Korlátozná Trump a bevándorlást

Publikálás dátuma
2017.08.04 07:39
Forrás: Facebook/Donald J. Trump
Fotó: /

Amerikai közgazdászok súlyos hibának tartják, hogy Donald Trump jelentősen korlátozni akarja a legális bevándorlást az Egyesült Államokba. Trump helyi idő szerint szerda délután jelentette be, hogy támogatja két republikánus szenátor, Tom Cotton és David Perdue törvényjavaslatát a bevándorlási szabályok módosítására.

A Fehér Házban ismertetett indítvány szerint egy évtized alatt felére csökkentenék a bevándorlók számát, előnyben részesülnének azok, akik beszélnek angolul, magasan képzettek és gondoskodni tudnak megélhetésükről. Eltörölnék a zöldkártya-lottót, amelynek révén évente 50 ezer hosszú távú tartózkodásra és munkavállalásra jogosító vízumot adnak ki. A legálisan befogadott menekültek számát 50 ezerben maximálnák. Trump korábban azt mondta, a kanadai és az ausztrál modellt követné. Chuck Schumer, a szenátus demokrata kisebbségi vezetője már közölte, pártja nem szavazza meg a törvényt, de a republikánusok között sincs egyértelmű támogatottsága a Trump szavazóbázisa körében népszerű lépésnek.

A Washington Post körkérdésére júliusban 18 közgazdász döntő többsége azt válaszolta, hogy „rémes ötlet” a bevándorlás korlátozása, s visszafogja a növekedést. A háború utáni legnépesebb generáció, a „baby boomer”-nemzedék nyugdíjba vonul, a születési arányszám alacsony, alig 4,4 százalékos a munkanélküliség, viszont legalább 5,7 millió állást kellene betölteni. Idén áprilisban 1400 közgazdász írt levelet Trumpnak, kérve, ne csökkentse a bevándorlást.

Viták vannak a Trump-kormányzaton belül az afganisztáni stratégiáról is. James Mattis védelmi miniszter nem ért egyet az elnök felvetésével, hogy meneszteni kellene John Nicholsont, az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokát, mivel „nem nyeri meg a háborút”. Mattis kiváló katonának tartja a tábornokot.

Folytatódnak a fehér házi személycserék. Leváltották a nemzetbiztonsági tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnick még Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának, Mike Flynnek az embere volt, akárcsak Derek Harvey, a stáb közel-keleti ügyekkel foglalkozó illetékese, akit múlt héten menesztett H.R. McMaster, a jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadó.

Szerző
2017.08.04 07:39

Musk lepedofilozta, pert fontolgat a gyerekek mentésében részt vevő búvár

Publikálás dátuma
2018.07.16 17:38
Elon Musk
Fotó: AFP/ PETER PARKS
Vern Unsworth kritizálta a SpaceX vezérigazgatójának mentőkapszuláját, válaszul Musk durván kiosztotta Twitteren.
Fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk ellen egy brit búvár, aki részt vett a vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük kimentésében Thaiföldön – írja a BBC. Az ügy előzménye, hogy Elon Musk tervezett egy mentőkapszulát, amivel szerinte ki lehetett volna hozni a gyerekeket. A búvár, Vern Unsworth viszont „PR trükknek” titulálta felajánlását és kritizálta a találmányt, kiemelve, szerinte esélytelen, hogy működjön. Musk találmányát  egyébként végül nem használták a mentőakció során. Válaszul Elon Musk Twitteren, egy azóta már eltávolított bejegyzésben „pedo fickóként” említette a búvárt, akiről kétségbe vonta, hogy valóban részt vett a mentésben. Bár a nevét nem említette, egy Thaiföldön élő britről írt, és azt üzente neki: készít majd egy videót, ami bizonyítja a mentőkapszula működőképességét.  A BBC beszámolója szerint Vern Unsworth kulcsszerepet játszott a mentésben.
2018.07.16 17:38

Putyin elkésett, de Trump szerint nagyon jó volt a kezdet

Publikálás dátuma
2018.07.16 17:12

Fotó: AFP/
Némi csúszással kezdődött Helsinkiben az amerikai és az orosz elnök csúcstalálkozója. Trump korábban soha nem volt ilyen rossz a viszony Oroszországgal, de ideje ezen túllépni.
Nagyon jó kezdetnek nevezte Donald Trump amerikai elnök az első, négyszemközti – vagyis csak a tolmácsok jelenlétében tartott - megbeszélését orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Ez a találkozó a tervezett másfél óra helyett több mint két órán át tartott, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédje. 
A csúszás már korábban garantált volt, hiszen eleve közel egy órás késéssel kezdődött meg a finn államfői palotában a csúcstalálkozó, mivel Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben. Ez nem teljesen meglepő, az orosz elnök korábban elkésett már a brit királynőtől és a római pápától is. Trump már vasárnap este a finn fővárosba érkezett.    A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, de ez most az első hivatalos kétoldalú találkozójuk.  A négyszemközti megbeszélést megelőzően, még a kamerák előtt Trump arról beszélt, hogy a világ azt várja tőlük, jöjjenek ki egymással. Az elnök szerint adott a lehetőség a „rendkívüli viszony” kialakítására. A tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említette. Putyin arról beszélt, hogy eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések alapos megvitatásának.

Az orosz kémek árnyéka

Elemzők szerint a helsinki csúcstalálkozó egyik megkerülhetetlen témája a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás is, bár az ezzel kapcsolatos újságírói kérdést Donald Trump - aki korábban jelezte, hogy fel kívánja vetni a témát - ezúttal elhárította. Washingtonban éppen a múlt pénteken emeltek vádat távollétükben az orosz katonai hírszerzés 12 tisztje ellen, a Demokrata Párt számítógépes hálózatának a feltörése miatt. A vádirat szerint az oroszok a megszerzett adatokkal befolyásolni kívánták az elnökválasztás kimenetelét. Előzőleg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága is arra a következtetésre jutott, hogy az orosz titkosszolgálat Putyin utasítására Donald Trump republikánus elnökjelölt javára próbált beavatkozni a választási folyamatba.  A vádemelés alapjául szolgáló bizonyítékokat annak a Robert Mueller különleges ügyésznek a hivatala tárta fel, aki az orosz befolyásolási kísérletek, illetve a Trump-kampánystábbal való esetleges összejátszás ügyében vizsgálódik.

Amerika ostobasága

Néhány órával a helsinki csúcstalálkozó előtt, Twitter-bejegyzésében Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolatai. Úgy fogalmazott, hogy Oroszországgal soha nem volt ilyen rossz a viszony, mégpedig Amerika hosszú éveken át tanúsított ostobasága, illetve az általa boszorkányüldözésnek nevezett Mueller-vizsgálat miatt.  Erre reagálva Hillary Clinton, aki a 2016-os elnökválasztáson Trump demokrata párti ellenfele volt, szintén Twitter-bejegyzésben azt kérdezte az elnöktől, tudja-e egyáltalán, hogy melyik csapatban játszik.  Oroszország következetesen tagadja, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási folyamatba. A helsinki csúcstalálkozó előtt a RIA orosz állami hírügynökség azt jelentette: Moszkva kész megvitatni, hogy a felek kölcsönösen vállaljanak kötelezettséget arra, tartózkodni fognak a másik fél belügyeibe való beavatkozástól.
2018.07.16 17:12
Frissítve: 2018.07.16 18:07