Hogy mi? Magyarország, mint nyugdíjasparadicsom?

Publikálás dátuma
2017.08.05 13:36
Shutterstock fotó, illusztráció
Fotó: /
Az Overseas Retirement Indexben 13 kritérium alapján választották ki, hol lehet a legjobb nyugdíjasként élni a világon, és jó hír lehet a magyar nyugdíjasoknak, hogy nem kell sehová sem költözni: Budapest is benne van a legjobb tízben - lep meg a hírrel a Portfólió. A megélhetési költségek, a szórakozás, az egészségügy vagy éppen a lakhatási lehetőségek alapján Budapesten kívül több európai város is felfért a tizes listára. Igaz, a kritériumok azt jelzik, hogy valójában a külföldről érkező - az otthonról kapott magas nyugdíj birtokában - idős ember éreztheti magát a munkás évek után megpihenve a paradicsomban Magyarországon.

A frissen publikált tanulmány készítői azt nézték meg, hogy a nyugdíjasoknak legfontosabb szempontok alapján mely városok lehetnek a legélhetőbb nyugdíjparadicsomok. A 13 kritérium, amit megvizsgáltak:

- megélhetési költségek,
- bűnözés és biztonság,
- angol nyelv ismerete (mivel angol a tanulmány),
- szórakozás,
- környezet,
- környezeti feltételek,
- a külföldi csoportok/közösség megléte és összetartása,
- egészségügy,
- infrastruktúra,
- rekreációs lehetőségek,
- letelepedési lehetőségek és adók,
- ingatlanok árai és
- a külföldi tulajdonjog-szerzésre vonatkozó korlátozások.

A fenti feltételek alapján felállított tizes listára Budapest is felkerült a 8. helyen, fővárosunkkal kapcsolatban külön kiemelték, hogy Európa egyik legbájosabb fővárosa, ahol a modern városi látkép mellett fontos hangsúlyt kap a történelmi oldal is. Külön kiemelik Budapest termálfürdőit és a világszinten is elismert fesztiváljait, de leginkább a szuper alacsony költségeket.  ( ez nyilvánvalóan a külföldről érkező nyugdíjakra vonatkozik - a szerk.)  A tanulmány szerint ugyanis nagyon alacsony árak mellett tudják élvezni az európai színvonalat azok a nyugdíjasok, akik Budapestet választják.

A tizes listát itt találják.

Szerző
2017.08.05 13:36

Eltörheti intézkedés közben a delikvens karját a rendőr - legalábbis néha

Publikálás dátuma
2018.07.17 11:01
illusztráció
Fotó: AFP/
Rátörtek otthonában egy beteg nőre, kirángatták fürdőkádjából, és eközben eltörték a kezét a hatóságok. Az ügyészség szerint mindez szakszerű volt - és az ítélet jogerős.
A pszichiátriai problémákkal küzdő nőhöz aggódó anyja előbb mentőt hívott, majd mikor ő nem nyitott ajtót, a mentősök szóltak a rendőrségnek - számol be az egy évvel ezelőtti esetről a Magyar Helsinki Bizottság. A rendőrök a fürdőkádjából rángatták ki a beteget, megbilincselték, az egyik karja az intézkedés során eltörött.
Az orvosi dokumentáció szerint a nő karja a fürdőkádból kicsúszás során tört el. Azonban szinte minden mozzanatot rejtett kamera rögzített, így bizonyítható, hogy a rendőri intézkedés alatt következett be a súlyos sérülés.
Az ügyészség mégis megszüntette a büntetőeljárást, mondván, bűncselekmény nem történt. A Helsinki Bizottság szerint számos körülmény mutat arra, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés történt, ezért panaszt nyújtottak be a döntéssel szemben - írták júniusi közleményükben.
Az eljáró rendőröket ki sem hallgatták, az ügyészség úgy állapította meg, hogy bizonyára nem hibáztak.
A nő ügyvédjének ezzel kapcsolatos panaszát elutasították - derül ki az RTL Híradóból. Most a Strasbourgi nemzetközi bírósághoz fognak fordulni. Az ügyészség csak annyit nyilatzkozott az RTL-nek: a döntés jogerős.
2018.07.17 11:01
Frissítve: 2018.07.17 11:02

A pékek dupláznák a kenyér árát - immár biztos a drágulás

Publikálás dátuma
2018.07.17 11:00
Népszava fotó
Fotó: /
Nem terem a búza, akár 15 százalékkal is drágulhat a liszt - duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele.
„A sütőipari cégek 60 százaléka veszteséges, nem tudja rendesen fizetni a dolgozóit”
 - fogalmazott Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója az ATV Híradónak. Szerinte Duplájára kéne emelni a kenyérárakat: a sütőipari ágazat szenved a pénzhiánytól. Ők két lisztáremelést csináltak végig idén úgy, hogy nem emelték a kenyér árát, de a mostani emelkedést szeptembertől már a fogyasztók is érezni fogják.
10-15 százalékos drágulás jöhet: kevesebb búza terem az idén, így várhatóan emelkedik a liszt, és így a kenyér ára is.
Ez azt jelenti, hogy aki például a jelenleg 380 forintos parasztkenyeret választja a pékségben, az ősztől akár 440 forintot is fizethet.
2018.07.17 11:00