Beszédes hallgatás

Mintha harapófogóval húzták volna, olyan nehezen jött elő Donald Trumpból a szélsőjobb, a Klu Klux Klan, a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus konkrét elítélése. Nem csoda, hiszen a volt KKK Birodalmi Varázsló, David Duke még most is lelkes Trump-hívő, mi több, mostanáig hangosan dicsérte az elnököt, akinek a dicséret olyan, mint másnak a mákos tészta: ebből nyeri az energiát, és még szereti is. Mint hírlik, a fehér házi stáb naponta kétszer Trumpot dicsérő nyilatkozatokat, jó híreket és az elnököt eltökélten komor vagy éppen szeretetteljesen mosolygó orcával ábrázoló fotókat tartalmazó dossziét tesz le a főnök úr asztalára, különben egy mérföldes körzetben mindenkinek garantáltan el lesz rontva a hangulata.

Világos, hogy nem könnyű Trumpnak rosszat mondania az őt a kulturált emberek körén kívülről támogató hordáról. Már az elnökválasztási kampány során sem átallott olyasmit válaszolni az őt erről faggató újságíróknak, hogy nem nagyon tudja, ki az a Duke, mi fán terem a fehér felsőbbrendűség, és egyáltalán, mi is az a szélsőjobb, nem kérte, és nem is tehet róla, ha ezek az alakok éppen őt támogatják. Aha, értjük: mit van mit tenni, minden egyes újnáci voks pont ugyanannyit ér, mint egy tisztességes emberé.

Ismerjük mi hazulról ezt a dilemmát. Orbán Viktornak első kormánya idején nagyon nem akaródzott elítélni Csurka Istvánt, aki a MIÉP-frakcióval kívülről támogatta közös céljaikat, például a közmédia megszállását. Az is emlékezetes, hogy Orbán kezdetben megértő, sőt meleg hangon nyilatkozott a szárnyait bontogató Jobbikról és Vona Gáborról. Mostanra bezzeg változott a helyzet: Vona befelé, Orbán meg a szélre tart a jobboldali politikai palettán.

Trump esetében végül is jó jel, hogy környezete – például most bezzeg felemlegetetten zsidó veje és a judaizmust a házasság kedvéért felvevő lánya – végül csak elérte a Charlottesville-ben embert is ölő újnáciktól való elhatárolódást. De már késő. A hosszú hallgatásból már mindenki levonta a konzekvenciát. Akárcsak Orbán esetében.

2017.08.16 08:09

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01