Lázár már nem bontana

Publikálás dátuma
2017.08.10 07:22
A kormány nem szándékszik uniós forrást bevonni a panelfelújításba. FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
A Miniszterelnökség valóban beindította a „panelbontással” kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről.

A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter „megértette” a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta lapunknak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke. Érdekképviseletük már két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Most valamennyi meghívott szervezetet – jelképes összeg fejében – a témába illő tanulmányok készítésére kérték fel. Kaplonyi György szerint világossá vált az is, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen és Budapesten is. Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – legalábbis az MTOSZSZ tapasztalatai szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi György mindezek nyomán örömmel üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését. Mára ugyanis bőven megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása. Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete.

Mindehhez számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. Tekintettel az érintett lakások több százezres számára, ez értelemszerűen százmilliárdos összeg. Ráadásul a tárgyaláson emlékei szerint a kancellária azt hangsúlyozta, hogy erre nem szánnak uniós támogatási forrásokat. (Ez amúgy egybevág Lázár János legutóbbi nyilatkozataival.) A többi típusú épület kapcsán a Miniszterelnökség háttérintézményei dolgoznak ki tanulmányokat - tette hozzá.

Kaplonyi György derűlátó: mint fogalmazott, az Orbán-kabinet az elmúlt évek során egyszer se kérdezte meg az építésügy feszítő kérdéseiről a szakmai érdekképviseleteket. Most pedig ez nem hogy megtörtént, hanem a jelek szerint még hallgatnak is rájuk.

Mindezt megkeresésünkre megerősítette Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke is. Panelek vissza- vagy elbontására vonatkozó igények hozzájuk se futottak be. Így ő is is a kérdés alapos vizsgálatát szorgalmazza. Ismeretei szerint bevonják a munkálatokba az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t is. (Az ÉMI vezetőjét a Miniszterelnökség nemrég lecserélte.)

Kérdésünkre, hogy valóban letettek-e a panelek nagyarányú visszabontásáról, a Miniszterelnökségtől azt írták: a panel-kérdés széles társadalmi réteget érint, hiszen a közel hatszázezer panellakásban több mint egymillió-kettőszázezer ember él. Ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja a megfelelő megoldás megtalálását. A szakmai szervezetekkel létrehozott munkacsoportok célja is az, hogy a panellakásokban élők a jövőben sokkal élhetőbb, egészségesebb, családbarát környezetben élhessenek és tevékenykedhessenek. A Miniszterelnökség több előzetes egyeztetést folytatott a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel. Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is. Egyetértés született a tekintetben, hogy átfogó, minden részletkérdést lefedő, hosszú távú programcsomag megalkotása szükséges. A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak. Mindezekről az adatok bekérésének és elemzésének lezárultáig nem tudnak információval szolgálni – írták.

Ez leginkább úgy fordítható, hogy igen.

2017.08.10 07:22

Kívül a skatulyákon

Publikálás dátuma
2018.07.17 10:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Sam Havadtoy egyedülálló sakkjátszmára csábítja a látogatót alkotásaival. A művész Disney-figurái és színes ajtói segítenek eligazodni az életműben.
Magát festőnek nevezi, de végletekig sarkított csipkefetisizmusa a csak festő, vagy csak szobrász kategóriáit messze felülmúlja – kezdte dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója Sam Havadtoy Huszárlépésben című kiállításán, amely az alkotó New York-ban eltöltött éveit állítja középpontba. A magyar származású, londoni születésű Havadtoy 1972-ben érkezett az amerikai nagyvárosba, s belsőépítészként kezdett ott dolgozni. Ebben az időszakban a város meghatározó művészeivel alakított ki kapcsolatot munkái révén, s ekkor ismerkedett meg többek közt Andy Warhollal, Keith Haringgel és Yoko Onóval. A tárlat ezen együttműködéseknek eredményeit, és Havadtoy egy-egy későbbi munkáját is bemutatja, remekül reflektálva a művész alkotói felfogásának, elképzeléseinek ívére. Havadtoy Yoko Onóval való kapcsolata meghatározó volt művészi pályája alakulásában is, jellegzetes hófehér sakktáblái, és ahhoz fűződő alkotásai ennek lenyomatai. „Az összes kondoleáló üzenet és ajándék közül, mely John Lennon halála után a Dakota házba érkezett, kevés volt furcsább és meghatóbb, mint az a kézzel készített, 5x5 cm-es bőr sakktábla, melyet a sakkvilágbajnok Bobby Fischer küldött. Így kezdtünk Yokóval sakkozni” – emlékezett vissza a művész. A sakkot tematizáló alkotások az életmű és a kiállítás jelentős hányadát teszik ki: Bobby Fischer 1972-es, Borisz Szpasszkij ellen vívott 41 lépéses csatáját Havadtoy 41 darabból álló festménysorozaton örökítette meg – ennek egy része van csupán kiállítva – amelyben a lépések a fehér egy-egy árnyalatában jelennek meg.
A becsomagolás, a beborítás és az elrejtés a művész jellegzetes technikái közé tartozik, s ennek legfontosabb eszköze a csipke. A tárlaton bemutatott alkotások jelentős részét is ez az anyag, az azzal való játék, és a hozzá fűződő egyedi nyelvezet, művészi kifejezésmód uralja. A csipke nem csupán a festményeken, a különféle objektumokon is nagy szerepet kap; s ezen alkotásokat látva könnyű elképzelni, hogy Havadtoy keze és némi csipke alatt még a szemét is műalkotássá változik. Ahogy ezt a XX. században már több kiemelkedő művész esetében is megtapasztalhattuk. Erre az alkotásmódra mutatnak rá az Ajtók című sorozat darabjai is, amelyek életszakaszok megnyílását vagy lezáródását jelentik a művész számára. Holott az anyag meglehetősen távolról érkezett: a becsomagolt, és különféle technikák során megdolgozott ajtók Budapest utcáiról, lomtalanításokból származnak, magukon hordozva a város, és az ott élő emberek múltját is. Épp úgy, ahogy a csipkekesztyűk, amelyek anyagukban őrzik készítőik, valamint viselőik keze nyomát. A rétegek mögött megbúvó történetfoszlányokat a néző saját percepcióinak tükrében tudja csak felfejteni, vagy azokkal kapcsolatot létesíteni. A kiállítás számos további különlegességet is nyújt a látogatóknak: a Disney mesékből jól ismert különféle méretű és kinézetű Mickey egerek, egy beburkolt hófehér Fiat 500-as, vagy a művész egyik legújabb munkája, egy hatalmas kacsás szőnyeg is látható a galériában. Havadtoy munkáiban minden ponton kísérletezés, játékosság, ugyanakkor pontos, aprólékos és tudatos kidolgozottság lelhető fel. Belsőépítészként, lakberendezőként is e törekvéseinek nyitott utat, Keith Haring – pop-art és graffitiművész, társadalmi aktivista – lakásának berendezésében is eszerint járt el. A tárlaton kiállított kandallóelőlap szintén ezt a technikát, hangnemet tükrözi vissza, amely ugyanakkor Haring művészetének egyfajta újraértelmezése, becsomagolása is a számára. Az újrateremtés, el- és felfedés, más színben, más formában való közelítés kiemelkedő szerepet kap Havadtoy művészi létében, s alkotásai e technika mentén gyakran kölcsönös viszonyban, párbeszédben is állnak egymással.
A kiállított darabok olyan szerteágazó, mégis nagyon összetett attitűdöt, gondolkodásmódot tárnak fel előttünk, amelynek megértéséhez nem elég látni az egyes alkotásokat, közel kell férkőzni hozzájuk, bebújni a rétegek, a becsomagolt formák mögé, s meglátni a színek különböző, de nagyon apró, észrevétlen eltéréseit. Csak így érhetjük meg annak a gondolatnak felszabadító igazságát, amelyet Fabényi Julia megnyitóbeszédében hangsúlyozott: Havadtoy az a művész, akit sok skatulyába, vagy egyetlen skatulyába sem lehet szorítani.

Havadtoy háromszor

Az érdeklődők Sam Havadtoy további két magyarországi kiállítására is ellátogathatnak a nyár során. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban Memory of Love – A szeretet emléke címmel a művész legújabb festményei és szobrai láthatóak július 14. és szeptember 30. között. A budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában július 16-tól augusztus 10-ig a művész grafikai munkásságába kaphatunk mélyebb betekintést; szitanyomatai mellett, új, kollázs technikával bővített egyedi nyomatai is láthatóak lesznek a tárlaton.

2018.07.17 10:00
Frissítve: 2018.07.17 10:00

Fülig úsznak magyarok a hitelben

Publikálás dátuma
2018.07.17 08:34
Illusztráció
Fotó: AFP/ Klaus Ohlenschläger
Rekord-magasan a lakossági adósok száma.
A pozitív adóslista bevezetése óta most a legmagasabb a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében szereplő természetes személyek száma: június végén csaknem 5,03 millióan szerepeltek a nyilvántartásban, hozzávetőleg harmincezerrel többen, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint dinamikusan növekszik az új lakossági hitelszerződések volumene: az első öt hónapban több mint 564 milliárd forintnyi új szerződés született, ez 43,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A fogyasztási hiteleknél gyorsabb a növekedés: a 250,5 milliárd forintnyi, első öthavi új kihelyezés 53,9 százalékkal magasabb a bázisévi adatnál, miközben a lakáshitelek nél 36,4 százalékos bővülést mutat a 313,9 milliárdnyi új szerződés.
Eközben a nyilvántartott rossz adósok száma fokozatosan csökken: június végén 1,8 millió fennálló és megszűnt lakossági mulasztást tartott nyilván a BISZ, ami 75 ezres, 8,7 százalékos csökkenés éves szinten. Eközben a nyilvántartott - fennálló és megszűnt - hitelszerződések száma 90 ezerrel 9,675 millióra nőtt.
2018.07.17 08:34