Orbán öccséhez is ömlik a közpénz

Publikálás dátuma
2017.08.16 17:38
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
A miniszterelnök öccsének, Orbán Áronnak a cége szállít zúzott követ az oroszlányi Vértesi Erőmű hulladéklerakójának rekultivációjához. A szállítmány legalább részben az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. bányájából származik – tudta meg a Direkt36.

Összesen nettó kétmilliárd forintból záratja le és rekultiváltatja a lerakót a Vértesi Erőmű Zrt., ami az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül százszázalékos állami tulajdonban áll. Ennek alapján lehet azt mondani, hogy állami megrendelést teljesítenek a miniszterelnök családtagjai – írja az oknyomozó portál.

A Vértesi Erőmű a portálnak nem árulta el, pontosan mennyit kapnak az említett cégek. Azt viszont közölte, hogy a Dolomit Kft. mellett még öt másik cég szállít be anyagokat a rekultivációhoz.

A megnevezett öt másik cég közül egy megerősítette, hogy valóban beszállító a beruházásban. Két vállalkozás nem válaszolt, kettő viszont azt közölte, hogy a Vértesi Erőmű állításával ellentétben ők nem szállítottak anyagokat a rekultivációhoz. 

Az Orbán család tagjainak tulajdonában lévő, bányászattal, építőelem-gyártással és szállítmányozással foglalkozó cégek látványosan növekedtek az elmúlt években. A Direkt36 már korábban kiderítette, hogy a kormányfő apjának és két testvérének cégei közvetett csatornákon, alvállalkozóként és beszállítóként az állami megrendelésekből is részesednek, és ebből jelentős bevételre tesznek szert. Az egyik cég, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. idén 730 millió forintnyi osztalékot fizet ki a családnak. Az Orbán-cégek kiemelkedő, évente már 4-5 milliárd forint bevételt elérő teljesítményéhez számos állami finanszírozású munka járult hozzá: az elmúlt években csatornázási beruházásokhoz, vasút-és autóút felújításhoz is szállítottak építőanyagokat.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor az első miniszterelnöksége idején, 2001-ben még kifejezetten arra kérte az édesapját, hogy a cége ne szállítson követ az akkor folyó állami autópálya-építéshez. Orbán a portálnak idén júniusban szintén azt mondta: továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Azt viszont nem tartja problémának, ha ezek a cégek beszállítóként jelennek meg az állami projektekben - idézte fel a portál. 

Szerző
2017.08.16 17:38
Frissítve: 2017.08.16 21:47

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03

Kiutálták a fideszes lakók a Magyar Hang szerkesztőségét

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:00
György Zsombor a szerkesztőségként szolgáló lakásban
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Költözni kénytelen a Magyar hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.
Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára. A Magyar Hang egyébként 6500 példányban fogy, a standokon 4300-4700 darabot adnak el minden héten a lapból és van már 2100 előfizetőjük is. Bár ez jóval több, mint számos kormányközeli sajtótermék példányszáma, hirdetőt mégsem találtak eddig. Most már aktívan nem is keresnek, tisztában vannak vele, hogy a piaci szereplők félnek a lapban megjelenni. Az újságírók közül egyébként mintegy húszan minimálbér körüli fizetést kapnak, néhányan teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik a munkát. Idén nyáron szabadságra sem nagyon mennek a szerkesztőség tagjai, György Zsombor szerint a legnagyobb nyaralásuk az lesz, hogy egy saját sátorral lesznek jelen majd a Kapolcson a Művészetek Völgyében. 
2018.07.18 07:00
Frissítve: 2018.07.18 07:37