Demográfiai gödörben Oroszország

Publikálás dátuma
2017.08.09 07:32
Fotó: Ria Novosti/Alexey Nikolsky
Fotó: /

A legfrissebb felmérések az orosz lakosság drámai csökkenéséről adnak hírt. A szakemberek egyenesen azt állítják: Oroszország demográfiai gödörbe zuhant. A lakosság természetes fogyása háromszorosára növekedett a statisztikai hivatal jelentése szerint. Idén január-májusban 112 ezer a csökkenés, tavaly még csak valamivel 41 ezer felett volt. Az első öt hónapban mintegy 679 ezren születtek, tavaly ugyanebben az időszakban 762 ezren. Az egész évre vetítve 1 millió 570 ezer születésre számítanak. A statisztikai hivatal szerint a veszteségek egy részét a migráció kompenzálja. Tavaly 262 ezer migráns – elsősorban Közép-Ázsiából, alacsony iskolai és szakmai végzettséggel – érkezett Oroszországba. A jövőben évente 250-300 ezer emberre számítanak, többek között Vietnamból és Kínából is.

Június elsején Oroszország lakossága 146,8 millió volt. Egy moszkvai kerekasztal-beszélgetésen még komorabb jövőt vázoltak fel a résztvevők. A statisztikai hivatal szakértője a helyzet további rosszabbodására számít. Oroszország demográfiai gödörbe került – jelentette ki Alekszej Raksa. A 20-28 éves nők száma igen alacsony. A nehéz kilencvenes évek következménye ez, amikor az emberek gondolni sem mertek az utódokra. A népességfogyás még abban az esetben is eltarthat 2031-ig, ha megváltozik a trend, és több gyereket fognak szülni.

A szociológusoknak arra a kérdésére, miért nem akarnak gyereket, a leggyakoribb válasz az volt, hogy nincs elég pénz, sokba kerül egy gyerek felnevelése, gátolja a szabadságot, túl nagy a felelősség. Megoldásként a szakértők azt ajánlják az államnak, hogy hagyjon fel a szülés puszta ösztönzésével, koncentráljon a szilárd gazdaság megteremtésére.

Azok, akik gondolkodnak a gyerekáldáson, többségükben két gyereket szeretnének, elenyészően kevesen vannak, akik nagy családot terveznek. Akinek pedig már van, általában egy gyereket nevelnek.

Az idős embereknél azt tapasztalták, hogy azok, akik házasok, tovább élnek. Csakhogy a 45 év feletti nők általában nem mennek férjhez, ha már elvesztették a párjukat, vagy addig is magányosak voltak.

Nem állnak jól az átlagéletkor tekintetében sem. Igaz, ezen a téren van fejlődés. 2005-ben az átlagéletkor 65 év volt, ma 72,5. Ez rosszabb az európai mutatóknál. Az európai átlagot leginkább 1964-ben közelítették meg, de az azt követő alkoholellenes kampány következtében vásárolt vodka-pótló kotyvalékok hatalmas pusztítást végeztek.

Mint a NEWS.ru hírportál beszámol róla, a születésszám folyamatos emelkedése a kétezres évek elején egy ideig büszkeséggel töltötte el a moszkvai vezetést. Vlagyimir Putyin az Állami Dumában is kiemelte ennek a jelentőségét, szembeállítva azt az ellentétes európai tendenciával. Akkoriban már a lakosság természetes növekedéséről kezdtek beszélni. Nem sokáig. Hamarosan már a születések számának csökkenése lett a téma. A nehézségekhez az is hozzájárul, hogy csökken a bevándorlók száma. A statisztikai hivatal szakértője szerint, ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a lakosság természetes fogyását, 9-15 millió migránst kellene befogadni 2030-ig.

2017.08.09 07:32

Még ki sem hűlt Trump ölelése, Putyin máris beszólt a NATO-nak, és gúnyolódott egy kicsit

Publikálás dátuma
2018.07.17 12:33

Fotó: AFP/ Aleksey Nikolskyi
 "Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson". Hozzátette: Trump "az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért", mondta a csúcstalálkozó után a Fox News-nak adott interjújában Putyin, írja az Index. Úgyhogy az orosz elnök szerint Moszkvának nincsenek terhelő információi amerikai kollégájáról. És azt is deklarálta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését Oroszország rossz néven venné és negatívan reagálna rá. Putyin egyébként már azt is nehezményezte, hogy a NATO a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést.
2018.07.17 12:33

Helsinkiben tárgyalt először hivatalosan Trump és Putyin - a találkozó képekben

A két elnök korábban nemzetközi rendezvényeken már többször találkozott egymással, az első hivatalos megbeszélés viszont Putyin késése miatt csúszással indult.

Szerző

Megosztás
2018.07.17 12:16
Frissítve: 2018.07.17 12:35
Trump és Putyin találkozója miatt fél Helsinkit lezártákAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
A finn főváros tele volt a két nagyhatalom vezetőjének köszöntésévelAFP/ Dmitriy Vinogradov
Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le Helsinkiben, ezért csúszott az egész programAFP/ Kremlin Press Office
Az amerikai elnök már vasárnap megérkezettAFP/ Kyle Mazza
Helsinkiben a vadonatúj orosz elnöki limuzinAFP/ Mihail Metzel
Trump is szokás szerint a saját autójával utazikAFP/ HEIKKI SAUKKOMAA
A képen Trump szimpatizánsok, de voltak tüntetők is szép számmalAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Az amerikai elnöki pár látogatást tett a finn elnöknél, Sauli NiinistónálAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Fokozott biztonsági készültség a találkozó helyszínénAFP/ Dmitriy Vinogradov
Az orosz elnök elleni tüntetők HelsinkibenAFP/ JONATHAN NACKSTRAND
A négyszemközti találkozót nagyon jó kezdetnek nevezte Donald TrumpAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Több mint két órán át tartott a meeting, és utána kezdődött meg az amerikai és az orosz delegáció közös munkaebédjeAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Érkezés a sajtótájékoztatóraAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump a tárgyalások témái közt a kereskedelmet, a védelmet, a rakétákat, a nukleáris fegyvereket és Kínát említetteAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sajtótájékoztatóról egy tiltakozót kivezettekAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A sikeresen zárult foci-vb után mit is adhatna a rendező ország elnöke ajándékba?AFP/ YURI KADOBNOV
Trump egy hanyag mozdulattal a feleségének dobta a labdátAFP/ YURI KADOBNOV
A megmozdulás általános derültséget keltettAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Trump hárított a kémügyre és az elnökválasztásba való orosz beavatkozásra irányuló kérdéseketAFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Putyin szerint eljött az ideje a kétoldalú viszony és a világ különböző „forró pontjaival” kapcsolatos kérdések megvitatásáraAFP/ YURI KADOBNOV
Donald Trump „az Egyesült Államok ostobaságának” tulajdonította, hogy megromlottak Washington és Moszkva kapcsolataiAFP/ ALESSANDRO RAMPAZZO
Érkezés a Fehér HázbaAFP/ Oliver Contreras