Brit ajánlat az Uniónak

Publikálás dátuma
2017.08.07 07:33
Fotó: AFP
Fotó: /

Először hallott a brit közvélemény konkrét összeget az Unióból való kilépés árával kapcsolatban kormányzati forrásokból. A The Sunday Telegraph híre szerint a szigetország “36 milliárd fontot hajlandó fizetni az Európai Uniónak a “válási számla” kiegyenlítése gyanánt. A lap úgy értesült, vezető kormányzati tisztviselők belátták, ez az ajánlat az egyetlen lehetőség a zsákutcába torkolt tárgyalások előrelendítésére”.

A lap három egymástól független forrásra hivatkozva jelentette meg információját, cáfolva ezzel azt a korábbi találgatást, mely szerint Theresa May kormányfő akár 50 milliárd fontot is kész vállalni. A 36 milliárd fontos “végkielégítés” feltétele: az EU tegyen ígéretet arra, hogy ezután rátérhetnek a Brexit utáni kapcsolatok, köztük a kereskedelmi viszonyok rendezésére. Brüsszel korábban kijelentette, a válási költségeket, a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok jogait és az ír határ kérdését egyaránt tisztázni kell, mielőtt szóba kerülhetnek egy szabadkereskedelmi egyezmény részletei.

2017.08.07 07:33

A világ GDP-jének harmadáról állapodott meg Európa és Japán

Publikálás dátuma
2018.07.17 14:02

Fotó: AFP/
A világ GDP-jének harmadáról szól a 640 millió embert érintő egyezmény.
Az egyezményt, ami lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással, négy év előkészület előzte meg - írja beszámolójában az Euronews. Japán az Európai Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában - az unió összes partnere közül sorban a hatodik legjelentősebb.
Az Európai Unió jelenleg 58 milliárd euró értékben exportál árut Japánba - főleg tejtermékeket, mint azt a BBC írja -, és 28 milliárd euró értékben nyújt szolgáltatás a szigetországnak. Az EU-ban több mint 600 ezer munkahely kötődik a japán exporthoz. Japán elsősorban autókat exportál az unióba.
A szabadkereskedelmi egyezmény szinte minden vámterhet megszüntet. Ennek összege csak az Európai Unióban éves szinten az 1 milliárd eurót is elérheti.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a valaha volt legnagyobb jelentőségű kereskedelmi megállapodásnak nevezte a szerződést. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szerződés példával mutatja meg, hogy a kereskedelem együttműködés, és kölcsönösen előnyös megoldások megtalálásáról szól. Toshimitsu Motegi japán gazdasági miniszter szerint a protekcionizmus korában különösen nagy jelentőséggel bír az egyezség partnereinek elkötelezettsége a szabadkereskedelem mellett.
2018.07.17 14:02
Frissítve: 2018.07.17 14:23

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33