Pofonok

A parlamentarizmus - amelynek lényege a törvényhozó és a végrehajtó hatalom kettéválasztása - újabb nagy pofonokat kapott a héten. Mondhatnánk, megsorozták (bár hozzátehetnénk még két betűt: megsorosozták). Az ütések egyik része a kormányzó párt egyik alelnökétől érkezett. Nem természetes ugyan, mégis érthető, hogy a kétharmados többségét vesztett hatalom minden erővel igyekszik erősíteni meglévő hadállásait. Ehhez még a Ház urától is kapott hathatós támogatást. Ami ugyancsak nem meglepő, hiszen e tisztség birtokosa a kormányzó párt választmányi elnöke is.

A Fidesz hétfőn meghiúsította a nemzetbiztonsági bizottság ülését, csütörtökön már nem. De Németh Szilárd - aki a testületnek is alelnöke - mindkétszer elmondta, nem asszisztálnak ahhoz, hogy Soros György rángassa őket. Mivel a bizottságot a milliárdos hívatta össze, magyar képviselő ügynökei révén. Ezt egyébként nem először állította az egykori rezsibiztos. Egy hónapja egy tévéinterjúban politikai korrupcióval vádolta ellenzéki képviselőtársait. Úgy fogalmazott, a parlamentben nem az történik, amit az emberek akarnak, hanem az, "amit egyébként az őket megvásárló milliárdosok akarnak". Amiből látható, nagyon is következetes a Fidesz kommunikációs stratégiája. Nyilván az sem véletlen, hogy ennek megvalósítását Németh Szilárdra bízták.

De Kövér László sem marad el tőle. Abban a szellemben, amit már többször kifejtett. Miszerint amit a szocialisták művelnek, annak a bolsevizmushoz több köze lehet, mint a parlamentarizmushoz. Így a házelnök a héten személyesen dobta vissza a Miniszterelnöki Kabinetirodához - vagyis Rogán Antalékhoz - érkezett képviselői kérdést. Arra hivatkozott, hogy nem a kormány hatáskörébe tartoznak a felvetések, tehát nincs mit tenni, jobb, ha elfelejtik az egészet. Érdekes módon a letelepedési kötvényekről szóltak a kérdések, amelyek felmerültek a már említett bizottsági ülésen is.

A pofonok összeérnek. Látható, minek tekinti pártunk és kormányunk a parlamentet. Biztos, hogy nem szégyellik. Talán még büszkék is rá.

Szerző
2017.08.05 08:09

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24