Csúcson a félelemindex Észak-Korea miatt

Publikálás dátuma
2017.08.11 07:38

Fotó: /

Kisebbfajta pánik uralkodik az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti, súlyos konfliktus miatt a világ pénz- és tőkepiacain - értékelte a kialakult helyzetet Varga Botond. Az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője a Népszavának elmondta, hogy beindultak az ilyenkor szokásos mechanizmusok, a tőke el kezdett kiáramlani a feltörekvő országok, így Magyarország államkötvényeiből is. Megszokott dolog, hogy az ezt megelőző, békésebb körülmények között, amikor világszerte alacsonyak a kamatok, a befektetők vállalják, hogy a magasabb hozam érdekében a kockázatosabb állampapírokat megvásárolják. Egy magyar államkötvény 10 éves kamata 3 százalékos, az amerikaival 2 százalékot lehet elérni. Most mégis tömegesen szabadulnak meg a magyar (és más feltörekvő országok) papírjaitól.

A hosszú ideig megmerevedett arany árfolyama az elmúlt három napban ugyancsak jócskán megdrágult - mondta a szakember. egy uncia ára 1065 euróról 1095-re kúszott fel, amerikai dollárban pedig 1255-ről 1285-re növekedett az árfolyam. A devizapiacokon is érződik, hogy az úgynevezett menedékvaluták, az amerikai dollár, az euró, a svájci frank vagy a japán jen jócskán megerősödtek, ezzel párhuzamosan a forint minden vezető devizához képest gyengült az elmúlt három napban. A VIX, vagy más néven "félelemindex" ugyancsak két hónapos csúcsára emelkedett. A világ tőzsdéi ugyancsak nehéz napokat élnek át, a részvényárfolyamok zuhannak, viszont érdekes módon a Budapesti Értéktőzsde minderre nem reagált. Ha hamarosan megoldódna a konfliktus, akkor minden hamarosan helyreállna. Viszont az atomfegyver bevetése, ami nem valószínű, a pénz- és tőkepiacok heves reakcióját váltaná ki - mondta az elemző.

Az viszont tény, hogy az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt ilyen közel a világ egy atomkatasztrófához. Azonban óriási különbség van az akkori amerikai elnök John F. Kennedy és Donald Trump konfliktusmegoldási készsége között. Míg az egykori elnök a konfliktus békés megoldásában volt érdekelt, addig Donald Trumpról ez nem mondható el!

Szerző
2017.08.11 07:38

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10