Pokoli munka - Szabad-e modernizálni Isten házát?

Publikálás dátuma
2017.08.11 07:05
A szerző felvétele
Fotó: /
Felháborodtak Cserépfalun, mert a református templomban teakonyhát és illemhelyet építenének. A lelkipásztor cáfolja, hogy rántott húst sütnének prédikáció közben.

– Őseink forognak a sírjukban, hisz a két kezükkel építették drága templomunkat, amit most épp a helyi lelkész akar megbecsteleníteni, a presbitériummal a háta mögött – mondja egy nyolcvan év körüli néni Cserépfalun, a művelődési házban. Tizenkét asszonnyal nézek farkasszemet: azért hívtak ide, mert szerintük már csak a nyilvánosság ereje akadályozhatja meg a pokoli beruházást. Tisztes távolból a polgármester és az alpolgármester is megfigyeli a beszélgetést: az önkormányzatnak nincs ugyan köze a templom átalakításához, nem ők nyerték a pályázatot, nem is ők döntöttek róla, de ha a falu egy része felháborodik és újságíróért kiált, akkor nekik is ott a helyük a rögtönzött fórumon – mondták.

– Eleink még ezren is voltak egy-egy istentiszteleten, nem véletlenül miénk a megye egyik legnagyobb temploma. Mára csak kevesen járnak ide, így szinte véletlenül tudtuk meg, milyen átalakításokra készülnek, mert csak az egyik igehirdetés előtt mondták el a jelenlévőknek. Ettől már az is hasznosabb lett volna, ha bemondják a „hangosba”, hogy budi lesz a templomban – fakadt ki egyikük. Hozzátette: csalódottak, mert a gyülekezet által megválasztott presbiterek asszisztáltak a döntéshez, ahelyett hogy megkérdezték volna, mit akar a nép.

A hír kiszivárgása után néhány aktívabb idős asszony rögvest petíciót indított az épület átalakítása ellen kampányolva, s rövid időn belül össze is gyűjtöttek közel háromszáz aláírást. A tiltakozó jegyzéket át akarták adni a cserépfalui lelkipásztornak, ám az nem vette át az íveket. Arra hivatkozott: nem akar megismerni olyan személyes adatokat, amelyek később befolyásolnák őt a helyiekkel kapcsolatos viszonyrendszerben. Vagyis: nem akarja tudni, ki ellenzi az átalakítást, nehogy gyarló módon esetleg negatív gondolatok támadjanak benne az illetővel szemben. Az ellenzők ezért levelet írtak a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökének, arra kérve, hallgassa meg panaszaikat. Ez egy rendkívüli gyűlésen meg is történt: az egyház képviseltében Dudás Ferenc esperes igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, arra hivatkozva, hogy ma már számos példa van a templomok ilyen jellegű korszerűsítésére, s ha nem ragadják meg a pályázati pénzek kínálta alkalmat, úgy a gyülekezet önerőből nem tudja felújítani a lassan 120 éves templomot.

– Értsék meg, hogy nem a felújítással van baj, hanem azzal, hogy megszentségtelenítik azt a szent helyet, amelyet apáink, anyáink, nagyapáink és nagyanyáink a saját két kezükkel építettek. Minek egy teakonyha a templomba? Tán majd rántott húst sütnek, amíg mellettük a lelkész prédikál? És miért nem az udvaron építenek budit, ha már mindenáron akarnak – méltatlankodott az egyik aláíró. Hozzátette: azzal sem értenek egyet, hogy a tervek szerint üvegfallal leválasztanák a templombelső egy részét azért, hogy spóroljanak a fűtésdíjon, illetve hogy ifjúsági foglakozásokat tarthassanak az osztott térben.

Csendes Péter polgármester igyekezett lecsillapítani az indulatokat. Szavai szerint az egyház korábban már tájékoztatta az önkormányzatot a terveiről, s úgy tudják, minden szakhatóság – még az örökségvédelmi hivatal is – megadta az engedélyt az átalakításhoz. A vécé ráadásul nem a templom nagy belső termében lenne, hanem a karzatfeljáró alatt: itt már most is van egy leválasztott helyiség, ami jelenleg afféle sufniként működik. A polgármester szerint néhány helybéli épp azért nem járt eddig templomba, mert idős kora miatt vizelet-visszatartási problémái vannak – egy gyorsan elérhető vécé ezen is segítene. Erre az asszonyok felhördültek, s azt mondták, ha száz évig senkinek nem volt ilyen gondja, miért éppen most lenne. – Márpedig ez az átalakítás nem valósul meg, ha kell, gyalog felmegyek miatta Pestre. Kérhetnénk segítséget Balog minisztertől is, elvégre az édesapja sokáig Cserépfalun szolgálta az egyházat – mondta az aláírásgyűjtők szószólója.

Később találkozom Szilágyi Zoltán lelkipásztorral, aki azzal kezdi mondandóját, hogy számára a jézusi igazság és az Istennel való kapcsolat a legfontosabb, minden más sokad rangú, célja pedig az, hogy a falu eljusson az élet teljességéhez.

Szervezeti kérdésekben nem a világi, hanem az egyházi törvények a mérvadók, a templom átalakítása kapcsán pedig ezeket messzemenően betartották. Nem egyedül döntött, hanem a 13 tagú presbiteri testület tagjai közösen határoztak a beruházásról. – Hat éve kerültem ide, azóta folyamatosan építkezünk, a szó minden értelmében.

Nem volt cédulás közvéleménykutatás, amikor egy romos épületet lebontottunk, s helyére újat építettünk, de akkor sem, mikor cserepet cseréltünk a parókián, s leköveztettük az udvart. Nem a lelkipásztor kényelmére, hanem azért, mert az Istennek szentelt épületeknek a falu legszebbjeinek kell lenniük – mondta Szilágyi Zoltán.

Fogy a lakosság, egyre kevesebben járnak templomba, ő pedig a közösség újjáépítését határozta el, amihez több fiatalt szeretne bevonni. Ifjúsági foglalkozásokat, beszélgetéseket tartanak a templomban, jogos igény, hogy ilyenkor legyen egy vécé, s egy kicsi konyha is, ahol egy teát el lehet készíteni vagy egy poharat elmosni. De a hangszigetelt üvegfallal elválasztott terek arra is lehetőséget adnak majd, hogy amíg a lelkipásztor a szülőkkel beszélget, a gyerekeikre az üvegfal mögött vigyázzon valaki – tette hozzá.

Szilágyi Zoltán szerint a beruházás hamarosan indul, ember azt már nem állíthatja meg. Egy már megnyert, húszmillió forintos, a közösségi aktivitás növelésére kiírt pályázatot azonban visszamondanak. A vécé miatt elmérgesedett légkörben ugyanis nem látnak esélyt arra, hogy a falu lakói kellő számban részt vegyenek e programokon.

2017.08.11 07:05

Negyvenkétmillióért hirdet Mészároséknál a székesfehérvári médiacég

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:30
Harmónia: Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyomtatást és hirdetést is vállal a fehérvári médiacégnél
Fotó: Népszava/
A Mediaworks nyomtatja a FehérVár Magazint, talán természetes, hogy ők nyerték meg a helyi médiacentrum hirdetési közbeszerzését is.
Lépten-nyomon Mészáros Lőrinc érdekeltségébe botlik a Fehérvári Médiacentrum Kft.; a közbeszerzési értesítőből derül ki, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. 42 millió forintért vállalta, hogy egy évig maximum 70 oldalnyi hirdetési felületet biztosít a székesfehérvári médiacégnek.
A közbeszerzési dokumentum szerint a pályázat értékét előzetesen 42 millió forintra becsülték – a becslés bejött, hiszen a Mediaworks oldalanként nettó 600 ezer forintért vitte el a munkát.  
Nem ez az egyetlen egybeesés a pályázat kapcsán: a tenderben előfeltétel volt, hogy a nyertes ajánlattevőnek a pályázat idején rendelkeznie kell egy vagy több olyan nyomtatott sajtótermékkel, ami az ország legalább 6 megyéjében, köztük Fejér Megyében is megjelenik, megyénként minimum 5000 előfizetéses és értékesített példányszámban. Ennek az elvárásnak a Mészáros-féle érdekeltség hézagmentesen megfelel, tekintve, hogy már korábban lenyelte a megyei lapok többségét.   
Ha a ez nem lenne elég, a Mediaworks Hungária Zrt. nyomtatja a FehérVár Magazin példányait, a közéleti hetilapot pedig a Médiacentrum adja ki. Közérdekű adatszolgáltatásuk alapján a centrum már tavaly is vásárolt hirdetési felületet a Mediaworks-tól, akkor 30 millió forint értékben szerződtek. 
2018.07.19 20:30
Frissítve: 2018.07.19 20:32

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01