Veszélyben Maduro hatalma

Publikálás dátuma
2017.08.08 07:32

Fotó: /
A kormánnyal elégedetlen, április óta tüntető civil lakosság után a jelek szerint a hadseregen belül is fellázadtak Nicolás Maduro kormánya ellen.

Jelenleg is folyik a hajsza tucatnyi személy után, akik komoly fegyverarzenált tulajdonítottak el Venezuela egyik legfontosabb katonai támaszpontjáról, miután vasárnapról hétfőre virradóra megtámadták az ország északi részén, Valenciában található bázist.

A szocialista elnök beszámolója szerint az akcióban húszan vettek részt, ketten tűzharcban meghaltak, nyolc személyt – egy volt főhadnagyot, valamint felfegyverzett civileket – pedig letartóztattak. Maduro az állami televízióban nem nevezte puccsnak a történteket, hanem „bérgyilkosok” által elkövetett „terrorista merényletről” beszélt. Az egyelőre zavaros hátterű akció azonban mintha egy újabb lázadás lenne Maduro egyre diktatórikusabb hatalma, s az országban uralkodó kilátástalan helyzet ellen, ráadásul abból a szektorból jön a bizalomvesztés, amelyre Madurónak feltétlen szüksége van, ha elnök akar maradni: a fegyveres erőktől.

Az El País beszámolójából kiderül, hogy a vasárnapi akciót a Nemzeti Gárda egyik volt parancsnoka, Juan Caguaripano vezette, akit már három éve köröztek árulás és lázadás miatt. Köze volt ugyanis a 2014-es „kék puccshoz”, amelyben a hadsereg más magas rangú vezetői is részt vettek. Caguaripanónak sikerült eltűnnie, s a közelmúltban meggyőzött több katonát, hogy ürítsék ki a Paramacay támaszpont fegyverraktárát, terveik között szerepelt továbbá, hogy elfoglalják a bázist. Ez utóbbi nem sikerült, a Maduróhoz hű katonák ugyanis leverték a lázadást. Caguaripanónak azonban sikerült megszöknie, s az akció után néhány órával Twitteren adott hírt magáról: „Elégedettek vagyunk, a fegyveres erők tagjainak segítségével sikerült elérnünk a célunkat”.

Ezzel egy időben a fegyveres erők (FANB) vezetése közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy a szervezet „sértetlen, egységes… s feltétlen hűséggel szolgálja az elnököt”. Mindezek ellenére a vasárnapi akció épp ennek az ellenkezőjét jelzi. Az utóbbi hónapokban a katonai elhárítás a hadsereg több tagját is őrizetbe vette, amiért állítólag különféle lázadásokat szerveztek. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni a venezuelai puccskísérletekkel, hiszen júniusban egy hasonló, ám igen gyanús akciót hajtott végre egy volt nyomozó, aki ellopott egy helikoptert, majd megtámadta a legfelsőbb bíróság épületét. A férfiról kiderült, hogy mellékállásban színész, és furcsa mód azóta sem akadtak a nyomára, a botrány csendben elült. Az országban zajló krízist figyelemmel kísérő szakértők közül akkor többen is arra figyelmeztettek, hogy a caracasi vezetésnek érdekében állhatott megrendezni a puccskísérletet, hiszen utána még keményebben lecsaphattak az utcán tüntető kormányellenes tömegre. Ennek ellenére tény, hogy a súlyos élelmiszerhiány, s az elnöki hatalommal való visszaélése nyomán kialakult országos elégedetlenség a hadseregben is érzékelhető. Az alkotmányozó nemzetgyűlés júliusi megválasztása pedig csak növelte a válságot és az elégedetlenséget a venezuelaiak körében.

Kitart a főügyész
Luisa Ortega, a posztjáról eltávolított, Nicolás Maduróval szemben igen kritikus egykori főügyész vasárnap kijelentette: továbbra is ő az ország főügyésze. „Itt nincs kormány…A demokrácia, az alkotmány, és a szabadság megmentése érdekében elengedhetetlen, hogy a venezuelaiak egységesek legyenek” – mondta Ortega,akit néhány napja menesztettek posztjáról.

2017.08.08 07:32

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras