Erős hangok, vészterhes idők - Mozdul a művészvilág

Publikálás dátuma
2017.08.12 07:05
Mick Jagger a Brexit után arról dalol: Anglia elveszett. FOTÓK: AFP/BARBARA GIND/APA, AFP/ROLF VENNENBERND/DPA
Fotó: /
Menekültkrízis, Brexit, Trump, Putyin vagy éppen Orbán. - Napjaink legfontosabb eseményei, illetve politikusai rég nem látott módon aktivizálták a művészvilágot.

„Történelmünk nehéz pillanatait éljük” – mondta a napokban Mick Jagger, amikor arról kérdezték, hat év szünet után miért éppen erősen politikai töltetű szólódalokkal jelentkezett. A Rolling Stones frontembere többször is kifejtette: politikai tekintetben meglehetősen pesszimista. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Brexit témakörét feszegető England Lost című dala. Az énekes két klipes számmal jelentkezett, a másik a Gotta Get a Grip címet viseli, és arról szól: korunk problémái ellenére meg kell próbálnunk hűnek maradni önmagunkhoz.

A Brexit, Trump elnökké választása és a menekültkrízis: ez a mainstream művészek három fő témája az utóbbi években, s újabban olyanok is hajlandóak politikailag állást foglalni, akik korábban nem voltak közéletileg aktívak. Az amerikai elnökválasztás során például egy emberként sorakoztak fel Hollywood színésznői és a popipar zenei nagyágyúi Katy Perrytől Madonnán át Meryl Streepig a demokrata jelölt mellett. Épp e támogatás miatt állította sok elemző, hogy a hírességek szerepvállalása nyomán ez lehet az a választás, amelyet a nők döntenek el. Nem így lett – emlékezetes azonban, hogy Trump beiktatásán egyetlen A-listás előadó sem akart fellépni. Lady Gagának ugyan megtiltották a Trump-ellenes kiállást a legutóbbi Super Bowl félidei show-jában, az énekesnő azonban burkoltan üzent az elnöknek dalválasztásával, és egy mozdulattal tisztelgett Obama előtt is.

Sting mindig is bátran kifejtette politikai-közéleti nézeteit; amióta csak a pályán van, igyekszik ismertségét számára fontos ügyekben kamatoztatni. Idén ő kapta a Polar zenei díjat, amelyet olyan előadóknak ítélnek oda, aki sokat tesznek a zene fejlődéséért. Sting az elismeréssel járó mintegy 32 millió forintnyi összeget a Songlines projektnek ajánlotta fel, amely szír, eritreai és afgán menekült gyerekek integrációját segíti a zenével.

A Srí Lanka-i származású, brit rapper-énekesnő, M.I.A. maga rendezte klipjeiben és dalaiban is a menekültkérdéssel foglalkozik leggyakrabban, bőszen hangoztatott nézetei miatt egy időre ki is tiltották az Egyesült Államokból. Nicki Minaj az afro-amerikaiak egyenjogúságáért kampányol: nemrég egy Instagram-posztban ajánlotta fel, hogy kifizeti rajongói tandíját, amennyiben azok bemutatják kitűnő bizonyítványukat. Beyoncé a feminizmus mellett a feketék jogaiért folyó harc emblematikus alakja.

A berlini Salon Zur Wilden Renate technoklub lemondta Funk D'Void következő fellépését, mert a skót DJ a saját honlapján árulta a Proud Boys nevű szervezet pólóit. A Proud Boys szélsőjobboldali, antifeminista és iszlámellenes csoportosulás, amelyet 2016-ban hozott létre Gavin McInnes, a Vice magazin társalapítója. A klub indoklása úgy szólt: a Proud Boys ellentétes mindazzal, amit a szórakozóhely képvisel. A DJ másnap közleményben tudatta: ő nem szélsőséges, szexista vagy homofób, mindössze jó barátja McInnes-nek, a Proud Boys pedig nem szélsőjobbos, mindössze nacionalista. Mindenesetre eltüntette webshopjából a Proud Boys-pólókat.

A komolyzenében sem ritka a markáns állásfoglalás: Anna Netrebko orosz operaénekesnő miatt nem egyszer tüntettek már a világ operaházaiban, miután Valerij Gergijev karmesterrel karöltve aláírta 2014-ben azt a nyílt levelet, amelyben 511 művész üdvözölte Putyin Krím-félszigeti hadműveletét. A két művész részt vesz a 2020-as orosz futball-vb kampányában is. Netrebko ráadásul egymillió rubelt Oleg Carjovnak, a donbasszi szakadárok vezetőjének „a donyecki opera felújítására”. A bírálatok szerint ez a pénz egyértelműen háborús célokat szolgál.

Daniel Barenboim zongoraművész-karmester és Edward Said (1935-2003) amerikai-palesztin irodalomtudós 1999-ben alapította meg a West-Eastern Divan Orchestra nevű zenekart arab és izraeli muzsikusokból. Nemrég saját zeneakadémiát kapott Berlinben a kezdeményezés, ahol a diákok a zenei mellett bölcsészképzést is kapnak. Az ősszel 30, később 90 diákkal működő iskola fenntartási költségeire évi 5,5 millió eurót, 2019-től évi 7 millió eurót ad a német állam, amely így kíván hozzájárulni a közel-keleti békéhez.

Ehhez hasonló Alan Gilbert, a New York-i Filharmonikusok nemrég leköszönt főzeneigazgatójának kezdeményezése, akinek búcsúhangversenye a Koncert az Egységért nevet viselte. A karmester, mint lapunknak elmondta: most az ENSZ zászlaja alatt olyan zenekar alapításán dolgozik a világ minden tájáról érkező zenészek részvételével, amely „a békét, a szeretetet és az egységet szimbolizálja ezekben a vészterhes időkben”.

Kevesen, de itthon is kiállnak

A magyar komolyzenei élet sem csak muzsikától hangos: a Fischer Ádám által szervezett, hagyományos Szabadság téri közös éneklésén idén Európáért, a civilekért és a jogállamért is kiálltak. Testvére, Fischer Iván is rendszeresen kritikus hangot üt meg a kormánnyal szemben, Ágoston László operaénekes, a Moltopera társulat igazgatója pedig gyújtó hangú Facebook-videókban osztja meg a nézőkkel politikai-közéleti véleményét.

Emlékezetes Schiff András BBC-nek adott 2013-as interjúja, amelyben kemény kritikával illette a magyar közállapotokat. A világhírű zongoraművész elmondta: még magánemberként sem teszi be a lábát Magyarországra. A művész mesélt a Horthy-szobor felállításáról, arról, hogy névtelen fenyegetéseket kap hazájából, és a kormány tevékenysége mellett az is aggasztja, hogy kevés itthon a civil kurázsi.

Noha a magyar könnyűzenészek manapság híresen tartózkodóak politikai ügyekben - nagyon kevés a pártok melletti nyílt kiállás -, az utóbbi időben észrevehetően megsokasodtak a politikai témájú dalok, és mind többen állnak ki közéleti rendezvényeken vagy akár demonstrációkon is. A Kozmosz nevű punkegyüttes komplett életműve rendszerkritikus: „Nehéz nem szó szerint érteni félre, ha valamit mond a szátok / Nehéz nem sírva nézni félre, amikor lenézünk mi rátok /Nem értem, hova akartok jutni, amikor minket visztek falnak / Nem értitek, hogy ébren vagyunk és rögtön vége a dalnak?” – szól a Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek című daluk.

Dopemant a bíróság jogerősen felmentette. FOTÓ: Tóth Gergő

Tevékenyen belefolyt a politikába Dopeman, aki tavasszal önkormányzati képviselő-jelölt is volt a VIII. kerületben, korábban pedig egy hungarocell Orbán-szobor ledöntésében vett részt. Emiatt garázdaságért bíróság elé kellett állnia, de tavaly novemberben - bűncselekmény hiányában - jogerősen felmentették. A legújabb sláger pedig a WNTS együttes Mészáros Lőrinc című száma, ami napokon belül hatalmas karriert fut majd be a közösségi médiában. Nem csoda, a dalnak minden szava arany: „Nézd, hozzám tapad a pénz, neked meg marad a fapad. / akkora stadion, drónról kell nézni, ülök a trónon, te meg csak keresed magad. / A tévé, az újság, a csarnok – nézd, hol tartok!”

Putyin és akiknek nem kell
Börtönben ült a Pussy Riot két tagja, ám a szocsi olimpiát is kihasználták tüntetésre. FOTÓ: AFP/ANDREJ ISAKOVIC

Rájár a rúd Putyin orosz elnök kritikusaira. A Pussy Riot-tagok kálváriája a legismertebb történet talán: 2012-ben két év börtönre ítélték a feminista-anarchista punkcsoport két tagját, miután február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt Putyin-ellenes performanszot adtak elő. A művészcsoport két tagja a napokban a húsz évre bebörtönzött ukrán filmrendező, Oleh Szencov szabadon bocsátását követelte a kelet-szibériai Jakutszkban egy hídon, kék-piros füstfelhőben, Szabadságot Szencovnak feliratú drapériával. Őrizetbe vették, ám rögtön szabadon is engedték őket, mivel formai hibákat találtak a rendőrségi eljárásban. A terrorizmus vádjával bebörtönzött Szencov mellett korábban protestált már egy sor híresség, a többi közt Pedro Almodovar, Wim Wenders, Ken Loach és Tarr Béla is.

De más is csúnyán megütheti magát, ha nyíltan nehezményezi az elnök döntéseit. Andrej Oszipov hegedűművész például részt vett egy Putyin-ellenes tüntetésen - négy nappal később, egy zenekari próbán letartóztatták. Ekkor még csak minimális pénzbüntetést kapott, ám ő dacból ismét tüntetni ment, s ezúttal muzsikált is a demonstráción. Ennek eredménye 20 óra közmunka lett.

A moszkvai Gogol Center igazgatója, Kirill Szerebrennyikov operarendező „kifinomultabb” módszerekkel találkozott: házkutatást tartottak nála, míg ő Stuttgartban rendezett. Noha közpénz hűtlen kezelésével vádolják, a hozzáértők szerint az incidens oka inkább Szerebrennyikov kormánykritikus beállítottsága.

2017.08.12 07:05

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01