Putyin újra Budapesten: inkább csel, mint gáncs

A Népszava információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a budapesti cselgáncs világbajnokság nyitónapjának megtekintése kapcsán négyszemközt találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Lapunk úgy tudja, a rövid megbeszélésen főként a 2014 januárjában Moszkvában aláírt paksi csomag elemei – vagyis a tervezettnél lassabban haladó paksi bővítési előkészületek, a gáztárolás és gázimport kérdései (ide értve azt is, hogyan viszonyul Magyarország az egyoldalú orosz gázfüggés oldására szolgáló LNG-terminálok építéséhez), valamint a hármas metró felújított orosz szerelvényei körüli problémák – kerülnek majd szóba. Mindhárom témában az orosz elvárásokon lesz a hangsúly, a magyar érdekérvényesítési pozíciók ugyanis rendkívül gyengék, ahogyan az már a hibásan szállított orosz metrószerelvények, illetve a hátrányos volta ellenére felbonthatatlan paksi hitelszerződés kapcsán is kiderült.

Az augusztus 28-i Putyin-vizitet és a kétoldalú találkozót – amelyre akár a Budapest Arénában is sor kerülhet - rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Lapunk értesülései szerint a helyszínt a TEK és az orosz elnök biztonsági csapata párhuzamosan biztosítja majd, a felek a részletekről külön-külön egyeztetnek a szervezőkkel. Az Aréna körül az Ifjúság útja és a Stefánia út egy részét a találkozó napján lezárják. A TEK augusztus 28-án hajnalban megkezdi a helyszín tűzszerészeti átvizsgálását, a lebonyolításhoz és a sajtómunkához kapcsolódó teherforgalom már az előző nap estéjén megszűnik. Az épületben kizárólag poharas italokat forgalmaznak majd, a küzdőtérre és a lelátóra semmilyen üveget nem engednek bevinni (a cselgáncsszövetség tisztségviselői és a versenyzők ebben a tekintetben külön elbírálás alá esnek).

A védett vendégeket, vagyis Vlagyimir Putyint illetve Orbán Viktort megpróbálják hermetikusan elzárni a sajtó nagy számban jelen lévő képviselőitől. A rendezőket már előre figyelmeztették: függetlenül attól, hogy a tudósítók akkreditációja adott zónákra szól, nem fogják őket az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közelébe engedni, és személyesen Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője dönti majd el, kinek adnak esetleg lehetőséget, hogy kérdezhesse vagy fotózhassa a díszvendégeket.

2017.08.18 07:07

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39