Kósa megint "besorosozott"

Publikálás dátuma
2017.08.13 20:14
A fő ellenség Soros a másik fő ellenség főhadiszállásán Brüsszelben. FOTÓ: Európai Bizottság
Fotó: /

A Fidesz frakcióvezetője szerint "a Velencei Bizottságban is vannak Soros György üzletember által pénzelt emberek, amit a gazda mond, azt kell csinálni és meg kell találni a jogi magyarázatát". Kósa Lajos tehát úgy látja, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervében, a Velencei Bizottságban többen elkötelezettek Soros György érdekei mellett. Mindezzel azután állt elő, hogy a Velencei Bizottság a CEU-t érintő jogvitában a magyar kormány álláspontjával szemben foglalt állást, hiszen a két hónapja vizsgált felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban - a többi között - arra jutott: már működő intézményekre nem alkalmazható a módosítás.

Kósa ezután azt mondta az állami rádióban: abszurd, hogy a bizottság szerint a Közép-európai Egyetemre (CEU) nem kellene vonatkoznia a magyar felsőoktatási törvénynek. "A törvényeknek mindenkire vonatkoznia kell, még Soros Györgyre is" - fogalmazott, de azt is mondta: "ez csak egy tanácsadó testület, és nem kötelezettségszegési eljárás, de az is tény, hogy a felsőoktatás szabályozása nem közösségi hatáskör, és Soroson kívül mindenki komolyan vette a törvényt”. Hozzátette: a másik Magyarországon működő amerikai intézménnyel meg is született a megállapodás. Kósa szavaiból, illetve a kötelezettségszegési eljárásra vonatkozó - amely egyébként szintén folyamatban van az ominózus törvénymódosítás ügyében - kijelentéseiből úgy tűnhetett: a Fidesz frakcióvezetője nem tudja, hogy a Velencei Bizottság nem egy uniós testület, hanem a 49 országot számláló Európa Tanács legmagasabb szintű tanácsadói szerve, amelynek jogi állásfoglalásait más nemzetközi szervezetek, így az Európai Unió vezető döntéshozó testületei is rendre figyelembe veszik. Éppen emiatt ígérte meg tavasszal Lázár János kancelláriaminiszter, valamint a Trócsányi László által vezetett Igazságügyi Minisztérium is, hogy míg az Európai Bizottság álláspontjával nem egyeznek ki, a Velencei Bizottság szakmai állásfoglalását figyelembe veszi majd.

A két vizsgálat eredményeinek összefüggésére figyelmeztettek a szocialisták is, emlékeztetve: a jogszabály-módosítás miatt korábban az Európai Bizottság (EB) súlyos aggályokat megfogalmazva kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. "Az EB a kötelezettségszegési eljárásban egy hónapos határidőt adott hazánknak, és ha nem módosít, akkor az Európai Bíróság elé kerülünk, és az a rossz hírem van, hogy ott nem Orbán Viktort és az oligarcháit fogják megbüntetni, hanem a magyar adófizetők kell majd hogy bírságot fizessenek” – mondta Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke, uniós képviselője szerint ezért lenne fontos, hogy az augusztus 21-re tervezett rendkívüli parlamenti ülés határozatképes legyen.

De hiába hozta össze - a Jobbik nélkül - az ellenzéket a témában az MSZP, nem lesz meg a szükséges határozatképesség, hiszen ennek kapcsán Kósa Lajos azt mondta, ebből az látszik, hogy hogyan működne Magyarország, ha a szocialisták irányítanák: Soros György összehívatja a parlamentet és megszavaztatja az embereivel, azt, amit ő akar. Egyértelművé tette, hogy nem fognak elmenni a rendkívüli ülésre, mert “ha csak az ég a földdel nem válik egybe”, akkor semmi ok nincs arra, hogy nyáron összeüljön a parlament, a kezdeményezésen látszik, hogy “tiszta kamu az egész” – fogalmazott.

Gyorsan változnak az idők
"Magyarország Kormánya tudomásul veszi a Parlamenti Közgyűlés határozatát, amely a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat Velencei Bizottság általi véleményezését kezdeményezi. (...) Magyarország Kormánya fontosnak tartja a Velencei Bizottsággal való együttműködést."
(Igazságügyi Minisztérium, 2017. április 28.)
"Szerintem az derült ki, hogy Soros György által pénzelt emberek a Velencei Bizottságban is szép számmal vannak, és meg kell találni a jogi magyarázatot."
(Kósa Lajos, 2017. augusztus 13.)

Szerző
2017.08.13 20:14

Negyvenkétmillióért hirdet Mészároséknál a székesfehérvári médiacég

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:30
Harmónia: Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyomtatást és hirdetést is vállal a fehérvári médiacégnél
Fotó: Népszava/
A Mediaworks nyomtatja a FehérVár Magazint, talán természetes, hogy ők nyerték meg a helyi médiacentrum hirdetési közbeszerzését is.
Lépten-nyomon Mészáros Lőrinc érdekeltségébe botlik a Fehérvári Médiacentrum Kft.; a közbeszerzési értesítőből derül ki, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. 42 millió forintért vállalta, hogy egy évig maximum 70 oldalnyi hirdetési felületet biztosít a székesfehérvári médiacégnek.
A közbeszerzési dokumentum szerint a pályázat értékét előzetesen 42 millió forintra becsülték – a becslés bejött, hiszen a Mediaworks oldalanként nettó 600 ezer forintért vitte el a munkát.  
Nem ez az egyetlen egybeesés a pályázat kapcsán: a tenderben előfeltétel volt, hogy a nyertes ajánlattevőnek a pályázat idején rendelkeznie kell egy vagy több olyan nyomtatott sajtótermékkel, ami az ország legalább 6 megyéjében, köztük Fejér Megyében is megjelenik, megyénként minimum 5000 előfizetéses és értékesített példányszámban. Ennek az elvárásnak a Mészáros-féle érdekeltség hézagmentesen megfelel, tekintve, hogy már korábban lenyelte a megyei lapok többségét.   
Ha a ez nem lenne elég, a Mediaworks Hungária Zrt. nyomtatja a FehérVár Magazin példányait, a közéleti hetilapot pedig a Médiacentrum adja ki. Közérdekű adatszolgáltatásuk alapján a centrum már tavaly is vásárolt hirdetési felületet a Mediaworks-tól, akkor 30 millió forint értékben szerződtek. 
2018.07.19 20:30
Frissítve: 2018.07.19 20:32

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01