Kitört a Bubileaks - Tovább gyűrűző botrány a BKK-nál

Publikálás dátuma
2017.08.03 07:04
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /

Csak részben vizsgálja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Budapesti Kereskedelmi Központ (BKK) körüli adatszivárgási botrányokat – derült ki Péterfalvi Attila lapunknak adott válaszából. Az Adatvédelmi hatóság ugyanis szerdán a sorozatos botrányok után ugyan eljárást indított a BKK és a T-Systems Magyarország Zrt. által üzemeltetett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatban, ám nem vizsgálja a többi, T-System által fejlesztett BKK-rendszert.

A BKK vesszőfutása nem sokkal az e-jegyrendszer júliusi elindítása után kezdődött. Akkor derült ki, hogy a néhány hónap alatt összecsapott oldalon amatőr szakmai hibák sorát lehetett felfedezni. Később a 24.hu előbb az e-jegyrendszerről, majd tegnap a Mol Bubi közbringarendszer számítógépes rendszeréről is megírta, hogy kiszivárogott onnan több ezer felhasználó neve, e-mail címe, telefonszáma. Az eddigi információk szerint összesen körülbelül 8 ezer BKK-ügyfél adata kerülhetett ki a rendszerből.

Ugyanakkor nemcsak ezt a két hálózatot fejlesztette és üzemelteti a BKK-nak T-Systems, s a történtek után kérdéses: biztonságban vannak-e az ott lévő adatok? A cég alakította ki a jegyautomaták rendszerét is, ami a több százezer budapesti bérletes utas adatait is tárolja. A T-Systems munkája volt a Futár-szolgáltatás kialakítása is, ami nemcsak műholdas helymeghatározással tárolja a fővárosi tömegközlekedési járművek pillanatnyi helymeghatározási adatait, de a rendszerbe okostelefonjával, számítógépével belépő felhasználók kereséseiből – ha azt nem törli időben a rendszer – a felhasználó utazási szokásaira is lehet következtetni.

Ha a NAIH vizsgálata, vagy a nyomozó hatóság megállapítja, hogy BKK és a T-Systems az adatbiztonsági követelmények megszegésével tárolta a személyes adatokat, úgy később sérelemdíjat követelhetnek az adatkezelőtől azok az utasok, akiknek illetéktelen kezekbe kerültek az adataik – tudtuk meg Magyar Gábor ügyvédtől. A sérelemdíj független attól is, hogy az utast érte-e bármilyen kár a személyes adatok kiszivárgása miatt. A sérelemdíj megállapítása ilyenkor a bíró mérlegelésétől függ, ám alapul véve azt, hogy egy ilyen bírságnak „nevelő célzata” is van, károsultként hat számjegyű összegnek kellene lennie – véleményezte az ügyvéd. Szerinte a sérelemdíj akkor is jár, ha kiderül, hogy nem a rendszer hibájából, azaz hekkeléssel kerültek ki az adatok, hanem "belsős" csempészte ki azokat.

Úgy tudni, hogy a városházán már biztosra veszik, hogy ez utóbbi történt, legalábbis Tarlós István főpolgármester ezzel is indokolta, hogy nem hajlandó elengedni a problémásnak tűnő fejlesztéseket levezénylő Dabóczi Kálmán BKK-vezér kezét, inkább a T-Systemsre tolják botrányt. Így a városházi sejtetések szerint az adatcsempészt is a T-Systems gárdájában kell keresni.

Ugyanakkor a lapunk által megszólaltatott szakértők inkább arra hívták fel a figyelmet, hogy a T-Systems által fejlesztett hálózatoknak egészen komoly biztonsági hiányosságai vannak. Így jellemző volt, hogy egy fiatal diák könnyűszerrel tudott 50 forintért havibérletet vásárolni, úgy, hogy átírta az oldalon a jegyárakat. Bár az etikus hekker jelezte a problémát a T-Systemsnek, a cég feljelentette a fiatalembert, aki ellen most rendőrségi nyomozás folyik.

Mint arról írtunk, a sorozatos botrányok után már a titkosszolgálatok is vizsgálják, mi zajlik a nemzetbiztonsági védelem alá eső BKK hálózatai körül. A T-Systems a főváros is rendkívüli vizsgálatot indított. A cégek erre hivatkozva nem nyilatkoznak az ügyben.

2017.08.03 07:04

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01