Távozik posztjáról Del Ponte

Publikálás dátuma
2017.08.07 10:08
Carla Del Ponte FOTÓ: FABRICE COFFRINI / AFP
Fotó: /
Távozik posztjáról a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék hajdani főügyészeként nemzetközi hírnévre szert tett Carla Del Ponte. 

A tapasztalt diplomata, nemzetközi jogász az elmúlt években a világszervezet Szíriával foglalkozó vizsgálóbizottságában ténykedett, ám olyannyira kiábrándítónak és fölöslegesnek érezte az ENSZ-testület működését, hogy inkább leköszön – adta hírül tegnap a svájci Blick. A lap szerint a 70 éves Del Ponte a közeli napokban nyújtja be lemondó levelét, bár még részt vesz egy, a polgárháborús bűntettek témájának szentelt, szeptemberi tanácskozáson.

„Nem maradhatok tovább tagja ennek a bizottságnak, amely egyszerűen semmit sem tesz” – idézte a diplomáciai karrierje előtt jogi pályát befutó asszony szavait a lap. Del Ponte kifejtette: a szíriai helyzetet vizsgáló testület nem élvez komoly politikai támogatást, addig egyfajta alibi-szervezet marad, a politikai háttértámogatáshoz viszont a Biztonsági Tanácsnak létre kellene hozni egy, a szíriai háborús bűntettek ügyében illetékes, külön, széles jogkörű törvényszéket.

Ám a BT a jelek szerint nem törekszik az igazságra – fogalmazta meg kemény vádjait Del Ponte, aki úgy véli, hogy a több mint fél évtizede polgárháború sújtotta közel-keleti országban eleve hibás a jó és rossz felek szembeállítása. Többnyire úgy kezelik, hogy a kormányzat a gonosz, s az ellenzék a jó. Pedig valójában Szíriában mindenki a rossz oldalon áll. Bassár al-Aszad rendszere szörnyű, emberiség elleni bűntetteket követett el, például vegyi fegyvereket vetett be. Ám az ellenzék valójában szélsőségesek és terroristák csoportja – vélekedett Del Ponte, akit a világszervezet egyik legtapasztaltabb nemzetközi jogászának tartanak. Korábban, 1999 és 2007 között a ruandai népirtás, illetve a balkáni polgárháború felelősei ellen lépett fel. „A szíriai háború azonban szörnyűbb annál, ami Ruandában vagy Jugoszláviában történt” – mondta Del Ponte.

 

Szerző
2017.08.07 10:08

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras