Újra kell építeni a magyar államot

Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.

A fenti sorokat a hagyomány szerint Szent István írta több mint ezer évvel ezelőtt Intelmek című művében fiának, Imre hercegnek. Az államalapító király szavait megfogadhatná a mai magyar államot vezető jobboldal is, hiszen semmi sem áll közelebb hozzájuk, mint a gyűlölet politikája, és semmi sem áll távolabb tőlük, mint az alázat.

Európai Unió, szegények, másképp gondolkodók, hajléktalanok, bántalmazott nők, munkanélküliek, menekültek, tanárok – ők mind a Fidesz-kormány ellenségei, akikkel szemben a jobboldal örökös háborújában bármilyen eszköz megengedett. Az alázatról pedig talán elég csak annyit idézni tőlük, hogy „akinek semmije nincs, az annyit is ér.”

Szent István egy európai, keresztény és magyar államot képzelt el ezer éve. Ebből a Fidesz mára megtagadta az európai és keresztény értékeket, mára csak a magyarság hangoztatása maradt nekik. A keresztény ember ugyanis alapvetően szolidáris. Az európai pedig nem a kelet új diktátorai körében, hanem a nyugati – minden egyéb híreszteléssel szemben: ma is erős és prosperáló – demokráciákban keres szövetségeseket. Augusztus huszadika, az államalapítás ünnepe ma Magyarországon a visszafelé fordulás „ünnepe” is lehetne. A magyar politikát az elmúlt hét évben az határozta meg, hogyan próbál minden eszközzel hatalmon maradni a gyűlölködés és gőg kultúrája.

Az MSZP ennek fog véget vetni 2018-ban. Mi egy olyan országot szeretnénk, ahol nemcsak a családi ebédlőasztalnál tud egymás mellett ülni a baloldali és jobboldali ember, de közösek a nemzeti ünnepeink is: nem retusálják ki a baloldali Nagy Imrét 1956-ból, nem felejtik el a szabadság és szolidaritás értékeit március 15-én, és nem a múltba révedést, hanem a megújulást ünnepelhetjük augusztus 20-án.

De ennél fontosabb dolgunk is van: egy olyan országot csinálni, amely nem sokmillió szolga és néhány tucat nagyúr hazája, hanem egyenlő embereké. Ma négymillió magyar él a létminimum alatt, és a számuk egyre nő. A gazdagok kormánya velük nem törődik, sőt mindent megtesz azért, hogy ne léphessenek feljebb. Egy baloldali kormány alatt ezzel szemben nemcsak az ügyvédek és bankárok gyerekeiből lehetnek jogászok és közgazdászok, hanem mindenkiből, aki elég tehetséges és kitartó. Nem az számít, honnan jöttél, hanem az, hogy hová tartasz. Olyan államra van szükség, amiben a kisember sem érzi magát kiszolgáltatottnak; ami segít büntetés helyett, és minden embert egyelőként kezel, függetlenül attól, hogy van-e focicsapata, szállodája, kormányközeli barátja, vagy nincs.

Hét éve elvesztettük a közös céljainkat. Mindig valaki ellen harcolunk ahelyett, hogy el akarnánk érni dolgokat: csúcsminőségű iskolát, működő egészségügyet és gyógyulást, a szegénység és munkanélküliség leküzdését. Ezer éve az ország megalapításáról kellett dönteniük a magyaroknak. 2018-ban pedig arról döntünk majd, hogy az oligarchákat hizlaljuk-e tovább az adónkból, vagy esélyt adunk azoknak a millióknak, akiket a jobboldal szegénységben akar tartani.

2018-ban nem új államalapításra, hanem az állam újraépítésére van szükség az újra felfedezett közös célok mentén.

2017.08.19 08:03

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01

Holtponton

Amikor elkezdtem hazajárni a 60-as évek közepén, rokonaim, barátaim általában két kérdéssel fogadtak. Egy: na, mit gondoltok ott kint rólunk? Kettő: mondd, tulajdonképpen van valami különbség a két amerikai párt között?
Az első kérdésről már írtam néhány héttel ezelőtt, a másodikra ma sem könnyű válaszolni. Európai fejjel nehéz volt megérteni a két nagy párt, különösen a demokraták fegyelmezetlenségét és szervezetlenségét. Arculatuk más a déli államokban, mint északon, sok függ a vezető politikusaiktól, stb. Akkoriban, amikor New Yorkban éltem, néha a republikánusokra szavaztam, mert gazdasági kérdésekben meglehetősen konzervatív vagyok (nincs adósságom, az országnak se legyen), s kedveltem Nelson Rockefeller, a New York-i kormányzó és elnöki aspiráns erőteljesebb, szovjetellenes külpolitikáját.  
John F. Kennedy óta viszont mindig egyetértettem a demokratákkal a (számomra) meghatározó kérdésben: a szabadság kiterjesztését illetően. A külpolitika mellett a nők, majd a feketék egyenjogúsága számomra döntő szempont volt és maradt. Az egyetemi felvételi bizottságban, amelynek a 70-es években elnöke voltam, erőteljesen támogattam a különféle kvóták megszüntetését. Bár eleinte haboztam, de gyerekeim hamarosan meggyőztek a melegjogok kiterjesztésének szükségességéről is. Ennek ellenére 1972-ben nem tudtam a demokraták elnökjelöltjére szavazni, mert George McGovern véget akart vetni Amerika tradicionális külpolitikájának. „Come home, America!” ezt hirdette és ettől – finoman szólva – felfordult a gyomrom.
Megszoktam és kedveltem ezt a kétpártrendszert, különösen azt a politikai körülményt, hogy a többé-kevésbé középen álló többség számára az egyes államokban van választék. Azt is, hogy nem kellett a liberális New York Timest olvasni; ott volt a ragyogó (konzervatívabb) New York Herald Tribune. Ám a valaha Herald Tribunet kedvelő republikánusok Rockefeller-szárnya az évek során eltűnt, a párt déli, sőt északi része is jobboldali lett. 
Most két radikálisan különböző párt harcol egymás ellen. Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon. Az eredmény: politikai polarizáció és holtpont. A pozíciók is változnak, elsősorban a republikánusoké. Az elnök javaslatára pártja a kongresszusban akkora költségvetési deficitet szavazott meg az idén, amely sokszorosára növeli az ország adósságát. Ez már nem az a párt, amely évtizedeken át a költségvetési mérleg egyensúlyáért harcolt. A párt vezetői és támogatói egyaránt elvetették – akárcsak Orbán Viktor – évtizedes orosz-ellenességüket. A demokraták egy (kis) része pedig az ún. demokratikus szocializmussal flörtöl, ami a választási vereség biztosítéka.
Mivel a Trump párt elsodródott szélsőjobbra, és a demokraták nemigen tudják, hogy mit akarnak (kivéve Trump távozását), a két oldal között most mélyebb a szakadék, mint valaha. Az új, radikális republikánus párt mintha elfelejtette volna, hogy a sikerekben bővelkedő, gazdag, nyílt és befogadókész Amerikát egy középre húzó és gyakran együttműködő kétpártrendszer tette azzá, ami.
Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon
2018.07.18 13:58
Frissítve: 2018.07.18 13:59