Kiharcolta a továbbjutást a Videoton

Publikálás dátuma
2017.08.03 23:01
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
1-0-ra győzött Felcsúton a Videoton a Girondins Bordeaux ellen, így 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góljának köszönhetően bejutott a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének rájátszásába.

Forró hangulatban kezdődött a találkozó.

Az aréna melletti edzőpályán működő hőmérő 42 fokot mutatott a kezdés előtt, a mini-arénában pedig – fittyet hányva a forróságra – már javában köszörülte a torkát az egységesen piros pólóba öltözött Videoton-tábor.

A drukkerek hangja később egyre emelkedett, ugyanis az első három percben kis túlzással 3-0-ra is elhúzhatott volna a magyar ezüstérmes: az első, franciaországi mérkőzésen (2-1) a visszavágó előtti reményeket tápláló „magyar” gólt szerző Marco Scepovic például 29 másodpercnél alig lőtt fölé, 2 perccel később pedig a bal alsó felé tartó labdáját mentette szögletre a franciák kapusa. A sarokrúgásból érkező labdát aztán Fiola Attila fejelte éppen a kapu mellé, így nem lehetett azt mondani, hogy a Videoton nem rontott volna ellenfelének. A veszélyt észlelő vendégcsapat az első adandó alkalommal, egy szabálytalanság után próbálta fékezni az iramot: legalábbis valószínűleg ennek volt köszönhető, hogy percekig tartott Francois Kamano ápolása.

Noha a következő percekben is meddő mezőnyfölényben futballozott a vendéglátó, az első játékrészből hátralévő időben egy komolyabb helyzettel a vendégek is észre vétették magukat: a 37. minutumban egy szélről beívelt labdát fejelt el éppen a kapu előtt Kamano, a gólveszély azonban lesállás miatt elillant. Kisvártatva Szolnoki Roland veszélyeztetett a franciák kapuja előtt, mégis maradt a 0-0.

A meleg percek közben beiktattak két ivószünetet, miközben nagyjából 30 perc késéssel megérkezett egy dobbal és zászlókkal felszerelkezett francia drukkercsoport is. Lehet, csak nem találták meg elsőre Felcsútot a térképen? Csatlakozásuk mindenesetre nem húzta le a futballhangulatot.

Amikor már-már úgy tűnt, döntetlen állásnál cserélnek térfelet a felek, a Bordeaux-t a hajrára egészen a kapuja elé szegező Videoton a rendes játékidő hosszabbításának 5. percében vezetést szerzett: Stopira bólintott egy sarokrúgás után, a játékszer pedig a kapufáról pattant be. Benoit Costil kapusnak esélye sem volt védeni (1-0), az egy héttel korábbi találatnak köszönhetően pedig – habár 2-2 volt az összesített állás – ekkor már továbbjutásra állt a Videoton!

A második 45 perc az első felvonáshoz hasonlóan kezdődött. Azonnal támadólag lépett fel a Videoton, az Asmir Suljicot szabálytalanul megállító Youssouff Sabaly viszont már az első percben a kiállítás sorsára jutott. A vendégtréner cserével reagált, majd fehérvári részről Ezekiel Henty kihagyta a kihagyhatatlant: az 50. percben az ötös sarkáról lőtt mellé.

Némi „üresjárat” után a 70. percre forrósodott fel megint a hangulat: előbb a nagy sprintet levágó Henty löketét védte bravúrral Costil, majd a magas lábbal érkező Varga József is megkapta második sárga kártyáját. Kár érte, elkerülhető lett volna…

Egyenlő létszám mellett egyre többet támadott a Bordeaux, a magyar együttes labdarúgói szemlátomást erejük végére jártak. Amint várható volt, a játékvezető 7 percet hosszabbított, a magyarok azonban ezt is kibírták: Scepovic kinti góljának köszönhetően az összesített egál ellenére is továbbjutottak, így várhatják a kupasorozat 4. körének ma délutáni sorsolását.

A rájátszás első mérkőzését augusztus 17-én rendezik.

2017.08.03 23:01

BL-selejtező: Jobb folytatást vár a Vidi edzője

Marko Nikolic szerint a csapat napról napra javul, mentálisan és erőnlétileg is egyre frissebb, ezért mindenképpen jobb teljesítményt vár, mint Luxemburgban.
A magyar bajnok MOL Vidi FC a Bajnokok Ligája, míg a Budapest Honvéd a labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében játszik visszavágót kedden. Az idegenben elért eredményre egyik klub sem lehet büszke: a Honvéd 2-1-re kikapott a macedón Rabotnicki vendégeként, míg a székesfehérváriak 1-1-re végeztek a luxemburgi Dudelange otthonában.
„Számomra a Bajnokok Ligája a legértékesebb sorozat, ezért különösen büszke vagyok arra, hogy a csapatommal mi képviselhetjük Magyarországot” – kezdte a luxemburgiak elleni mérkőzést felvezető hétfői sajtótájékoztatót Marko Nikolic, a Vidi vezetőedzője. – Megdolgoztunk ezért a lehetőségért, melyet nem szeretnénk kihasználatlanul hagyni. Úgy gondolom, hogy a csapatom napról napra javul, mentálisan és erőnlétileg is egyre frissebbek vagyunk, ezért mindenképpen jobb teljesítményt várok a játékosaimtól, mint Luxemburgban. Kellemetlen ellenfél jutott nekünk, amely a korábbi években nálunk magasabban jegyzett riválisokat is megszorongatott, ám hazai pályán mindenképpen a továbbjutás kivívása lesz a célunk.” 
Ez a hazai pálya továbbra is a Pancho Aréna lesz, az új fehérvári aréna átadásáig – várhatóan az őszig – ugyanis Felcsúton szerepel a Vidi (a Dudelange ellen 20.15-től, tv: M4 Sport). Továbbjutás esetén minden bizonnyal a bolgár Ludogorets következne, amely a maga párharcát gyakorlatilag már az első mérkőzésen eldöntötte, hiszen 7-0-ra verte észak-ír ellenfelét.
A Honvéd ugyancsak otthonos környezetben, a Bozsik-stadionban folytatja a Rabotnicki ellen, ám azt a találkozót legfeljebb a televízióban láthatják a drukkerek (18.00, tv: M4 Sport): az európai szövetség korábbi, két meccsre elrendelt zárt kapus szankciójából egy még maradt. Ahhoz, hogy a saját szurkolói is láthassák a Honvédot a nemzetközi porondon, tovább kell jutnia a csapatnak.
Szerző
2018.07.16 19:33

Klein Dávid és Suhajda Szilárd 6500 méteren jár

Megérkeztek a kettes táborba, a tervek szerint kedden megindítják a tényleges csúcstámadást.
Megérkezett a 6500 méteres magasságban kialakított kettes táborba a Gasherbrum I 8080 méteres csúcsára tartó Klein Dávid és Suhajda Szilárd – írja az MTI. A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II szervezői közölték: a két magyar hegymászó július 15-én, vasárnap éjfél körül indult el az alaptáborból. Az 5900 méteren kialakított egyes tábort kiváló tempóval haladva, vasárnap reggel, körülbelül hét óra alatt érték el. Innen éjjel indultak el a kettes tábor felé, ahová hétfőn reggel 6 órakor érkeztek meg. A tervek szerint Klein Dávid és Suhajda Szilárd egy rövid pihenőt követően hétfő éjjel indul el ismét, hogy átjusson a csúcs legveszélyesebb szakaszának tartott úgynevezett japán kuloáron. A magyar hegymászók ezt a hóval és jéggel borított, meredek sziklafalat kötelezték be az utolsó akklimatizációs körben, ezért a szervezők reményei szerint most gyorsabban és biztonságosabban haladhatnak. Klein Dávid és Suhajda Szilárd irányításával egy 5 fős, összehangolt magyar–olasz–német csapat halad a csúcs felé. Jelenleg a magyarok mellett a két olasz, Mario Vielmo és Giampaolo Corona, valamint a német hegymászó is a kettes táborban pihen. Mindannyian oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálkoznak a Hidden Peak (Gasherbrum I) elérésével. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, már kedden megindítják a tényleges csúcstámadást a hármas tábor 7200 méteres magasságából, így július 18-án, helyi idő szerint a késő délelőtti órákban érhetik el a csúcsot, majd ezt követően visszatérnek a hármas, esetleg a kettes táborba. Mindez körülbelül 20 órát vesz majd igénybe, amelynek egy jelentős részét az emberi szervezet számára fokozottan megterhelő 7500-8000 méteres magasságban töltik majd el a hegymászók. Suhajda Szilárd június 7-én indult el Magyarországról, hogy első magyarként mássza meg egy expedíció keretén belül, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a Gasherbrum I-et és a 8035 méteres Gasherbrum II-t (GII). Klein Dávid célja, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mássza meg a Hidden Peaket, a GII-re azonban nem megy fel, annak csúcsát 2003-ban már sikeresen elérte – olvasható a közleményben. 
2018.07.16 18:15
Frissítve: 2018.07.16 18:15