Cukorbetegség gyógyszerével lassították a Parkinson-kór előrehaladását

Publikálás dátuma
2017.08.04 15:55
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Fotó: /
A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel lassították a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben - írja a BBC hírportálja.

A Lancet brit orvosi szaklapban ismertetett kutatásba 62 pácienst vontak be, eredményeik azt mutatják, hogy a cukorbetegség gyógyszere megfékezte a kór előrehaladását.

A Parkinson-kór lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az agysejtek károsodásával csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése, ez mozgásproblémákat okoz, a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket, végül a memória gyengülését eredményezi. A kezeléssel a dopamin mennyiségét segítenek növelni, ám az agysejtek tovább pusztulnak, a beteg állapota rosszabbodik, ezt egyetlen gyógymód sem tudja megállítani.

A kutatás során a Parkinson-kóros résztvevők felének exenatid nevű szert adtak, a másik felének hatóanyag nélküli szert (placebót), közben minden páciens folytatta az addigi kezelést. Amint várták, 48 hét elteltével a placebós csoport állapota rosszabbodott, az exenatidos csoport egészsége azonban nem változott. Három hónappal a teszt befejezése után az utóbbiak még mindig jobban érezték magukat. 

"Ez az első, Parkinson-kóros betegekkel végzett klinikai teszt, ahol ilyen mértékű hatást tapasztaltunk. Megbizonyosodtunk, hogy az exenatid nemcsak elfedi a tüneteket, hanem a kiváltó okokra hat" - mondta Tom Foltynie professzor, a kutatók egyike a BBC portáljának.

Hozzátette, hogy az eredményeknek örülni kell, "de óvatosan, mert az eredményeket meg kell még ismételni", valamint sokkal hosszabb időtartamon is tesztelni kell a szert, hiszen hatásos gyógymód az lehetne, ami évekre megállítaná a kórt.

A felhasznált gyógyszer a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukorszintjét segít szabályozni úgy, hogy egy GLP-1 hormonszenzorra hat. Ezek a szenzorok megtalálhatók az agysejtekben is. A tudósok úgy vélik, a gyógyszer hatásosabb működésre vagy túlélésre serkentheti a sejteket, ezért tesztelik idegrendszeri rendellenességek, mint a Parkinson-kór esetében is.

Szerző
2017.08.04 15:55

Mit jelentenek a naptejeken lévő jelölések?

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
Sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa elmondta, mit kell róluk tudni.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenhol ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. A termékek SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UV-B) sugárzás szükséges egy alig észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és nélküle. Ha a leégéshez elég 10 perc, napvédővel ez az idő pedig 100 perc, akkor a termék SPF száma 10-es. 

Bőrtípusnak megfelelő SPF

A bőrtípusokat hat csoportba lehet sorolni, Európában a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, az ilyen bőrtípusú ember jobban barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leég, ezzel kell megszorozni a napvédő krém dobozán látható SPF-számot. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a napon tölthető idő maximuma. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám háromórányi biztonságos napozást ad.

Nem elég egyszer

A vízállóság felirat azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyvenpercnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló jelölés esetében ez az idő 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírásoknak megfelelően: legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben.

Védelem az UV-A és UV-B ellen

Gyakran hallható a széles-spektrumú naptej kifejezés, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. Nézzük meg alaposan a termék címkéjét, olyat vegyünk, amely az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújt.

Fizikai vagy kémiai szűrők?

A kémiai szűrők az UV-sugarak elnyeléséért felelősek és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy az UV-A, az UV-B vagy mindkettő elnyelésére képesek. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverését vagy szétszórását végzik. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációjával nyújtanak megfelelő védelmet az UV-A és UV-B sugarak ellen is. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UV-A és UV-B sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a legjobbak, mert vegyileg közömbösek, biztonságosak és mindenfajta UV-sugárzás ellen védenek - mondta dr. Rózsa Annamária,  az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász szakorvosa.
2018.07.16 14:14
Frissítve: 2018.07.16 14:14