Előbb a vizes vb, most a hőség - Kimerültek a metrósok is

Publikálás dátuma
2017.08.04 20:53
Illusztráció: Tóth Gergő
Fotó: /
A vizes vb kizsigerelte a BKV metróvezetőit, akiket szabadságról rendeltek vissza a rendezvény alatti járatsűrítések miatt. Most a nagy hőségben lehetetlen kevesebb munkát adni a túlterhelt járművezetőknek, 50-60 fő eleve hiányzik, sokan betegszabadságon vannak.

A 3-as metró vonalán közlekedő régi orosz szerelvényekben és a kisföldalattiban is panaszkodnak a rendkívüli hőségre a járművezetők – tudtuk meg BKV-s forrásainktól. A 40 fok stabilan tartja magát a vezetőfülkében, azzal tetézve a kellemetlen hőérzetet, hogy az alagútban még be is fülled a levegő. A metróvezetők is szeretnének kevesebb terhelést kapni, hőségriadó idején többet pihenni, akárcsak a felszínen dolgozó kollégáik, de ők se tehetik meg. A BKV föld alatti vonalain is létszámhiánnyal küzd, ahogy a felszínen is a buszokon: kevés a járművezető, úgy tudjuk, jelenleg 50-60 embernek tudna azonnal munkát adni a közlekedési társaság.

Lazábbra azért se tudják szabni a beosztásukat, mert nincsenek tartalékok. A vizes világbajnokság idején fokozott mértékben terhelték a metró üzemigazgatóság dolgozóit.  A 2-es vonalon  3 napon át plusz személyzetre volt szükség, ezen belül a 3. napon üzemidő hosszabbítás is volt. A 3-as vonalon járatsűrítés volt végig a rendezvény során, a földalattin egy héten át.

Számos BKV-s dolgozót, járművezetőt rendeltek vissza szabadságról, ők abban bízhatnak, hogy később kivehetik a bennragadt  szabadnapokat.  Így aztán jelenleg semmilyen kapacitás nincs arra, hogy többen kevesebbet dolgozzanak a rekkenő hőségben. A tartalékállományt is be kell vetni, miután a nagy melegben előjövő betegségek, rosszullétek miatt több BKV-s dolgozó betegszabadságra kényszerült menni. A metróban egyébként tovább tart a kánikula, ha levonult a hőség, még 3-4 napba telik, míg kiszellőzik a teljes alagúthálózat.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint erre a helyzetre csak egyvalami adna megoldást: a pénz. „Nem lehet más a cél, mint az összes BKV-járművet, modern, klímával ellátott járműre cserélni, mind az utastérben, mind a vezetőfülkében. Ha a BKV el lenne látva pénzzel, jutna a létszámbővítésre is. Így többen kevesebbet tudnának dolgozni megfelelő körülmények között.

Bár őket is megterheli a rendkívüli forróság, emiatt nem fognak eljárást kezdeményezni a BKV-val szemben, ahogy sajtóhírek szerint az Egységes Közlekedési Szakszervezet tette. A buszos üzletág dolgozóinak érdekképviselete a munkavédelmi hatóságnál panaszolta be a BKV-t az elviselhetetlen munkakörülmények miatt. „Azért nem fordulunk a munkavédelmi hatósághoz, mert a feljelentéstől egy csapásra sem a kánikula, sem a létszámhiány, sem a járművek állapota nem fog változni. „A jövőben viszont több pénzt kell fordítani az ilyen helyzetek elkerülésére, amit képviselni fogunk” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

2017.08.04 20:53

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39