Korrupcióellenes tüntetés Izraelben

Publikálás dátuma
2017.08.06 12:18
Ő is szereti a focit - Forrás: Benjamin Netanjahu/Facebook
Fotó: /
Több mint kétezren tüntettek a korrupció ellen Izraelben szombat este az állami főügyész lakásának közelében, Petach Tikván, miközben velük szemben pár méterre néhány tucat kormánypárti tüntető is megjelent.

Szombat este már harminchetedik hete tüntettek Aviháj Mandelblit államügyész lakásának közelében a korrupció ellen, követelve a Benjámin Netanjahu kormányfő elleni nyomozás és a vádirat benyújtásának felgyorsítását.

Ezen a hétvégén először a kormányzó jobboldali Likud párt Netanjahuhoz hű hívei is felsorakoztak velük szemben. Ők az interneten tömeges mozgósítást és legalább ezer fős részvételt hirdettek, de csak néhány tucat hangadó jelent meg izraeli zászlókba burkolódzva a korrupciót elítélőkkel szemben, olyan szlogeneket skandálva, hogy "Bibi melech Iszrael", vagyis "Bibi, (Benjámin Netanjahu) Izrael királya".  Az ellentüntetők a Petach Tikván található bevásárlóközponttal szemben elsősorban a médiát okolták és gyalázták a kormányfő elleni korrupciós nyomozásokért és a demokratikusan megválasztott hatalom elleni puccsal vádolták a "baloldali" újságírókat a megvesztegetési ügyek kiteregetése miatt.

Közben a tér másik oldalán, a bevásárlóközpont árkádjai alatt a hétről hétre fokozatosan növekvő és ezen a héten az eddigi legnagyobbra duzzadó tömeg - a helyi média szerint két-háromezer tüntető - a múlt héten már hivatalosan is korrupciós nyomozás alatt álló miniszterelnök távozását követelte, a nyomozás lassú ütemét sérelmezte és ezért Mandelblitet okolta. A korrupcióellenes tüntetés elvileg pártoktól független volt, noha egyértelműen többségben voltak az ellenzéki, baloldali pártok tagjai és támogatói, de megjelentek és beszédet mondtak a kormányzó Likud párt olyan képviselői is, akik szemben állnak az utóbbi hónapokban a kormány vezető köreiben feltárt megvesztegetési ügyekkel.

Az utóbbi hetekben az ország egyre több városában zajlottak a Petach Tikván rendezett legnagyobb demonstrációval egy időben hasonló tüntetések, ezen a szombaton összesen tizenhét helyen szálltak síkra a korrupcióval szemben. A megvesztegetési ügyek ellen tüntetők többek között olyan jelszavakat skandáltak, mint "A vagyon alvilági rendszere", "Elég volt a korruptokból", "Bibi Netanjahut a Maszijáhu börtönbe" (ez az a büntetés-végrehajtási intézmény, ahonnan mindössze pár hete szabadult az ország előző kormányfője, a korrupció miatt elítélt Ehud Olmert).

A tömegtüntetést egy nappal azután rendezték, hogy Ari Harow, Netanjahu bizalmasa és volt kabinetfőnöke vádalkut kötött az izraeli ügyészséggel, s ennek keretében vallomást tesz a miniszterelnök elleni nyomozásokkal kapcsolatban. Harow átadja ismereteit az oligarchák által a Netanjahu családnak adott nagy értékű ajándékairól, a kormányfőnek a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási korrupciós ügyéről. Az egykori kabinetfőnök a tévé beszámolója szerint a tengeralattjárókkal és más gyanús katonai beszerzésekkel kapcsolatban is rendelkezik információkkal.

Az izraeli médiában az utóbbi napokban megjelent elemzések szerint Ari Harow vádalkuja alapvető változást hozott Benjámin Netanjahu helyzetében, aki a várható vádirat benyújtásáig már csak "béna kacsaként" tud kormányozni, mert minden lépését annak függvényében vizsgálják majd, hogy az ellene folyó bűnügyi nyomozás miatt tette-e meg.

Az izraeli törvények szerint Netanjahu elvileg még a vádirat benyújtása után is hivatalában maradhat, de ilyenre még nem volt példa Izrael történetében, és a legfelsőbb bíróság egyik korábbi döntése szerint le kell mondania annak a miniszternek, aki ellen bűnügyi vádiratot nyújtottak be. Benjámin Netanjahu elődje, Ehud Olmert már jóval a korrupciós ügyészi vádirat elkészítése előtt átadta a miniszterelnöki széket, és távozása után új választásokat írtak ki Izraelben.

Netanjahu pénteki, a Facebookon elhangzott üzenetében "háttérzajnak" nevezte az Ari Harow-val aláírt vádalkut követő hatalmas izraeli médiavisszhangot és kijelentette, hogy tovább kívánja vezetni az országot.

Szerző
2017.08.06 12:18

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras