Abe posztjára pályázik a volt külügyminiszter

Kisida Fumio eddigi külügyminiszter lehet Abe Sinzo japán kormányfő utóda a Mainichi Shimbun című lap jelentése szerint. A meggyengült miniszterelnök tegnap átalakította kormányát, s a külügyek eddigi irányítója a kormányzó Liberális Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb posztjára, a politikai tanács élére került. Kisida frakciója jelentős képviseletet kapott az új tokiói kabinetben. 

Az Abe-kabinet népszerűsége megrendült egy korrupciós botrány napvilágra kerülését követően. A konzervatív kormányt vezető Abe támogatottsága a Mainichi számára készült múlt heti felmérés szerint második hónapja zuhant, s már csupán 26 százalékos, a legalacsonyabb azóta, hogy első – alig egy évig tartott – kormányfői megbízatását követően 2012-ben Abe ismét miniszterelnök lett. Baljós jel, ha 30 százalék alá csökken egy miniszterelnök népszerűsége, a lap szerint korábbi kormányfők néhány hónap elteltével kénytelenek voltak leköszönni. Az „abenomics” gazdaságpolitikáját követő miniszterelnökről azt hitték, hogy akár 2021-ig is hatalmon marad, a júliusi tokiói helyi választásokon azonban az LDP súlyos vereséget szenvedett. Abe szerette volna, ha Kisida továbbra is marad a külügyi tárca élén, a külügyminiszter azonban távozott, újságíróknak pedig jelezte, az LDP-n belül Abe sorsa az ő frakciójának támogatásától függ.

Isiba Sigeru volt védelmi miniszter is pályázna a japán miniszterelnöki posztra. A Sankei című lapban közölt felmérés szerint a japánok 20,4 százaléka őt látná alkalmasnak, s csak 19,7 százalék Abe Sinzót. Decemberben még 34,5 százalékos volt Abe támogatottsága e felmérés szerint. A kormányzó Liberális Demokrata Párt a tervek szerint jövő szeptemberben tart vezetőválasztást, nem sokkal a jövőre esedékes parlamenti választások előtt.

Szerző
2017.08.04 10:59

A világ GDP-jének harmadáról állapodott meg Európa és Japán

Publikálás dátuma
2018.07.17 14:02

Fotó: AFP/
A világ GDP-jének harmadáról szól a 640 millió embert érintő egyezmény.
Az egyezményt, ami lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással, négy év előkészület előzte meg - írja beszámolójában az Euronews. Japán az Európai Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában - az unió összes partnere közül sorban a hatodik legjelentősebb.
Az Európai Unió jelenleg 58 milliárd euró értékben exportál árut Japánba - főleg tejtermékeket, mint azt a BBC írja -, és 28 milliárd euró értékben nyújt szolgáltatás a szigetországnak. Az EU-ban több mint 600 ezer munkahely kötődik a japán exporthoz. Japán elsősorban autókat exportál az unióba.
A szabadkereskedelmi egyezmény szinte minden vámterhet megszüntet. Ennek összege csak az Európai Unióban éves szinten az 1 milliárd eurót is elérheti.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a valaha volt legnagyobb jelentőségű kereskedelmi megállapodásnak nevezte a szerződést. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szerződés példával mutatja meg, hogy a kereskedelem együttműködés, és kölcsönösen előnyös megoldások megtalálásáról szól. Toshimitsu Motegi japán gazdasági miniszter szerint a protekcionizmus korában különösen nagy jelentőséggel bír az egyezség partnereinek elkötelezettsége a szabadkereskedelem mellett.
2018.07.17 14:02
Frissítve: 2018.07.17 14:23

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33