Csatárposzton gondban lehet a kapitány

Publikálás dátuma
2017.08.10 07:51

Fotó: /
Három hét múlva újra világbajnoki selejtezőt játszik a magyar labdarúgó-válogatott, a szövetségi kapitány viszont nem tud újítani a támadószekcióban. Hacsak nem jön Nikolics.

Noha a kánikula ezekben a napokban mind elviselhetetlenebb, nyakunkon az ősz, s vele egy a futballvilág legizgalmasabb kérdési közül: kik jutnak el a jövő évi, Oroszországban sorra kerülő világbajnokságra?

Miközben négy körrel a vége előtt az európai csoportokból csupán Németország és Lengyelország, esetleg Belgium kvalifikációja látszik biztosnak, az ismételten kijelenthető: Magyarország nem lesz ott a focivilág legjelentősebb seregszemléjén (ahol legutóbb 1986-ban járt – a szerk.).

Persze, az érdemi esély már a 2016-os Európa-bajnoki szereplés utáni első selejtezőn, a Feröer-szigeteken elszállt (0-0), az álmodozások kora azonban júniusban ért végleg véget, amikor szégyenszemre Andorrában bukott el a nemzeti tizenegy (1-0).

A hercegségben megélt szégyen ellenére emlékezetes huzavona után továbbra is az a Bernd Storck maradt az együttes szövetségi kapitánya, akinek a balul elsült eredmények után sokan felrótták, hogy olyanoknak is lehetőséget adott a legutóbbi találkozókon, akik még nem álltak készen a debütálásra. Storck a kritikák kereszttüzébe került azért is, mert mellőzte a horvát bajnokság legutóbbi idényének gólkirályát, Futács Márkót és a Magyarország és Lengyelország után az Amerikai Egyesült Államokban is gólt gólra halmozó Nikolics Nemanját, így az augusztus 31-i Lettország, s a néhány nappal későbbi, Portugália elleni, ugyancsak hazai összecsapás előtt kézenfekvő lenne, hogy nekik is lehetőséget adjon.

Az első lépést a nyitás irányba mindenesetre megtette a kapitány, aki a Levszki Szófia elleni Európa-liga selejtezőn Splitben nézte meg Futács horvát csapatát, a Hajdukot (a végeredményt éppen a magyar futballista gólja alakította 1-0-ra). A „sors” mégis közbeszólt: Futács vasárnap keresztszalag-szakadást szenvedett, így az óvatos becslések szerint is több hónapnyi kényszerpihenő vár rá. Az Egyesült Államokban a Chicago Fire csapatát - szó szerint - erősítő Nikolicsra elvben most is számíthat Storck, kérdés, hogy ezúttal hívja-e.

Bárhogy is döntsön a német, csatárposzton nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a számításba vehető játékosok szűk köréből sem biztos, hogy akárki jó választás lenne: a nyáron a Ferencvárosba igazoló Priskin Tamással például vasárnap Debrecenben megesett, hogy Thomas Doll már a félidőben lecserélte, a másik fradista, Böde Dániel pedig sérült volt, s éppen Priskin érkezése óta kap kevesebb játéklehetőséget. Az NB I-ből még a 2016/2017-es évad gólkirálya, Eppel Márton jöhetne szóba, aki viszont a nemzeti csapat utóbbi két meccsén nem talált be (miközben a válogatott legutóbb tavaly novemberben szerzett gólt...).

A légiósok közül Németh Krisztián átigazolási ügye mai lapzártánk után tisztázódhat (Katar vagy Amerika?), Balogh Norbert „ellen” pedig ugyanúgy, mint Eppel esetében, a rutintalansága szólhat. Marad hát középen a Storck által legtöbbször favorizált Szalai Ádám, aki Nikoliccsal párban (ha...), esetleg – Storck filozófiájának megfelelően – egyedüli ékként rohamozhat, illetve a remény, hogy a szélsők ugyanúgy hozzáteszik a magukét, mint például Gyurcsó Ádám Lettországban és itthon Andorra ellen.

Akárhogy is: ideje volna már gólt szerezni.

2017.08.10 07:51

Kívül a skatulyákon

Publikálás dátuma
2018.07.17 10:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Sam Havadtoy egyedülálló sakkjátszmára csábítja a látogatót alkotásaival. A művész Disney-figurái és színes ajtói segítenek eligazodni az életműben.
Magát festőnek nevezi, de végletekig sarkított csipkefetisizmusa a csak festő, vagy csak szobrász kategóriáit messze felülmúlja – kezdte dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója Sam Havadtoy Huszárlépésben című kiállításán, amely az alkotó New York-ban eltöltött éveit állítja középpontba. A magyar származású, londoni születésű Havadtoy 1972-ben érkezett az amerikai nagyvárosba, s belsőépítészként kezdett ott dolgozni. Ebben az időszakban a város meghatározó művészeivel alakított ki kapcsolatot munkái révén, s ekkor ismerkedett meg többek közt Andy Warhollal, Keith Haringgel és Yoko Onóval. A tárlat ezen együttműködéseknek eredményeit, és Havadtoy egy-egy későbbi munkáját is bemutatja, remekül reflektálva a művész alkotói felfogásának, elképzeléseinek ívére. Havadtoy Yoko Onóval való kapcsolata meghatározó volt művészi pályája alakulásában is, jellegzetes hófehér sakktáblái, és ahhoz fűződő alkotásai ennek lenyomatai. „Az összes kondoleáló üzenet és ajándék közül, mely John Lennon halála után a Dakota házba érkezett, kevés volt furcsább és meghatóbb, mint az a kézzel készített, 5x5 cm-es bőr sakktábla, melyet a sakkvilágbajnok Bobby Fischer küldött. Így kezdtünk Yokóval sakkozni” – emlékezett vissza a művész. A sakkot tematizáló alkotások az életmű és a kiállítás jelentős hányadát teszik ki: Bobby Fischer 1972-es, Borisz Szpasszkij ellen vívott 41 lépéses csatáját Havadtoy 41 darabból álló festménysorozaton örökítette meg – ennek egy része van csupán kiállítva – amelyben a lépések a fehér egy-egy árnyalatában jelennek meg.
A becsomagolás, a beborítás és az elrejtés a művész jellegzetes technikái közé tartozik, s ennek legfontosabb eszköze a csipke. A tárlaton bemutatott alkotások jelentős részét is ez az anyag, az azzal való játék, és a hozzá fűződő egyedi nyelvezet, művészi kifejezésmód uralja. A csipke nem csupán a festményeken, a különféle objektumokon is nagy szerepet kap; s ezen alkotásokat látva könnyű elképzelni, hogy Havadtoy keze és némi csipke alatt még a szemét is műalkotássá változik. Ahogy ezt a XX. században már több kiemelkedő művész esetében is megtapasztalhattuk. Erre az alkotásmódra mutatnak rá az Ajtók című sorozat darabjai is, amelyek életszakaszok megnyílását vagy lezáródását jelentik a művész számára. Holott az anyag meglehetősen távolról érkezett: a becsomagolt, és különféle technikák során megdolgozott ajtók Budapest utcáiról, lomtalanításokból származnak, magukon hordozva a város, és az ott élő emberek múltját is. Épp úgy, ahogy a csipkekesztyűk, amelyek anyagukban őrzik készítőik, valamint viselőik keze nyomát. A rétegek mögött megbúvó történetfoszlányokat a néző saját percepcióinak tükrében tudja csak felfejteni, vagy azokkal kapcsolatot létesíteni. A kiállítás számos további különlegességet is nyújt a látogatóknak: a Disney mesékből jól ismert különféle méretű és kinézetű Mickey egerek, egy beburkolt hófehér Fiat 500-as, vagy a művész egyik legújabb munkája, egy hatalmas kacsás szőnyeg is látható a galériában. Havadtoy munkáiban minden ponton kísérletezés, játékosság, ugyanakkor pontos, aprólékos és tudatos kidolgozottság lelhető fel. Belsőépítészként, lakberendezőként is e törekvéseinek nyitott utat, Keith Haring – pop-art és graffitiművész, társadalmi aktivista – lakásának berendezésében is eszerint járt el. A tárlaton kiállított kandallóelőlap szintén ezt a technikát, hangnemet tükrözi vissza, amely ugyanakkor Haring művészetének egyfajta újraértelmezése, becsomagolása is a számára. Az újrateremtés, el- és felfedés, más színben, más formában való közelítés kiemelkedő szerepet kap Havadtoy művészi létében, s alkotásai e technika mentén gyakran kölcsönös viszonyban, párbeszédben is állnak egymással.
A kiállított darabok olyan szerteágazó, mégis nagyon összetett attitűdöt, gondolkodásmódot tárnak fel előttünk, amelynek megértéséhez nem elég látni az egyes alkotásokat, közel kell férkőzni hozzájuk, bebújni a rétegek, a becsomagolt formák mögé, s meglátni a színek különböző, de nagyon apró, észrevétlen eltéréseit. Csak így érhetjük meg annak a gondolatnak felszabadító igazságát, amelyet Fabényi Julia megnyitóbeszédében hangsúlyozott: Havadtoy az a művész, akit sok skatulyába, vagy egyetlen skatulyába sem lehet szorítani.

Havadtoy háromszor

Az érdeklődők Sam Havadtoy további két magyarországi kiállítására is ellátogathatnak a nyár során. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Memory of Love – A szeretet emléke címmel a művész legújabb festményei és szobrai láthatóak július 14. és szeptember 30. között. A budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában július 16-tól augusztus 10-ig a művész grafikai munkásságába kaphatunk mélyebb betekintést; szitanyomatai mellett, új, kollázs technikával bővített egyedi nyomatai is láthatóak lesznek a tárlaton.

2018.07.17 10:00
Frissítve: 2018.07.17 10:00

Nem kapott vízumot Alexis Sánchez az USA-ba

Publikálás dátuma
2018.07.16 21:55
Alexis Sánchez
Fotó: AFP/ OLI SCARFF
A klubvezetők remélik, hogy a játékos hamarosan mégis csatlakozhat a Manchester United csapatához.
A chilei Alexis Sánchez vízumproblémák miatt nem utazhatott a Manchester United labdarúgócsapatával az Egyesült Államokba. Az MTI a Sky Sport hétfői beszámolója alapján azt írja, a csatár azért nem kapott vízumot, mert korábban 16 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották Spanyolországban adócsalás miatt. A klubvezetők ennek ellenére reménykednek abban, hogy Sánchez hamarosan mégis megkapja az engedélyt, és csatlakozhat a csapathoz. A Manchester United vasárnap utazott az Egyesült Államokba, ahol csütörtökön a mexikói Club América együttesével játszik felkészülési mérkőzést Phoenix-ben, később pedig a többi között a Liverpool, a Real Madrid és az AC Milan csapatával is találkozik. Az utazó keretnek nem tagja a holland Daley Blind, aki minden bizonnyal visszatér az Ajaxhoz, a vasárnap véget ért világbajnokságon szerepelt játékosok – Paul Pogba, David de Gea, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Marcus Rashford és Jesse Lingard – pedig pihenőt kaptak, így ők sem utaztak el klubcsapatukkal. 
2018.07.16 21:55
Frissítve: 2018.07.16 21:55