet. Nincs vita arról, hogy a világ egyik legjobbját igazolta le a francia együttes, de aligha lesz ez jó hatással a klub megítélésére a világban. Milliárdosok alakulatának tartják majd a földkerekség minden pontján. A PSG agresszív játékospolitikája még a franciákat is megosztja: a France Football nem reprezentatív internetes felmérése szerint 51 százaléknak tetszik, hogy a katari tulajdonos semmi pénzt sem sajnál a csapatépítésre, de 49 százalék ellenzi a azt.

Nagy kérdés, mit hoz a jövő Neymar számára. A brazilt nyilván hidegen hagyják a bírálatok, hiszen aláírásáért úgy 40 millió euró üti a markát, de arra számíthat, hogy bárhol lépjen is pályára Európában, kifütyülhetik majd, zsoldosnak tartják. A napokban Barcelonában plakátok jelentek meg, amelyeken azt írták: tűnjön el a katalán fővárosból az ilyen hozzáállású játékos. Neymar egy ideig a hatalmas pénz bűvöletében élhet, de ismert róla, mennyire kényes a kritikákra, hosszabb távon nem lesz könnyű feldolgozni, ha rendre ellenséges hangulatban kell futballoznia. Erre egy megoldás lenne, ha minden meccsen parádézna. Neymarnak arra is oda kell figyelnie, hogy első megnyilatkozásaival ne haragítsa magára a focitársadalmat. Fura lenne például azzal a klisével indítani, hogy élete álma valósult meg a PSG-hez igazolással.

Nem kérdés, hogy az utóbbi hetek történései alapján Neymarnak nem lehetett maradása Barcelonában. A spanyoltól eltérő kultúrájukra oly büszke katalánok szemében már az is valóságos hazaárulással ért fel, hogy egyáltalán elgondolkodott egy ajánlaton. Számukra Messi a minta, aki többször is hűségesküt tett a katalánoknak, kiemelve: itt fejezi be a pályafutását. Az immár csak múltbéli MSN harmadik tagja, Luis Suárez rögtön oda is mondott Neymarnak, kifejtette, ő még akkor sem igazolna el, ha megháromszoroznák a fizetését.

Talány az is, hogy a 222 milliós kivásárlás után milyen folyamatok indulnak meg a fociban. Neymarral ugyanis az FC Barcelona válhat a nyár legnagyobb vesztesévé. A klubvezetésnek meg kell akadályoznia a bukást az átigazolási időszak, azaz augusztus végéig, ezért le kellene gazolnia egy nagy halat, de nincs a brazilhoz hozzá mérhető játékos a piacon. Honfitársát, Coutinhót csábítanák a katalán fővárosba, de brit lapértesülés szerint a Livepool 100 millió euróért sem adná, Jürgen Klopp mindenáron a brit városban tartaná a játékost. A spanyol La Liga elnöke, Javier Tebas azt közölte, meg akarják akadályozni az átigazolást, s eljárást kívánnak indítani a PSG ellen az UEFA-nál.Nem kérdés, hogy az utóbbi hetek történései alapján Neymarnak nem lehetett maradása Barcelonában. A spanyoltól eltérő kultúrájukra oly büszke katalánok szemében már az is valóságos hazaárulással ért fel, hogy egyáltalán elgondolkodott egy ajánlaton. Számukra Messi a minta, aki többször is hűségesküt tett a katalánoknak, kiemelve: itt fejezi be a pályafutását. Az immár csak múltbéli MSN harmadik tagja, Luis Suárez rögtön oda is mondott Neymarnak, kifejtette, ő még akkor sem igazolna el, ha megháromszoroznák a fizetését.

2017.08.03 07:51

BL-selejtező: Jobb folytatást vár a Vidi edzője

Marko Nikolic szerint a csapat napról napra javul, mentálisan és erőnlétileg is egyre frissebb, ezért mindenképpen jobb teljesítményt vár, mint Luxemburgban.
A magyar bajnok MOL Vidi FC a Bajnokok Ligája, míg a Budapest Honvéd a labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében játszik visszavágót kedden. Az idegenben elért eredményre egyik klub sem lehet büszke: a Honvéd 2-1-re kikapott a macedón Rabotnicki vendégeként, míg a székesfehérváriak 1-1-re végeztek a luxemburgi Dudelange otthonában.
„Számomra a Bajnokok Ligája a legértékesebb sorozat, ezért különösen büszke vagyok arra, hogy a csapatommal mi képviselhetjük Magyarországot” – kezdte a luxemburgiak elleni mérkőzést felvezető hétfői sajtótájékoztatót Marko Nikolic, a Vidi vezetőedzője. – Megdolgoztunk ezért a lehetőségért, melyet nem szeretnénk kihasználatlanul hagyni. Úgy gondolom, hogy a csapatom napról napra javul, mentálisan és erőnlétileg is egyre frissebbek vagyunk, ezért mindenképpen jobb teljesítményt várok a játékosaimtól, mint Luxemburgban. Kellemetlen ellenfél jutott nekünk, amely a korábbi években nálunk magasabban jegyzett riválisokat is megszorongatott, ám hazai pályán mindenképpen a továbbjutás kivívása lesz a célunk.” 
Ez a hazai pálya továbbra is a Pancho Aréna lesz, az új fehérvári aréna átadásáig – várhatóan az őszig – ugyanis Felcsúton szerepel a Vidi (a Dudelange ellen 20.15-től, tv: M4 Sport). Továbbjutás esetén minden bizonnyal a bolgár Ludogorets következne, amely a maga párharcát gyakorlatilag már az első mérkőzésen eldöntötte, hiszen 7-0-ra verte észak-ír ellenfelét.
A Honvéd ugyancsak otthonos környezetben, a Bozsik-stadionban folytatja a Rabotnicki ellen, ám azt a találkozót legfeljebb a televízióban láthatják a drukkerek (18.00, tv: M4 Sport): az európai szövetség korábbi, két meccsre elrendelt zárt kapus szankciójából egy még maradt. Ahhoz, hogy a saját szurkolói is láthassák a Honvédot a nemzetközi porondon, tovább kell jutnia a csapatnak.
Szerző
2018.07.16 19:33

Klein Dávid és Suhajda Szilárd 6500 méteren jár

Megérkeztek a kettes táborba, a tervek szerint kedden megindítják a tényleges csúcstámadást.
Megérkezett a 6500 méteres magasságban kialakított kettes táborba a Gasherbrum I 8080 méteres csúcsára tartó Klein Dávid és Suhajda Szilárd – írja az MTI. A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II szervezői közölték: a két magyar hegymászó július 15-én, vasárnap éjfél körül indult el az alaptáborból. Az 5900 méteren kialakított egyes tábort kiváló tempóval haladva, vasárnap reggel, körülbelül hét óra alatt érték el. Innen éjjel indultak el a kettes tábor felé, ahová hétfőn reggel 6 órakor érkeztek meg. A tervek szerint Klein Dávid és Suhajda Szilárd egy rövid pihenőt követően hétfő éjjel indul el ismét, hogy átjusson a csúcs legveszélyesebb szakaszának tartott úgynevezett japán kuloáron. A magyar hegymászók ezt a hóval és jéggel borított, meredek sziklafalat kötelezték be az utolsó akklimatizációs körben, ezért a szervezők reményei szerint most gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak. Klein Dávid és Suhajda Szilárd irányításával egy 5 fős, összehangolt magyar–olasz–német csapat halad a csúcs felé. Jelenleg a magyarok mellett a két olasz, Mario Vielmo és Giampaolo Corona, valamint a német hegymászó is a kettes táborban pihen. Mindannyian oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálkoznak a Hidden Peak (Gasherbrum I) elérésével. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, már kedden megindítják a tényleges csúcstámadást a hármas tábor 7200 méteres magasságából, így július 18-án, helyi idő szerint a késő délelőtti órákban érhetik el a csúcsot, majd ezt követően visszatérnek a hármas, esetleg a kettes táborba. Mindez körülbelül 20 órát vesz majd igénybe, amelynek egy jelentős részét az emberi szervezet számára fokozottan megterhelő 7500-8000 méteres magasságban töltik majd el a hegymászók. Suhajda Szilárd június 7-én indult el Magyarországról, hogy első magyarként mássza meg egy expedíció keretén belül, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a Gasherbrum I-et és a 8035 méteres Gasherbrum II-t (GII). Klein Dávid célja, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mássza meg a Hidden Peaket, a GII-re azonban nem megy fel, annak csúcsát 2003-ban már sikeresen elérte – olvasható a közleményben. 
2018.07.16 18:15
Frissítve: 2018.07.16 18:15