Olasz hadihajók Líbia partjainál

Publikálás dátuma
2017.08.05 07:38
Fotók: AFP/Angelos Tzortzinis
Fotó: /
Itáliát háborúval fenyegette meg egy líbiai katonai vezető, Róma azonban nem tart összecsapásoktól.

Bár a 73 esztendős Halifa Haftar tábornok, a Líbia keleti felét uraló erők vezetője engedély nélküli beavatkozásnak minősítette az olasz haditengerészet líbiai misszióját, s azt is közölte, az általa irányított erők készek a „betolakodók” bombázására, az olaszokat nem hatotta meg a fenyegetés. A Comandante Borsini nevű, 90 méter hosszúságú hajót már a napokban Líbia partjaihoz vezényelték, de további hajók is készenlétben állnak. Az olasz fegyveres erők összesen mintegy félezer katonája nyújt technikai-logisztikai segítséget a líbiai parti őrségnek az embercsempészet megakadályozásához, illetve a migrációs hullám megfékezéséhez. Az olasz kormány közlése szerint a missziót a líbiai nemzeti egységkormányt irányító Fajez esz-Szarradzs kormányfő kérte Romától. Az olasz törvényhozás szerdán adott zöld utat az akciónak.

Haftar tábornok az Al Arabija csatornán megdöbbentőnek nevezte, hogy „olyan baráti ország, mint Itália, ilyen manőverben vesz részt”. Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök azt közölte, mindez csak propaganda a Bengáziban székelő katonai vezető részéről. Marco Minniti belügyminiszter hivatala azt közölte, Haftarnak nincs oka az ellenségeskedésre, mert minden lépésről előre tájékoztatták őt. Az olasz védelmi minisztérium mindezeket azzal egészítette ki, hogy az olasz haderőnek joga van az önvédelemhez, vagyis ha tüzet nyitnak rájuk, válaszolhatnak. Az olaszok egyelőre ügyet sem vetnek a fenyegetőzésre, mert tisztában vannak azzal, hogy a tábornok nem rendelkezik olyan hadihajókkal, amelyekkel képes lenne megtámadni olasz egységeket. Harci gépei vannak ugyan, ezek azonban még arra sem képesek, hogy az általa ellenőrzött, mintegy 500 kilométeres partszakaszt folyamatosan ellenőrizzék.

A Kreml által fegyverekkel segített Halifa Haftar célja egyértelmű: gyengíteni akarja a központi kormányzatot. Az észak-afrikai államban ugyanis két, párhuzamosan működő kabinet viaskodik egymással. Az ország nyugati felét a nemzetközileg elismert, úgynevezett nemzeti egységkormány tartja ellenőrzése alatt, a keleti részt, Bengazi központtal viszont a Haftar által fémjelzett el nem ismert kormányzat uralja.

Az Európai Bizottság ugyan nem nyilatkozott a kelet-líbiai vezető és az Olaszország között kialakult feszültség kapcsán, ugyanakkor a dpa hírügynökség brüsszeli körökre hivatkozva azt közölte, nem tartanak komoly fenyegetéstől. Kérdés azonban, hogy a vita miként érinti az EU 2018-ig meghosszabbított haditengerészeti műveletét, a két éve indított „Sophiát”.

Haftar nem először bírálja az olaszokat. Megtette ezt már tavaly ősszel is, amikor Róma katonai kórházat hozott létre Miszratában a líbiai hadsereg tagjai számára, a tábornok beleegyezése nélkül.

Róma nemcsak Haftarra dühös, hanem Emmanuel Macronra is. Részben azért, mert a francia elnök nem kíván segíteni a menekültválság által idén különösképpen sújtott Olaszországnak. Másrészt pedig amiatt, mert az olasz kormányzat szerint a rivalizáló líbiai erők által szűk két hete Párizsban, Macron jelenlétében aláírt tűzszünet csak szemfényvesztés volt. Ezt erősítette meg Angelino Alfano külügyminiszter, aki nem tud közös nevezőre jutni a francia kormánnyal a menekültügy kapcsán.

Hajókkal viaskodnak
Az olasz parti őrség a nem kormányzati szervezetek mentőcsónakjainak ténykedésével is felettébb elégedetlen. Bár Róma úgynevezett magatartási kódexet akart elfogadtatni ezen NGO-kkal, ez végül nem jött létre. Marco minniti belügyminiszter úgy véli, hogy a magánhajókkal nem segítik a mentést, éppen a csempészbandákkal szembeni fellépést akadályozzák.

2017.08.05 07:38

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras