A Jobbik választójoga

Számos dologban értettünk egyet Szász Tiborral a Népszava hasábjain, ám most vitába szállok vele. Dúró Dóra, a Jobbik alelnöke bebizonyította, hogy pártja ma is a radikális szélsőjobbot képviseli, amikor a választójogot iskolázottsági feltételekhez kötné. Ez tipikusan antidemokratikus elképzelés, a választójog alapjog, mindenkit egyformán illet meg. Egyetlen megszorítás lehet a betöltött 18 év. Ez sem örökös szabály, ma ezt tekintjük a politikai érettség alsó határának, ami változhat. Szász szerint „bizonyos alapvető ismeretekre mégis szükség van, hogy felelősségteljesen dönteni tudjanak az ország sorsát befolyásoló kérdésekben."

Szerintem a szavazás nem ilyen kérdésekről szól, csupán arról: melyik pártban vagy képviselőjelöltben bízunk meg annyira, hogy rájuk hagyjuk az ország sorsát. A bizalomhoz nem kell különös „szaktudományi felkészültség", gondoljunk arra, hány magasan képzett magyart képes a Fidesz a mai napig megtéveszteni! Nem véletlen, hogy a fogyatékosok szavazati jogának megadása ügyében is indult mozgalom – ők is érzékelik saját körülményeiket, és ennek alapján dönthetnének. Dúró Dóra javaslata demokráciában elfogadhatatlan, s nemcsak azért, mert igen nehéz határvonalat húzni, (gondoljuk meg: Martin Schultznak sincs érettségije!), hanem mert indokolatlan különbséget tesz ember és ember között. Az iskola fontos, de nem az egyetlen útja az életre való felkészülésnek.

2017.08.12 08:26

Elon Musk bocsánatot kért, amiért lepedofilozta a mentőbúvárt

Publikálás dátuma
2018.07.18 09:29
Elon Musk
Fotó: AFP/
Dühében írta a Twitteren közzétett bejegyzést – állította a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója.
A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk bocsánatot kért, amiért „pedo fickóként” utalt egy mentőbúvárra az azóta már eltávolított Twitter-bejegyzésében – írja a BBC. A brit búvár, Vern Unsworth részt vett a vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük kimentésében Thaiföldön. Musk tervezett egy mentőkapszulát, amivel szerinte ki lehetett volna hozni a gyerekeket,  Unsworth viszont „PR trükknek” titulálta felajánlását és kritizálta a találmányt, kiemelve, szerinte esélytelen, hogy működjön. Musk találmányát egyébként végül nem használták a mentőakció során. Musk erre reagálva tette közzé bejegyzését, melyben azt is kétségbe vonta, hogy a búvár valóban részt vett a mentésben. Bár a nevét nem említette, egy Thaiföldön élő britről írt, és azt üzente neki: készít majd egy videót, ami bizonyítja a mentőkapszula működőképességét. Vern Unsworth később közölte: fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz. Elon Musk most azt mondta, hogy dühében írta mindezt, és Unsworth tettei nem indokolhatják azt, amit ő cselekedett. A Guardian azt írja, a Tesla részvényesei korábban bocsánatkérésre szólították fel a vezérigazgatót. 
2018.07.18 09:29
Frissítve: 2018.07.18 09:35

Trump a következetlenség rekordere: egy nap alatt kifarolt a feltétlen Putyin-imádatból

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:20
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
„Nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen” – mondta az amerikai elnök.
„Nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen” – mondta Donald Trump amerikai elnök a Fox televízióban sugárzott interjújában. Az MTI összefoglalója szerint az interjút még hétfőn, Helsinkiben, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott közös sajtótájékoztatója után rögzítették, és Trump elsősorban a csúcstalálkozó tényét és a sajtókonferencián elhangzottakat érintő kritikákra reagált. John Brennan, a CIA volt igazgatója „hazaárulásnak” nevezte a közös sajtókonferenciát, amelyen Trump mintha nem adott volna hitelt az amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról szóló amerikai hírszerzői jelentéseknek. Az elnök, aki kedden a Fehér Házban nyilatkozatban korrigálta hétfői szavait, mondván, hogy „rosszul fejezte ki magát”, az interjúban kijelentette: „Brennan nagyon rossz ember, nézzék csak meg, hogy mi minden történt, amikor ő irányította az ügynökséget”. Az elnök a CIA volt vezetőjét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt vezetőihez és munkatársaihoz hasonlította, akik szerinte hazugságokat terjesztenek. „Én nem vagyok oroszbarát, semmilyen barát nem vagyok, egyszerűen csak azt akarom, hogy a mi országunk biztonságban legyen” - fogalmazott Trump. Azt mondta, az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja a világ atomfegyvereinek 90 százalékát, és ezért – de mint fogalmazott: nemcsak ezért – „Oroszországgal kijönni nem rossz, hanem jó dolog”.
A hosszas interjúban az amerikai elnök ismételten bírálta az európai országokat a bevándorlási politikájuk miatt, és amikor Tucker Carlson riporter rákérdezett, hogy vajon melyik európai ország lett jobb a tömeges migrációnak köszönhetően, Trump azzal válaszolt: „egyikük sem”. Hozzátette, hogy „a bevándorlási politika Európában katasztrófa, elpusztítják Európát, elpusztítják Európa kultúráját, bizonyos vidékeken a bűnözés megnövekedett, jobb lenne már tenni is valamit”. Az amerikai elnök az európai vezetők közül egyedül Angela Merkel német kancellárt nevezte meg, és szerinte Merkel bevándorlási politikája „nagyon rosszat tett” magának Merkelnek is. „Angela szupersztár volt, egészen addig, míg emberek millióit be nem engedte Németországba” – állította. Trump az amerikai demokrata párti politikusokat is ostorozta az illegális migrációval kapcsolatos álláspontjuk miatt. Azt mondta, a demokraták nyitott határokat akarnak, és ezzel szabad utat engednének a bűnözésnek is. „Talán ez az a politikai filozófia, amelyben felnőttek, talán ezt tanulták az iskolában, talán bolondok, nem is tudom” – tette hozzá.

Orosz beavatkozás

Ugyancsak kedden, a Fehér Házban republikánus törvényhozókkal tartott megbeszélése kezdetén Trump azt mondta, az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást. Egyúttal hangsúlyozta, hogy teljes mértékben bízik az amerikai hírszerzésben. Megismételte, hogy „rosszul fejezte ki magát” a Putyinnal tartott közös sajtókonferenciáján előző nap. Vagyis – folytatta – nem azt akarta mondani, hogy nincs oka azt hinni, hogy Oroszország „nem avatkozott be” a 2016-os elnökválasztási folyamatba, hanem ennek ellenkezőjét. Ugyanakkor hozzátette, hogy a beavatkozások nem befolyásolták a választások eredményét. Azt mondta, a 2018 őszén tartandó, úgynevezett félidős választásokon kormánya mindent megtesz a választási rendszer biztonsága érdekében és „agresszívan” megsemmisít majd minden beavatkozási kísérletet. Közölte, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek a teljes bizalmát élvezik, elfogadja megállapításaikat, miszerint Oroszország igenis beavatkozott a két évvel ezelőtti választásokba. Hangsúlyozta: az amerikai-orosz viszony nagyon rossz, de a helsinki találkozón javult, és a jövőben „tovább javulhat”.  Röviden összegezte a csúcstalálkozót: szerinte egyes konfliktusok megoldásában sikerült haladást elérni az orosz elnökkel folytatott négyszemközti megbeszéléseken. Konkrétan a nukleáris fegyverek világszerte történő visszaszorítását, Észak-Koreát, Izrael biztonságának ügyét, Szíriát és Iránt említette. Reméli, hogy – mint fogalmazott – Irán „egy napon hív majd bennünket, és talán kötünk egy új megállapodást, de az is lehet, hogy nem”. Trump közölte azt is: Észak-Korea ügyében „nem kell sietni, van időnk”.  

A Fox televízió kedden több esti műsorában is foglalkozott Donald Trump Helsinkiben tett, majd kedden Washingtonban pontosított kijelentésével, miszerint nem fogadja el az amerikai hírszerző közösség megállapításait a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról. A Fox hosszas részletet játszott be az elnök 2017. júliusában Lengyelországban tett látogatásáról, amikor Trump kifejtette, hogy az oroszok igenis beavatkoztak az amerikai választásokba. Egy másik kedd esti műsorban Mark Levin publicista felsorolta, hogy korábbi amerikai elnököknek milyen kapcsolataik voltak a korábbi Szovjetunió vezetőivel, és emlékeztetett a többi között arra, hogy 1975-ben Gerald Ford amerikai elnök és Leonyid Brezsnyev szovjet pártvezető Helsinkiben állapodott meg egymással, helyben hagyva Európa megosztottságát, vagy hogy Jimmy Carter 1979-ben Bécsben szintén Brezsnyevvel találkozott, és a szovjet vezetőt az orcájára nyomott csókkal köszöntötte. 

2018.07.18 07:20
Frissítve: 2018.07.18 08:33