Előretekintenek a republikánusok

Publikálás dátuma
2017.08.07 07:31
Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Fotó: /

Donald Trump nyaralni ment, de a Twitter-üzenetekkel nem hagyott fel. Szombaton is szorgalmasan írogatott, nem utolsósorban arról, hogy valójában nem is vakációzik, hanem bedminsteri golfklubjából dolgozik, amíg modernizálják a Fehér Ház légkondicionáló rendszerét. Trump korábban bírálta Obamát, mert nyáron 17 napos szabadságot vett ki, majd most ő is pont ennyi napig lesz távol Washingtontól. De már George W. Bush megmondta egykor, az amerikai elnököt a feladatai a nyaralásra is elkísérik.

Trump golfozás közepette időt szakított arra is, hogy megdicsérje eddig élesen támadott igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst, amiért bejelentette, megkettőzte a harcot a kormányzati kiszivárogtatók ellen. Egyben bejelentette, felülvizsgálják az Obama-kormányzat megengedő politikáját az újságírói információgyűjtéssel kapcsolatosan. Sessions, akinek ingott a posztja, máris négy ember ellen emelt vádat, akik a Fehér Házból állítólag információkat szivárogtattak ki a sajtónak.

A Wall Street Journal információiból derült fény csütörtökön arra, hogy az orosz választási beavatkozás ügyében vizsgálódó különleges ügyész, Robert Mueller vádesküdtszéket vont be a vizsgálatba. A New York Times pedig azt tudta meg, hogy Mueller irodája első alkalommal kért ki dokumentumokat a Fehér Házból, a még februárban menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn ügyeivel kapcsolatosan. Az elnök ügyvédje, Ty Cobb ezt nem erősítette meg, de hangsúlyozta, együttműködnek a Mueller felügyelte vizsgálattal. Flynn nemzetbiztonsági átvilágításakor elhallgatott ezt-azt, így nem számolt be arról, hogy török megbízásból is lobbitevékenységet folytat.

A NYT szerint bár messze van még 2020, republikánus szenátorok máris gyakorta látogatnak Iowába, New Hampshire államba, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója aligha indul újra az elnökségért. Tom Cotton, Ben Sasse, s a tavaly is próbálkozott ohiói kormányzó, John Kasich nevét is megemlítették, s hosszan írta arról, hogyan építi ki önálló politikai bázisát Mike Pence alelnök, szorosra vonva kapcsolatait a republikánus kampánytámogatókkal. Pence sajtótitkára Twitteren gyorsan cáfolt is, „nevetségesnek” minősítve, hogy az alelnök indulni akarna 2020-ban. Pence személyzeti főnöke szerint is ez „hamis hír”.

Szerző
2017.08.07 07:31

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras