Több száz lányt kényszerítettek szexre

Fiatal nőket és kiskorú lányokat szexre kényszerítő hálózat tagjait ítélték el Nagy-Britanniában, a nyomozás során alkalmazott módszereket azonban heves bírálatok érték csütörtökön a közvélemény részéről, kiderült ugyanis, hogy a rendőrség 10 ezer fontot (3,4 millió forintot) fizetett egy elítélt pedofilnak a bűnbanda felszámolásában nyújtott segítségért.

A hálózat 2011 és 2014 között kereskedett 14 és 25 év közötti áldozataival, akiket alkohollal vagy kábítószerrel bódított el, majd szexpartikon bocsátott áruba idősebb férfiaknak Nagy-Britanniában.

A Newcastle nyugati részén működő bűnbanda tagjai közül 17 férfit és egy nőt ítéltek el, összesen több mint 300 év szabadságvesztéssel sújtották őket, többek között nemi erőszak és emberkereskedelem vádjával. Soraikban bangladesi, pakisztáni, indiai, iraki, iráni és török származásúak is voltak, de többségük Nagy-Britanniában született.

A rendőrség eddig 278 áldozatukat azonosította, közülük húsz tett tanúvallomást a banda tagjai ellen, akikkel szemben több per is zajlott. Az utolsó szerdán ért véget. Az elítéltek között az áldozatok ismerősei és rokonai is vannak.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön fellángoltak a viták, miután kiderült, hogy a rendőrség beépített a hálózat soraiba egy büntetett előéletű gyermekmolesztálót, akinek tízezer fontot fizetett ezért. Steve Ashman, Northumbria rendőrfőnöke védelmébe vette az intézkedést, és hangoztatta, hogy az informátor segítségével tudtak lecsapni a bandára.

A National Society for the Prevention of Cruelity to Children (NSPCC) gyermekvédelmi szervezet viszont elítélte a rendőrség módszereit, szerinte ilyen esetekben nem lenne szabad bevonni erőszaktevőket.

Nem ez volt az első eset Nagy-Britanniában, hogy hasonló hálózatot buktattak le. 1997 és 2013 között Rotherhamben legalább 1400 gyereket zsákmányoltak ki szexuálisan. Egy másik bandát, amely 13-15 éves lányokkal kereskedett, néhány évvel ezelőtt Rochdale-ben számoltak fel.

Szerző
2017.08.10 18:58

Tolatás közben gázoltak halálra egy kántorjánosi férfit

Publikálás dátuma
2018.07.19 16:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A 68 éves áldozaton már nem lehetett segíteni, a helyszínen életét vesztette.
Halálos baleset történt csütörtök dél előtt Kántorjánosi területén, az Őri utcán. A rendőrség úgy tudja, hogy egy kisteherautó sofőrje tolatás közben ütötte el az idős férfit, aki belehalt sérüléseibe. 
A hatósági helyszínelés délután két óra után ért véget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, az esetet a a Mátészalkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya fogja kivizsgálni.
2018.07.19 16:32

Kilenc év után fogták el az idős asszonyt kirabló férfit

Publikálás dátuma
2018.07.19 13:42

Fotó: police.hu/
Társait továbbra is nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Egy idős asszonyt rabolt ki társaival sajógalgóci otthonában 2009-ben az a férfi, akit most elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök – írja a police.hu. Még 2009. november 30-án rendeltek el nyomozást ismeretlen tettesekkel szemben, akik – fejükön csuklyát viselve – bántalmaztak egy akkor 85 éves asszonyt sajógalgóci otthonában, elvették értékeit, majd bezárták a ház egyik szobájába és elmenekültek. A nyomozók azonosították, majd hétfőn a „Bükk” Közterületi Támogató Alosztály munkatársainak segítségével izsófalvai otthonában elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan azonosítható 27 férfit. Csoportosan elkövetett rablás, magánlaksértés- és személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésével gyanúsítják. A Kazincbarcikai Rendőrkapitánysága Sajókazai Rendőrőrse gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vette, majd előterjesztést tett letartóztatásának ügyészi indítványozására.   Társait a rendőrség továbbra is nagy erőkkel keresi.
2018.07.19 13:42
Frissítve: 2018.07.19 13:42