Kancellári remények

Publikálás dátuma
2017.08.07 07:37
Fotó: AFP/John Macdougall
Fotó: /
Martin Schulz, a német szociáldemokraták elnöke holnaptól kezdi meg a választási kampányt. Várhatóan rendkívül nehéz dolga lesz.

Másfél hónapja maradt az SPD első emberének arra, hogy véghez vigye a csodát, s nemcsak hogy befogja Angela Merkelt,meg is verje a parlamenti választáson. Míg az év elején az Európai Parlament volt elnöke saját népszerűségének köszönhetően szinte a hátán vitte a pártot, a Schulz-effektusnak már hónapokkal ezelőtt vége szakadt. Amikor megtették kancellárjelöltnek, Sigmar Gabriel visszalépett egy sorral, 61 éves kora ellenére még új fiúnak számított a német belpolitikában, hiszen csak az EP-ben politizált, német szövetségi szinten soha. Ma már azonban a választók úgy látják, ő sem volt képes arra, hogy új alapokra helyezze a szociáldemokratákat.

A legnagyobb gond az Schulz szempontjából, hogy a választások közeledtével egyre csak nő a különbség Angela Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU és az SPD között. Ha a kancellár meghosszabbítaná szokásos olaszországi nyaralását egészen a választás időpontjáig, valószínűleg akkor sem kellene tartania választási vereségtől. Vagyis a papírforma szerint ha semmit sem csinál, abban az esetben is nyer.

A legdrámaibb különbséget a két nagy párt között az Infratest dimap ügynökség mérte, amely szerint már 17 százalék választja el egymástól a CDU-t és az SPD-t. Májusban a különbség ugyanezen iroda szerint még 10, április közepén 3 százalék volt, márciusban pedig még egyenlően álltak. Az INSA ügynökség esetében nem ennyire drámai a helyzet: „csak” 12,5 százalékkal látja előrébb a CDU-t, de a trend itt sem Schulzékat segíti.

A szociáldemokratáknál is egyre jobban érződik az idegesség. Schulz azt remélte, hogy új adópolitikájával sikerül jó pontokat szerezni a választók körében. Június közepén jelentette be, hogy a gazdagabbak adóterheit növelné, a közepes keresetűeket viszont csökkentené. A családok támogatását is kilátásba helyezte. Bejelentései azonban nem keltettek nagyobb visszhangot. Látva azt, hogy a különbség nem csökken az SPD és a CDU között, július végén váratlanul Merkel menekültpolitikáját is szóba hozta. Bár egyetértett azzal, hogy segítséget kell nyújtani a menedékkérőlnek, annak a véleményének adott hangot, hogy Merkel túl sok migráns előtt nyitotta meg Németország kapuit. Kérdés, hogy a téma felvetése jó ötlet volt-e, mert ez a szociáldemokrata szavazókat is megoszthatja.

A felmérések alapján nem valószínű, hogy Schulz bízik saját győzelmében, de egyáltalán nem mindegy, mekkora lesz a különbség. Tisztán baloldali kormány aligha alakulhat a választások után, de a nagykoalíció folytatódhat, ha sikerül megakadályozni, hogy a CDU és a szabaddemokrata FDP együttesen abszolút többségre tegyen szert. A szociáldemokrata elnök erre koncentrál majd a kampány finisében, s holnap kezdődő országos turnéján. Először a keleti tartományokat keresi fel a „Schulz Live Tour” keretében. Harminc nap alatt a tervek szerint 60 helyszínt keres fel, mind a 16 tartományban. Több mint 20 ezer kilométert tesz meg ezen idő alatt. A nagy fináléra két nappal a választás előtt Berlinben kerül majd sor. Valójában még szeptember 23-án is lesz egy fellépése Aachenben, ezt az SPD stábja már „bónusznak” nevezi.

Az SPD összesen 24 millió eurót költ a kampányra. Plakátjain öt különféle témára koncentrál, a családpolitikára, nyugdíjakra, az igazságos bérezésre, az innovációra, a képzésre. Az első hullám után egyre több Martin Schulzot ábrázoló plakátot függesztenek majd ki ezzel a szöveggel: „A jövőhöz új ötletekre van szükség. Ehhez olyasvalakire van szükség, aki meg is tudja valósítani őket”. A harmadik hullámban pedig célzott üzeneteket közölnek.

2017.08.07 07:37

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras